“درد و حساسیت” یکی از شایعترین عوارضی است که افراد بعد از پر کردن دندان، درگیر آن میشوند. نوع پر کردن دندان که شامل سطحی و عمقی میشود، یک عامل اثرگذار بر روی شدت درد و حساسیت است. البته، در مطب دندانپزشک برای کاهش هرگونه درد یا حساسیت دندان بعد از پر کردن، مقداری بیحسی تزریق میشود. میزان تزریق بیحسی هم به وضعیت دندان و تشخیص دندانپزشک بستگی دارد. حساسیت دندان، بیشتر در هنگام مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای گرم و سرد احساس میشود. حالا، اگر این عارضه بعد از چند ساعت فروکش نکند، چهکار کنیم؟ در “کلینیک مدینو” به این سؤال جواب خواهیم داد!
آیا همه درد و حساسیت دندان بعد از پر کردن را تجربه میکنند؟
فرایند پر کردن دندان با حذف و برداشت ناحیه پوسیده همراه است. قبل از شروع هر کاری، ابتدا مقداری بیحسی تزریق شده و بعد از گذشت مدتزمان مشخص، ناحیه موردنظر برای شروع فرایند آماده میشود. با وجود همه این مراحل آمادهسازی، باز هم تا چند ساعت مقداری درد و حساسیت در دندان پر شده احساس میشود که انواع مختلفی هم دارد.
انواع دردهایی که پس از ترمیم کردن دندان رخ میدهد
انواع دردهایی که پس از پر کردن دندان تجربه میکنید، شامل موارد زیر میشود:
-
درد دندان پر شده
در هنگام پر شدن، بخشهایی از دندان پوسیده با مواد مشابه جایگزین میشود. برای انجام این فرایند، حفرهای در دندان ایجاد میشود که ناحیه زیر عاج دندان را تحریک میکند. همین پروسه باعث ایجاد درد در دندان پر شده میشود. درد دندان پرشده یک عارضه کاملاً موقتی است که حداکثر بعد از ۴۸ ساعت بهبود مییابد.
-
درد ارجاعی دندانها
منظور از “درد ارجاعی” این است که شما در دندانهای اطراف هم احساس درد داشته باشید. علت درد ارجاعی هم فعالشدن سیگنالهای درد است. مدتزمان رفع درد ارجاعی، ۳ الی ۴ هفته پیشبینی شده است.
-
درد ناشی از خوب پر نشدن دندان
گاهی اوقات، روند پر شدن دندان بیمار بهخوبی انجام نمیشود و با اشکالاتی همراه است. در این شرایط، درد بهصورت دائمی احساس میشود. البته، احتمال بروز درد بهخاطر عدم برخورداری دندانپزشک از مهارت کافی، بسیار کم است. درهرصورت، میتوان مجدداً به دندانپزشک مراجعه کرد.
-
درد ناشی از ارتفاع نامناسب تاج دندان
ارتفاع نامناسب تاج دندان همواره یکی از علتهای واردشدن فشار به روی دندانها است. دندانپزشک با تنظیم ارتفاع تاج میتواند از این فشار بکاهد. در بعضی موارد، روند اصلاح ارتفاع تاج بهدرستی انجام نمیشود و هر بار با رویهم قراردادن دندانهای بالا و پایین، درد خاصی حس میشود. خوشبختانه، این نوع درد بهراحتی و با مراجعه مجدد به دندانپزشک رفع میشود.
۶ علت حساسیت و درد دندان پر شده
ممکن است علت حساسیت و درد دندان پر شده، یک یا تعدادی از موارد زیر باشد:
- التهاب در ناحیه پالپ دندان
- تماس با عصب دندان و تحریک آن
- فشار بر روی دندان مورد نظر
- نامناسب بودن ارتفاع تاج دندان
- ماده پر کننده حساسیت زا و واکنش آلرژیک
- بروز عفونت
روشهای کاهش درد پس از ترمیم دندان
- مصرف دارو
داروهای مختلفی وجود دارند که بعد از پر کردن برای بیمار تجویز میشوند تا از شدت درد و حساسیت کاسته شود. ایبوپروفن، ناپروکسن و حتی آسپرین از جمله این داروها هستند. در مصرف دارو محتاط باشید و دقیقاً طبق تجویز و دستورالعمل پزشک عمل کنید. - جایگزین کردن ماده پرکننده دندان
اگر تشخیص داده شود که علت درد و حساسیت دندان بهخاطر ماده پرکننده است، میتوان با مراجعه به دندانپزشک، ماده دیگری را جایگزین ماده پرکننده کرد. - رعایت مصرف مواد غذایی
بعد از پر کردن دندان به نوع مواد غذایی مصرفی خود توجه داشته باشید. نوشیدنیهای گرم و سرد، غذاهای اسیدی، میوهها و حتی ماست باعث تحریک درد و ایجاد حساسیت میشوند. - درمان اصلاحی
آن دسته از بیمارانی که روشهای کاهش درد هیچ تأثیر مثبتی بر روی آنها نمیگذارد و علت درد به التهاب اعصاب بر میگردد، انواع درمانهای اصلاحی به آنها پیشنهاد میشود. نوع درمان اصلاحی با توجه به وضعیت بیمار انتخاب شده و معمولاً شامل درمان ریشه و کشیدن دندان میشود.
روشهای خانگی برای درمان درد و حساسیت دندان پرشده
- کمپرس سرد
کمپرس سرد یکی از بهترین روشهای خانگی برای درمان درد و حساسیت دندان پرشده است. روش استفاده از کمپرس سرد هم به این صورت است که آن را چند دقیقهای بر روی صورت خود نگه داشته باشید. مکانیزم کمپرس سرد دقیقاً بر روی رگهای خونی اطراف دندان پرشده عمل میکند و با انقباض و سپس بیحسی، از شدت درد و حساسیت هم کاسته میشود. - غرغره آب نمک
غرغره آبنمک هم همیشه پای ثابت درمانهای خانگی مربوط به دندانها است. ترکیب آب جوشیده و ولرم به همراه مقداری نمک از خاصیت ضدباکتریایی برخوردار است. برای اینکه از این روش خانگی نتیجه خوبی بگیرید، بهتر است به فواصل منظم آبنمک غرغره کنید.
علل درد دندان پر شده بعد از چند سال
اگر بعد از گذشت چند سال، باز هم در دندان پرشده خود احساس درد میکنید، میتواند به چند دلیل باشد:
-
شکستگی و آسیب به مواد ترمیمی
اعمال فشار و ضربه باعث بروز شکستگی و انواع آسیب به مواد ترمیمی دندان میشود. شدت درد حاصل از شکستگی و آسیب به مواد ترمیمی میتواند بسیار شدید باشد و بیمار قادر به تحمل آن هم نباشد. تنها راهحلی که پیش روی بیمار قرار دارد، این است که فوراً به مطب دندانپزشک مراجعه کند. در صورت عدم مراجعه زودهنگام، عارضهای جدی به نام عفونت رخ میدهد.
-
پوسیدگی ثانویه زیر ترمیم
پوسیدگی ثانویه زیر ترمیم به علت ورود عوامل عفونتزا به درزهای بین ماده پرکننده و سطح دندان رخ میدهد که باعث بروز درد در ناحیه موردنظر میشود.
-
التهاب پالپ دندان
اصطلاح “پالپ دندان” به رگهای اعصاب دندان اشاره دارد. ممکن است بعد از چند سال شاهد ایجاد التهاب در ناحیه پالپ دندان باشید که فرآیند درمان آن شامل مراحل مختلفی میشود. اولین مرحله شامل برداشتن ماده پرکننده میشود و با طی مراحل دیگر، التهاب به طور کامل درمان میشود.