کشیدن دندان در بارداری

کشیدن دندان در بارداری
فهرست محتوا (کلیک کنید)

بسیاری از زنان در دوره حساس بارداری با مشکلاتی چون پوسیدگی دهان مواجه می‌شوند. در این دوره، هرگونه اقدامی در حوزه درمان و استفاده از خدمات دندانپزشکی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و باید حفظ سلامت جنین و رفع هرگونه آسیب احتمالی را در نظر گرفت. اگر می‌خواهید بدانید که در دوره بارداری هم می‌توان دندان کشید یا اینکه محدودیت‌های جدی‌ای برای زنان باردار وجود دارد، ادامه مطلب کشیدن دندان در بارداری از دکتر آزاده رشیدی از “کلینیک مدینو” را مطالعه بفرمایید.

چگونه متوجه شویم که نیاز به دندان کشیدن در حاملگی داریم؟

چگونه متوجه شویم که نیاز به دندان کشیدن در حاملگی داریم؟

نیاز به کشیدن دندان در حاملگی با یک سری علائم خاص مشخص می‌شود. این علائم عبارت‌اند از:

  1. درد شدید
    در مواردی که عمق پوسیدگی دندان شدیدتر می‌شود، نمی‌توان درد آن را کنترل کرد و دیگر روش‌های بی‌خطر و خانگی تسکین درد هم کارساز نیستند. همراه با پوسیدگی، عفونت شدید هم در ناحیه دندان و لثه به وجود می‌آید که بر ضرورت دندان کشیدن در حاملگی می‌افزاید.
  2. حساسیت و تورم لثه‌ها
    با نوشیدن و مصرف مواد غذایی مختلف، لثه شما متورم شده و بر شدت حساسیت آن هم افزوده می‌شود.
  3. آبسه
    همراه با علائم دیگر، ایجاد آبسه در قسمت لثه، شرایط آزاردهنده ای را برای زنان باردار ایجاد می‌کند.
  4. خونریزی
    تعداد زیادی از خانم‌های باردار با خونریزی در قسمت بافت لثه مواجه می‌شوند که بهبود آن هم طول می‌کشد و هم اینکه شدت خونریزی هم تقریبا زیاد است.
  5. وجود مشکلاتی در صرف وعده‌های غذایی
    زنان بارداری که هنگام صرف وعده‌های غذایی دچار درد زیاد می‌شوند، باید به فکر کشیدن دندان باشند.

به‌طورکلی، دندانپزشک ابتدا علائم نام برده شده را در زنان باردار بررسی می‌کند و تصمیم نهایی برای کشیدن دندان هم باتوجه به شدت پوسیدگی، شدت درد و میزان عفونت گرفته می‌شود.

چه دوره‌ای بهترین زمان برای دندان کشیدن زنان باردار است؟

چه دوره‌ای بهترین زمان برای دندان کشیدن زنان باردار است؟

در سه‌ماهه اول بارداری، جنین در وضعیت حساسی قرار دارد و دائماً در حال تکامل است. در سه‌ماهه آخر بارداری هم وزن مادر و هم میزان ترشح هورمون‌های بارداری به شدت افزایش می‌یابد؛ بنابراین، باتوجه به شرایط جسمی مادر و وضعیت رشد جنین، بهترین زمان برای دندان کشیدن زنان باردار، در سه‌ماهه دوم بارداری است. در این دوره، اندام‌های اصلی جنین تشکیل شده‌اند و روند افزایش وزن در مادر هم نسبت به سه‌ماهه آخر بارداری آهسته‌تر است. باتوجه‌به همه این موارد، احتمال بروز آسیب به جنین کمتر است و زنان باردار می‌توانند با رعایت همه نکات توصیه‌های مهم، به دندانپزشک مراجعه کنند. البته، باید در نظر داشت در صورتی که مشکلات دندان جدی نباشد، بهتر است کشیدن دندان را به بعد از بارداری موکول کرد.

عوارض کشیدن دندان در زنان باردار چیست؟

عوارض کشیدن دندان در زنان باردار

کشیدن دندان عوارض مختلفی را به دنبال دارد و در خانم‌های باردار هم باتوجه به وضعیت خاصی که دارند، شدت این عوارض می‌تواند مقداری شدیدتر باشد. به طور کلی، کشیدن دندان در بارداری با تغییراتی در متابولیسم و سیستم‌های بدن همراه است. سایر عوارض هم شامل موارد زیر می‌شود:

  1. عفونت
    احتمال بروز عفونت دهان و دندان حتی بعد از کشیدن دندان هم وجود دارد. عفونت می‌تواند آسیب‌های جدی‌ای را برای جنین به دنبال داشته باشد. در صورت بروز عفونت، حتماً باید با مشورت دندانپزشک، سریع به فکر رفع آن بود.
  2. خونریزی
    کشیدن دندان در حالت عادی هم با خونریزی همراه است. در دوران حاملگی، زنان تغییرات هورمونی مختلفی را تجربه می‌کنند. از این رو، احتمال طولانی‌تر شدن خونریزی بعد از کشیدن دندان وجود دارد.
  3. درای ساکت
    درای ساکت یا “حفره خشک دندانی” یک نوع عارضه دردناک بعد از کشیدن دندان به شمار می‌آید. همان‌طور که می‌دانید، بعد از کشیدن دندان، لخته خون تشکیل می‌شود که نقش محافظت از بافت و اعصاب را دارد. عارضه درای ساکت به دنبال از بین رفتن لخته خون به وجود می‌آید. در این عارضه زنان باردار دچار درد و التهاب زیادی در ناحیه موردنظر می‌شوند.

دسته‌ای دیگر از عوارض وجود دارند که به ندرت در زنان باردار رخ می‌دهد. عوارض نادری مثل:

  1. حالت تهوع شدید
  2. ضعف و بی‌حالی
  3. کاهش سرعت رشد جنین
  4. کاهش فشار خون

بانوان باردار به این نکات مراقبتی بعد از کشیدن دندان توجه کنید!

  1. به رژیم غذایی خود توجه داشته باشید. بعد از کشیدن دندان، توصیه می شود که غذاهای نرم مصرف کنید. به میزان حرارت انواع مواد غذایی و نوشیدنی هم توجه داشته باشید تا زیاد داغ یا زیاد یخ نباشند. در کل، زنان باردار باید سعی کنند انواع نوشیدنی‌های خنک مصرف کنند تا روند بهبود به شکل سریع‌تری انجام شود.
  2. از کمپرس سرد استفاده کنید. کمپرس سرد بهترین راه برای تسکین عفونت و التهاب بعد از کشیدن دندان در دوره بارداری است.
  3. مصرف انواع آنتی‌بیوتیک و مسکن باید طبق دستورات دندانپزشک باشد. از مصرف خودسرانه داروها بعد از کشیدن دندن جدا خودداری کنید. تایم مصرف هم باید دقیقا مطابق با تجویز دندانپزشک باشد.
  4. روز اول بعد از کشیدن دندان، مسواک نزنید. در روز اول، میزان خونریزی از لثه و التهاب آن، بسیار زیاد است. بنابراین، توصیه می‌شود در روز اول مراقبت‌های بهداشت دهان و دندان را انجام ندهید. در روزهای بعد، حتما باید به بهداشت دهان و دندان توجه کافی داشته باشید.
  5. به روند بهبود خود توجه داشته باشید. تا ۲۴ ساعت بعد از کشیدن دندان، شاهد عوارضی مثل خونریزی هستید. در صورتیکه در روزهای بعد، از شدت این علائم کاسته نشد و حتی بر شدت آنها افزوده شد، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.

سوالات متداول

خیر، کشیدن دندان در بارداری با یک سری عوارض همراه است؛ ولی خطر سقط را به دنبال ندارد. مخصوصاً اینکه، دندانپزشک با رعایت کلیه موارد و نکات ضروری، نسبت به کشیدن دندان در دوره بارداری اقدام می‌کند.
بله، دندانپزشک انواع آنتی‌بیوتیک را با دوزهای کنترل شده برای زنان در دوره حاملگی تجویز می‌کند.
برای به حداقل رساندن عوارض بی‌حسی در بارداری، دندانپزشک دوز کمتری را به بیمار تزریق می‌کند.
بله به‌صورت کلی تصویربرداری از دندان با اشعه ایکس در دوران توصیه نمی‌شود، ولی در صورت لزوم و صلاحدید دندانپزشک، می‌توان با رعایت نکات ویژه‌ای مثل پوشیدن کاور سربی، احتمال بروز خطرات احتمالی را کاهش داد.
به این مقاله امتیاز دهید

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

 

درود!

چگونه می‌توانیم به شما کمک کنیم؟

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟