باقی ماندن ریشه دندان بعد از کشیدن

باقی ماندن ریشه دندان بعد از کشیدن
فهرست محتوا (کلیک کنید)

با اینکه هدف از کشیدن دندان، خارج کردن کل دندان از حفره است، مواردی نیز این امکان وجود دارد که ریشه دندان به صورت تصادفی در داخل حفره باقی مانده باشد. در ادامه این مطلب قصد داریم تا شما را با عوارض ماندن ریشه دندان بعد از کشیدن و همچنین اهمیت کشیدن کامل دندان آسیب دیده از دهان آشنا کنیم، پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

آیا باقی ماندن ریشه دندان بعد از کشیدن خطرناک است؟

آیا باقی ماندن ریشه دندان بعد از کشیدن خطرناک است؟

اولین و مهمترین سوالی که ممکن است در ذهن افراد ایجاد شود این است که آیا ریشه دندان باقی مانده در لثه خطرناک است؟
در جواب به این سوال می‌توان گفت که در اکثر مواقع باقی ماندن ریشه دندان کشیده شده در لثه مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند. اما در برخی مواقع وجود ریشه در حفره می‌تواند باید ایجاد و گسترش عفونت و مشکلات مختلفی شود که برخی از آنها نیاز به جراحی دارند!
همچنین باید اضافه کرد که در صورت عدم رسیدگی سریع و به موقع به ریشه باقی مانده، احتمال ایجاد کیست و حتی تومور در ناحیه مورد نظر وجود دارد و حتی ممکن است استخوان فک و دندان‌های مجاور به مرور زمان تحلیل بروند. از این رو بسیار مهم است تا با علائم و نشانه‌های باقی ماندن ریشه دندان بعد از کشیدن آشنا شوید تا در صورت مشاهده این علائم، سریعا برای درمان و حذف ریشه‌ها اقدام کنید.

نشانه‌های باقی ماندن ریشه دندان در لثه چیست؟

در اکثر موارد، باقی ماندن ریشه دندان در لثه با نشانه و علامتی همراه نیست. البته شاید با هدایت و کشیدن زبان خود به حفره‌ای که به تازگی دندان از آن کشیده شده است، احساس برخورد با جسم سختی داشته باشید! این جسم سخت در برخی موارد می‌تواند همان ریشه باقی مانده دندان کشیده شده باشد؛ ولی در صورتی که ریشه دندان نهفته باشد، نمی‌توان با زبان آن را لمس و احساس کرد.
در این موارد بیماران اغلب احساس درد و حساسیت دارند و به همین دلیل به دندانپزشک مراجعه می‌کنند. در این حالت دندانپزشک متخصص با معاینه بالینی و استفاده از عکس‌های رادیوگرافی، می‌تواند ریشه باقی مانده را تشخیص دهد.

نحوه تشخیص ریشه باقی مانده در لثه توسط دندانپزشک

معمولا دندانپزشک با بررسی سوابق بیمار و معاینه ناحیه مورد نظر در خصوص وضعیت دندان فرد تشخیصات لازم را می‌دهد. همچنین در بیشتر موارد برای اینکه ریشه باقی مانده دندان در لثه قابل مشاهده باشد، از تصاویر اشعه ایکس مثل پری آپیکال و… استفاده می‌شود. همچنین در حالت‌های پیچیده‌تر نیز، از تصاویر سه بعدی برای تشخیص بهتر و راحت‌تر استفاده می‌کنند.

دلایل باقی ماندن ریشه بعد از کشیدن دندان

دلایل باقی ماندن ریشه بعد از کشیدن دندان

از جمله اصلی‌ترین عواملی که در جا ماندن ریشه دندان در لثه تأثیر گذار هستند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. شکسته شدن دندان

    شکسته شدن دندان از متداول‌ترین مشکلاتی است که برای هر فردی در زندگی ممکن است اتفاق بی افتد. اگر بخش کوچکی از دندان شکسته شود، می‌توان آن را به راحتی با کامپوزیت جایگزین کرد؛ ولی اگر دندان در نزدیکی لثه دچار شکستگی و آسیب دیدگی شود، نیاز به جراحی دارد تا ریشه باقی مانده از لثه خارج شود. معمولا در کودکان یا ورزشکاران، عارضه شکستگی دندان رخ می‌دهد. همچنین در برخی موارد نیز به دلیل عدم رعایت اصول بهداشت دهان و دندان و گسترش پوسیدگی در دندان‌ها ممکن است این عارضه بروز پیدا کند.

  2. کشیدن دندان‌ها

    دلایل مختلفی وجود دارند که باعث کشیدن دندان‌ها می‌شوند. این درمان از ساده‌ترین کارها برای دندانپزشکان محسوب می‌شود، ولی در اکثر مواقع این کار می‌تواند پروسه‌ای سخت و پیچیده باشد و شاید ریشه دندان در لثه باقی بماند.

  3. دندان عقل نهفته

    رشد دندان عقل برای بیشتر افراد با احساس ترس همراه است. دندان عقل در بیشتر افراد به صورت طبیعی در می‌آید و مشکلی به همراه ندارد؛ ولی در موارد دیگر، دندان عقل پنهان است و می‌تواند به دندان‌های مجاور آسیب وارد کند. معمولا از عکس رادیولوژی برای تشخیص دندان عقل نهفته استفاده می‌کنند و سپس دندانپزشک برای بیرون آوردن آن اقدام می‌کند.

نحوه خارج کردن ریشه دندان باقی مانده توسط دندانپزشک

نحوه خارج کردن ریشه دندان باقی مانده توسط دندانپزشک

در ادامه به بررسی فرایند خارج کردن ریشه دندان از لثه می‌پردازیم. توجه داشته باشید که این کار فقط باید توسط یک دندانپزشک متخصص با تجربه انجام شود. مراحل بیرون آوردن ریشه باقی مانده در لثه عبارتند از:

  1. در ابتدا دندانپزشک متخصص با استفاده از داروی بی حسی موضعی ناحیه مورد نظر و اطراف ریشه را کاملا بی حس می‌کند. این کار باعث می‌شود تا در طول درمان بیمار احساس درد نداشته باشد.
  2. در بافت لثه دندانپزشک برش‌های کوچکی ایجاد می‌کند تا بتوان به ریشه دسترسی پیدا کرد.
  3. دندانپزشک از ابزار مخصوص خود برای بیرون آوردن باقی مانده ریشه دندان از لثه و استخوان ناحیه مورد نظر استفاده می‌کند. در این مرحله تمامی استخوان‌ها و خرده‌ها باید به صورت کامل خارج شوند.
  4. پس از خارج کردن باقی مانده ریشه دندان از لثه، ناحیه مورد نظر به صورت کامل شستشو شده و حتی در صورت نیاز از محلول استریل برای پاک‌سازی محل مورد نظر استفاده می‌شود تا هیچ‌گونه عفونتی ایجاد نشود. سپس با استفاده از بخیه جذبی یا غیر جذبی، بافت لثه را می‌دوزند.

ابزارهای مورد استفاده برای خارج کردن ریشه از لثه

برای خارج کردن ریشه باقی مانده در لثه پس از کشیدن، دندانپزشک با ابزار مخصوص خود ناحیه مورد نظر را سوراخ می‌کند. سپس برای خراج کردن ریشه باقی مانده از ابزاری به اسم فورسپس استفاده می‌کند. معمولا زمانی که با پنس ریشه دندان یا حتی خود دندان برداشته می‌شود، فشار کم و ثابتی وارد می‌شود. البته همین فشار نیز برای برخی افراد می‌تواند دردآور و ناراحت کننده باشد.

مراقبت‌هایی که بعد از درآوردن ریشه از لثه باید انجام دهید

مراقبت‌هایی که بعد از درآوردن ریشه از لثه باید انجام دهید

برای به دست آوردن بهبودی کامل پس از خارج کردن ریشه باقی مانده دندان‌ها از لثه، باید به نکات و اصول خاصی توجه داشت. معمولا دندانپزشکان نسخه‌ها و دستورالعمل‌های مختلفی در خصوص نحوه مراقبت از دهان و دندان پس از جراحی و خارج کردن ریشه‌های باقی ماندن از لثه به بیماران ارائه می‌دهند.

  1. مهم‌ترین نکته‌ای که در خصوص مراقبت پس از در آوردن ریشه از لثه باید مد نظر خود قرار دهید این است که به بدن خود برای ترمیم و بهبودی زمان دهید!
  2. همچنین تا مدتی از انجام فعالیت‌ها و ورزش‌های سنگین که باعث تکان خوردن سر شما می‌شوند، خودداری کنید.
  3. برای چند روز پس از درمان نیز غذاهای نرم و سرد مصرف کنید.
  4. پس از کسب بهبودی و ترمیم باف لثه میتوانید دوباره غذاهای گرم و ولرم مصرف کنید.
  5. از تحریک ناحیه استخراج ریشه دندان خودداری کنید و اجازه دهید تا به تدریج بهبود پیدا کند.
  6. تا ۴۸ ساعت پس از درمان سیگار نکشید؛ چرا که مواد شیمیایی موجود در سیگار از لخته شدن و ترمیم مناسب جلوگیری می‌کنند.
  7. پس از گذشت ۲۴ ساعت از درمان میتوانید از محلول آب نمک گرم برای شست شوی دهان و دندان‌ها استفاده کنید. از یک دوم قاشق چای خوری نمک در یک فنجان آب استفاده کنید.
  8. در صورت وجود درد و حساسیت زیاد میتوانید از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی با مشورت دندانپزشک متخصص استفاده کنید.
  9. دوز مصرفی پزشک را ۳ تا ۴ بار در روز مصرف کنید.

عوارض باقی ماندن ریشه دندان در لثه پس از کشیدن

ماندن ریشه دندان بعد از کشیدن می‌تواند عوارض و خطراتی با خود به همراه داشته باشد. مهم‌ترین عارضه‌ای که در صورت این مشکل می‌تواند بروز پیدا کند، ایجاد عفونت است. بروز عفونت در ناحیه مورد نظر می‌تواند با درد زیادی همراه باشد و باعث ایجاد بیماری‌های خطرناک در دهان و دندان فرد شود.
در صورتی که متوجه وجود ریشه باقی مانده در لثه شدید، سریعا برای جلوگیری از ایجاد عفونت به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید تا وی با تشخیص به موقع و صحیح خود بتواند بهترین راه درمان را برای شما انتخاب کند. البته در برخی مواقع تشخیص وجود ریشه باقی مانده در لثه توسط بیمار غیر ممکن است و تنها در ناحیه مورد نظر احساس درد و تورم خواهید داشت!

اقدامات دندانپزشک در صورت باقی ماندن ریشه دندان شکسته در لثه

در صورت باقی ماندن ریشه دندان بعد از کشیدن؛ دندانپزشک متخصص ابتدا با استفاده از داروی بی حسی موضعی ناحیه مورد نظر را به صورت کامل بی حس می‌کند. سپس در بافت لثه برش‌ها کوچکی ایجاد می‌کند تا به ریشه‌های باقی مانده در لثه دسترسی داشته باشد. دندانپزشک سپس از ابزار مخصوص خود برای خارج کردن ریشه باقی مانده استفاده می‌کند و سپس با استفاده از بخیه بافت لثه را ترمیم می‌کند.

اقداماتی که بیمار هنگام باقی ماندن ریشه دندان شکسته در لثه باید انجام دهد

اقداماتی که بیمار هنگام باقی ماندن ریشه دندان شکسته در لثه باید انجام دهد

در مواردی که دندان به هر دلیل شکسته و ریشه در لثه باقی مانده باشد، باید اقدامات زیر را انجام دهید:

  1. از کمپرس یخ برای کاهش درد دهان و لثه استفاده کنید.
  2. اگر دچار خونریزی شده‌اید، یک گاز تمیز روی محل مورد نظر قرار دهید تا از خونریزی بیشتر جلوگیری شود.
  3. اگر دچار درد شدید، خونریزی، عفونت و جراحت لثه شدید، سریعا به دندانپزشک متخصص خود مراجعه کنید.
  4. اگر ایجاد شکستگی در دندان و باقی ماندن ریشه در لثه به دلیل وارد شدن تروما باشد، باید سلامت استخوان فک توسط متخصص بررسی شود. اگر نمی‌توانید به درستی فک خود را باز و بسته کنید و دندان‌ها را به طور صحیح روی هم قرار دهید، احتمال شکستگی فک وجود دارد!

سوالات متداول

در صورتی که بقایای ریشه دندان به هر دلیلی در بافت لثه باقی بمانند، برای خارج کردن آنها و برداشتن نیاز به جراحی ریشه‌های باقی مانده است.
به صورت کلی زمان جمع شدن لثه پس از خارج کردن ریشه‌های باقی مانده به عوامل مختلفی بستگی دارد. ولی با این حال می‌توان گفت که دوره نقاهت و ترمیم لثه پس از در آوردن ریشه‌های دندان حدود چند هفته تا یک ماه است.
در حین جراحی و خارج کردن ریشه باقی مانده در بافت لثه، دندانپزشک متخصص از بی حسی موضعی استفاده می‌کند تا بیمار درد یا احساس ناراحتی نداشته باشد. ولی ممکن است پس از درمان و از بین رفتن اثر بی حسی، احساس ناراحتی و درد تا مدتی بیمار را آزار دهد.
خیر، ریشه‌های باقی مانده در صورتی که از بافت لثه خارج نشوند، میتوانند باعث ایجاد عفونت شده و در نتیجه مشکلات و خطرات بیشتری را برای بیمار به وجود بیاورند.
۵/۵ - (۱ رای)

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

 

درود!

چگونه می‌توانیم به شما کمک کنیم؟

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟