اقدامات و نکات بعد از کشیدن دندان؛ بعد از کشیدن دندان چه کنیم؟

مراقبت های بعد از کشیدن دندان
فهرست محتوا (کلیک کنید)

بعد از انجام جراحی و کشیدن دندان، لثه و دندان‌های اطراف آن در وضعیت حساسی قرار دارند و احتمال ایجاد مشکلات و عوارض مختلف در این دندان‌های بسیار بالا است. از جمله این عوارض و مشکلات می‌توان به خونریزی‌های شدید، عفونت دندان‌ها، عدم شکل گیری صحیح لثه و… اشاره کرد.

البته زمانی که فرد بیمار دستورالعمل‌های پس از دندان کشیدن را به خوبی رعایت کند، می‌تواند از وقوع این مشکلات و عوارض به طور کلی جلوگیری کند! از این رو بهتر است هر فردی با مراقبت‌ها و کارهایی که باید بعد از کشیدن دندان‌های خود رعایت کند، آشنایی کافی داشته باشد! پس برای کسب اطلاعات لازم درمورد مراقبت‌های بعد از کشیدن دندان حتما این مطلب از مدینو رو بخوانید.

بعد از کشیدن دندان این مراقبت‌ها را انجام دهید

بعد از کشیدن دندان این مراقبت‌ها را انجام دهید

به صورت کلی مراقبت بعد از کشیدن دندان‌ها و همچنین رعایت نکات گفته شده توسط دندانپزشک معالج پس از جراحی و کشیدن دندان‌ها، برای اطمینان از کسب بهترین نتایج ممکن و حفظ سلامت دهان و دندان ضروری هستند. در ادامه اقداماتی را به شما معرفی می‌کنیم که رعایت آنها پس از جراحی و کشیدن دندان‌ها به شما کمک می‌کند تا بتوانید میزان سلامت دهان و دندان خود را افزایش دهید:

  1. استفاده از گاز مناسب برای بهبود خونریزی‌های ایجاد شده
    پس از جراحی و کشیدن دندان‌ها، گاز گرفتن گاز استریل می‌تواند تأثیر زیادی در جلوگیری از خونریزی و ایجاد لخته داشته باشد. پس از کشیده شدن دندان، بدن یک واکنش طبیعی برای متوقف کردن خونریزی و کمک به بهبودی پس از جراحی را شروع می‌کند.
    یکی از مهمترین این اقدامات، پر کردن جای خالی دندان و ایجاد لخته خون در محل کشیدن دندان است! در واقع این لخته به عنوان یک سد عمل کرده و از استخوان و عصب‌های زیری به طور کامل مراقبت می‌کند.
    باید پس از جراحی و کشیدن دندان، با تا کردن پر و گاز به اندازه‌ای که به راحتی در محل کشیده شدن دندان قرار بگیرد، پروسه مراقب را شروع کرده و گاز را با ملایمت روی محل خارج شدن دندان قرار دهید.
    حال دهان خود را بسته و به ملایمت و فشاری آرام، پد گاز را به آرامی گاز بگیرید. البته باید به یاد داشته باشید که پد گاز نباید جویده شود بلکه باید با فشاری ثابت و ملایم روی قسمتی که خونریزی دارد، قرار بگیرد.
    همچنین تغییر دوره‌ای پد گاز نیز یکی دیگر از نکاتی است که باید به آن توجه داشته باشید. بهتر است ۳۰ دقیقه اول بعد از جراحی و کشیده شدن دندان، گاز را روی لثه و محل خروج قرار داده و خونریزی را کاهش دهید. پس از نیم ساعت گاز را بررسی کنید.
    در صورتی که پد گاز به خون آغشته شده بود، باید آن را با یک پد گاز جدید عوض کنید و به فشار ملایم و ثابت ادامه دهید. باید گاز را هر ۳۰ تا ۶۰ دقیق مورد بررسی قرار داده و در صورت نیاز تعویض کنید.
  2. تسکین درد پس از کشیده شدن دندان
    یکی دیگر از مهمترین کارهایی که باید پس از کشیده شدن دندان به آن توجه داشته باشید، تسکین درد ایجاد شده است. گزینه‌های زیادی برای تسکین درد وجود دارند که از جمله آنها می‌توان به مسکن‌های بدون نسخه، مسکن‌های تجویز شده توسط دندانپزشک معالج و… اشاره کرد.
    توجه داشته باشید که در هر شرایطی بهتر است از دستورالعمل‌های داده شده توسط دندانپزشک معالج پیروی کنید. با رعایت دستورالعمل‌های دوز داده شده توسط پزشک یا دندانپزشک، می‌تواند دردهای موجود را به مرور زمان کاهش داده و از بین ببرید!
  3. تسکین التهاب و تورم موجود پس از کشیدن دندان
    یکی از عوارض شایع که ممکن است پس از کشیده شدن دندان ایجاد شود، التهاب و تورم است. در واقع التهاب و تورم پاسخ طبیعی بدن به ضربات ناشی از کشیده شدن دندان هستند و معمولا پس از ۴۸ ساعت از جراحی و کشیده شدن دندان، به اوج خود می‌رسند. برای تسکین تورم و التهاب موجود بهتر است از پک‌های یخ استفاده کنید.
    با قرار دادن پک‌های یخ هر ۱۵ الی ۲۰ دقیقه روی گونه و در نزدیکی محل کشیده شدن دندان، با منقبض شدن عروق خونی، التهاب‌ها و تورم‌های ایجاد شده را به حداقل برسانید. البته توجه داشته باشید که بهتر است از پک‌ها و کمپرس‌های یخ در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول پس از جراحی و کشیده شدن دندان استفاده کنید.

جدول معرفی غذاهای مناسب و نامناسب بعد از کشیدن دندان

پس از کشیده شدن دندان، باید به مواد غذایی و خوراکی‌هایی که میل می‌کنید نیز توجه داشته باشید! باید از مواد غذایی استفاده کنید که به ترمیم التهاب‌ها و تورم‌های موجود کمک کرده و به بهبودی شما کمک کنند. از این رو در ادامه جدولی از مواد غذایی مناسب و نامناسب پس از جراحی و کشیدن دندان را در اختیار شما قرار می‌دهیم.

مواد غذایی مناسب پس از کشیدن دندان مواد غذایی نامناسب پس از کشیدن دندان
انواع سوپ حاوی مایع غلیظ سبزیجات سفت
بستنی‌های نرم و لیوانی غذاهای تند
آبگوشت خانگی نان ترد
املت میوه با پوست و میوه خشک و هرگونه خوراکی دانه دار
میلک شیک آجیل
ماست یونانی چیبس

بعد از کشیدن دندان اصلا این کارها را انجام ندهید!

بعد از کشیدن دندان اصلا این کارها را انجام ندهید

همچنین پس از کشیدن دندان باید از انجام برخی کارها و اقدامات پرهیز کنید تا بتوانید نتایج به دست آمده را تثبیت کنید. مواردی که باید پس از کشیدن دندان رعایت کنید، شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. شست شوی دندان با فشار آب بالا حداقل تا ۲۴ ساعت پس از جراحی و کشیدن دندان ممنوع است.
  2. مصرف انواع نوشیدنی‌های خیلی سرد یا خیلی گرم پس از کشیده شدن دندان به هیچ عنوان مجاز نیست.
  3. از انجام فعالیت‌های سنگین که باعث بالا رفتن جریان خون می‌شوند تا حد امکان پرهیز کنید.
  4. از کشیدن سیگار، نوشیدن نوشیدنی با نی و…. به دلیل اینکه حالت مکش در دهان ایجاد می‌کنند جلوگیری کنید. ایجاد حالت مکش در دهان باعث می‌شود که لخته خونی ایجاد شده از بین رفته و خونریزی پس از جراحی افزایش پیدا کند.
  5. حداقل تا ۲۴ ساعت پس از کشیدن دندان‌ها، از مصرف نوشیدنی‌های الکلی و شست شوی دندان‌ها با دهانشو های الکلی جلوگیری کنید.
  6. از مصرف مواد غذایی که دارای دانه‌های ریز هستند مانند توت فرنگی و… در طی چند روز پس از جراحی خودداری کنید. زیرا ممکن است این دانه‌ها در جای خالی دندان جمع شوند.

عوارض کشیدن دندان‌ها + علل + اقدامات لازم

عوارض کشیدن دندان‌ها

همچنین جراحی و کشیده شدن دندان‌ها ممکن است عوارضی داشته باشند که در ادامه برخی از مهمترین آنها را به شما معرفی می‌کنیم:

  1. خونریزی پس از کشیده شدن دندان

    پس از جراحی و کشیدن دندان باید تا چند ساعت با استفاده از پد گاز جلوی خونریزی ایجاد شده را بگیرید. همچنین در صورتی که از داروهای مختلف رقیق کننده خون مانند هپارین، وارفاین و.. استفاده می‌کنید یا دچار اختلالات خونی مانند هموفیلی هستید باید دندانپزشک را در جریان بگذارید تا اقدامات لازم را جهت پیشگیری از خونریزی انجام دهد. بیمارانی که از داروهای مسکن غیر استروئیدی مانند آسپرین استفاده می‌کنند ممکن است خونریزی بیشتری داشته باشند.

  2. ایجاد عفونت پس از کشیدن دندان

    عفونت از شایع‌ترین عارضه‌ها پس از کشیدن دندان محسوب می‌شود. بهترین راه برای جلوگیری از گسترش عفونت، استفاده از آنتی‌بیوتیک و چرک خشک کن است که تجویز آن توسط دندانپزشک معالج انجام می‌شود.
    در موارد ساده کشیدن دندان، نیازی به چرک خشک کن نخواهید داشت ولی اگر درد یا تورم به مدت طولانی ایجاد شود بهتر است زیر نظر دندانپزشک از چرک خشک کن و آنتی‌بیوتیک استفاده کنید.

  3. خشکی حفره

    ترسناک‌ترین عارضه‌ای که مکن است پس از کشیده شدن دندان برای شما ایجاد شود، خشکی حفره دندان است. در خشکی حفره ممکن است بیمار در روزهای اول پس از جراحی علائمی نداشته باشد ولی پس از آن ممکن است درد شدید و مداومی ایجاد شده و فرد بیمار را بی‌قرار کند.
    به طور معمولا خشکی حفره پس از کشیدن دندان‌های فک پایین شایع‌تر از کشیدن دندان‌های فک بالا است. به طور معمول این عارضه زمانی ایجاد می‌شود که بیمار در روزهای اول پس از جراحی و کشیدن دندان، از مصرف دخانیات پرهیز نکرده باشد.

  4. شکستگی استخوان در حین کشیدن دندان

    یکی از نادرترین عوارض کشیدن دندان که در فک پایین ممکن است رخ دهد، شکستگی استخوان است. دندانپزشک معالج باید به خوبی بداند که برای کشیدن دندان فرد بیمار چه مقدار فشار را باید وارد کند.
    البته گاهی اوقات دندان پزشک به فرد بیمار این هشدار را می‌دهد که ساختار ساختار کلی استخوان اطراف دندان شکننده است و احتمال شکستی استخوان در این حالت بالا است. وضعیت استخوان اطراف دندان در عکس پرتوی ایکس قابل مشاهده است.

  5. ایجاد شدن سوراخ در سینوس پس از کشیدن دندان

    حرفه‌های سینوسی در صورت و پیشانی قرار گرفته‌اند و از کیسه‌های هوا تشکیل شده‌اند. برخی از این حفره‌های سینوسی در اطراف استخوان فک قرار گرفته‌اند. از این رو دندان پزشک معالج باید در هنگام جراحی و خارج کردن دندان به این حفره‌های سینوسی نیز توجه کافی داشته باشد.
    معمولا دندان‌های عقبی فک بالا، فاصله بسیار کمی با حفره‌های سینوسی دارند. آسیب دیدگی سینوس‌ها ممکن است در تولید مخاط اختلال ایجاد کند. زمانی که سینوس سوراخ شود، وجود جریان هوای دم و همچنین ذرات مختلف، ممکن است منجر به ایجاد آسیب به چشم‌ها، بینی و حتی مغز شوند.
    برای پیشگیری از ایجاد این مشکل دندانپزشک باید دقت و توجه کافی داشته باشد. از این رو سعی کنید حتما به دندان پزشک متخصص و با تجربه برای درمان و کشیدن دندان‌های خود مراجعه کنید.

با مشاهده این علائم بعد از کشیدن دندان با دندانپزشک خود تماس بگیرید

اگر فرد بیمار بعد از جراحی و کشیدن دندان، دچار تب، حالت تهوع یا درد شدید شد، باید به سرعت با دندانپزشک معالج تماس بگیرد. البته روند طبیعی بهبودی پس از کشیده شدن دندان بسته به فرد، سیگار کشیدن و… تا ۱۰ روز ممکن است طول بکشد. اگر با رعایت نکات و مراقبت‌های لازم پس از کشیدن دندان با علائم از جمله موارد زیر رو به رو شدید، حتما به دندانپزشک معالج خود مراجعه کنید:

  1. تب شدید و مداوم
  2. ایجاد حالت تهویه یا استفراغ
  3. احساس بوی بد یا ترشح زخم
  4. بدتر شدن درد و تورم ناشی از کشیدن دندان
  5. عدم بهبودی خونریزی با گذشت زمان
  6. منتقل شدن درد ایجاد شده به گوش

سوالات متداول

گاز استریل را به مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه روی ناحیه جراحی نگه دارید. اگر پس از این مدت هنوز خونریزی ادامه داشت، گاز قدیمی را با یک پد گاز جدید جایگزین کنید.
بهتر است حداقل ۱ الی ۲ ساعت پس از کشیدن دندان، از نوشیدن آب پرهیز کنید یا به میزان خیلی کم آب بنوشید.
بهتر است پس از کشیدن دندان، مواد غذایی مانند بستنی نرم لیوانی، ماست، غذاها و خوراکی‌های سرد، انواع سوپ و… را برای بهبودی سریع‌تر میل کنید.
برای کنترل درد ایجاد شده پس از جراحی، بهتر است از مسکن‌های تجویز شده استفاده کنید. معمولا داروهای ایبوپروفن و استامینوفن توصیه و تجویز می‌شوند.
پس از کشیدن دندان معمولا دندان پزشکان و متخصصین پیشنهاد می‌کنند که برای حدود ۲ الی ۴ ساعت از خوردن مواد غذایی مختلف پرهیز کنید.
بله. ولی از انجام فعالیت‌های سنگین که باعث افزایش جریان خون می‌شوند جدا خودداری کنید!
بله، مصرف چای پس از کشیدن دندان مشکلی ایجاد نمی‌کند اما توجه داشته باشید که تا حد امکان از مصرف نوشیدنی‌های گرم یا سرد جلوگیری کنید زیرا ممکن است خونریزی یا درد پس از کشیدن دندان را افزایش دهند.
بهترین کار، استفاده از پد گاز و پانسمان در محل جراحی و ایجاد فشار ملایم و مداوم روی پانسمان است. ولی اگر خونریزی ادامه پیدا کرد بهتر است با دندانپزشک معالج خود مشورت کنید.
۳.۷/۵ - (۷ رای)

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

 

درود!

چگونه می‌توانیم به شما کمک کنیم؟

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟