“جرم گیری دندان” یکی از بهترین روشها برای جلوگیری از مشکلاتی چون پوسیدگی دندانها، بیماریهای لثه، بیماری پریودنتال و همچنین، درمان بوی بد دهان است. در این روش، هرگونه جرم و پلاک از سطح دندانها و حتی خط لثهها به شکل اصولی پاک میشود. این فرایند به قدری برای سلامت فرد به ویژه دندانها و لثه مفید است که انجام آن به صورت سالانه یا در برخی موارد هر ۶ ماه توصیه میشود.
در مقاله امروز “کلینیک مدینو” به تمام سوالات شما در خصوص جرم گیری دندان پاسخ داده میشود. اگر شما هم می خواهید در مورد مراقبتهای بعد از جرم گیری دندان، اعم از مصرف مواد غذایی، نحوه بند آوردن خونریزی و غیره اطلاعات بدست بیاورید، ادامه مطالب را مطالعه کنید.
بعد از جرم گیری دندان این مراقبتها را انجام دهید
بعد از جرمگیری، دندانپزشک تمام نکات ضروری برای مراقبت از لثه و دندانها را برای شما توضیح میدهد. در کل، مراقبتهایی که دندان پزشکها بعد از جرم گیری دندان به بیمار توصیه میکنند، شامل موارد زیر میشود:
- مراقب نوع مواد غذایی مصرفی باشید.
مصرف مواد غذایی باید بعد از رفع بی حسی دهان انجام شود. بعد از جرم گیری دندان باید غذاهایی مصرف کنید که نه زیاد گرم باشند و نه زیاد سرد، چون در طی دو روز بعد از جرم گیری (۴۸ ساعت)، دندانها و لثه شما نسبت به دما حساس است. مراقبت بعدی در زمینه مصرف مواد غذایی شامل نوع غذاهایی میشود که انتخاب میکنید. مواد غذایی انتخابی شما باید نرم باشد. از مصرف غذاهای تند، اسیدی، خشک و سفت هم پرهیز کنید. - دهان خود را با محلولهای مناسب شستشو دهید.
شستشوی دهان بعد از جرم گیری دندان بسیار توصیه میشود. آب نمک طبیعی از جمله بهترین محلولهایی است که هم به راحتی در دسترس شما قرار دارد و هم میتواند از التهاب و حساسیت دندانها و لثه شما بکاهد. فقط توجه داشته باشید که در هنگام تهیه محلول آب نمک، یک قاشق چایخوری نمک را در مقداری آب ولرم حل کنید. پیشنهاد میشود در روزهای اول، ۳ الی ۴ بار دهان خود را شستشو دهید. البته، ممکن است دندانپزشک با توجه به وضعیت دهان و لثهها، استفاده از دهانشویه خاصی را به شما پیشنهاد بدهد. در این صورت، حتماً از دهانشویه توصیه شده توسط دندانپزشک استفاده نمایید. - از مصرف سیگار و قلیان خودداری کنید.
مصرف سیگار و قلیان روند بهبود بافت لثه و دهان را به تاخیر میاندازد و خطر خونریزی بیش از حد را هم افزایش میدهد. علاوه بر این، مصرف سیگار منجر به تغییر رنگ دندانها و جمع شدن دوباره جرم میشود. سعی کنید به مدت ۱ الی ۲ هفته از مصرف سیگر و قلیان خودداری کنید. - از خمیردندان و ژلهای موضعی به طور آهسته بر سطح دندان و لثه استفاده کنید.
بعد از جرم گیری دندان هم باید همچنان به بهداشت دندان خود توجه داشته باشید. در صورت عدم رعایت بهداشت، دندانهای شما به سرعت جرم خواهد گرفت و از طرفی، خطر پوسیدگی دندانها هم افزایش مییابد. اگر دندانپزشک خمیردندان مشخصی را به شما پیشنهاد داد، حتماً نسبت به تهیه آن اقدام نمایید. به دلیل حساسیت دندان و لثه، از خمیرندان باید به طور آهسته و بر روی تمام دندانهای خود استفاده کنید. استفاده از ژلهای موضعی هم نقش موثری در بهبود تورم حساسیت و خونریزی از لثهها دارد. استفاده از نخ دندان بعد از رفع کلیه علائم التهاب و تورم لثهها بلامانع است، ولی در مورد زمان درست استفاده از نخ دندان با دندانپزشک مشورت نمایید. - آنتی بیوتیک را سر وقت مصرف کنید.
در بعضی از بیماران، دندانپزشک با توجه به وجود عفونت و یا پیشگیری از آن، برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز میکند. در صورت تجویز آنتی بیوتیک، داروی خود را سروقت مصرف کنید. - حواستان به علائم هشدار دهنده باشد!
بعد از جرم گیری باید انتظار مقداری تورم، حساسیت و خونریزی از سطح لثه و دندانها را داشته باشید، ولی در صورت مشاهده هر گونه علائمی از قبیل درد و حساسیت زیاد و یا خونریزی شدید، حتماً باید وضعیت خود را به دندانپزشک اطلاع دهید. - از فعالیتهای شدید فیزیکی خودداری کنید.
ورزش ایروبیک و سایر فعالیتهای شدید فیزیکی باعث میشود به لثههای شما فشار وارد شود. بعد از اینکه دندان و لثههای شما به طور کامل بهبود پیدا یافتند، میتوانید فعالیتهای فیزیکی خود را دوباره آغاز کنید.
انجام این مراقبتها نقش به سزایی در کاهش حساسیت دندانها، احساس درد و ناراحتی در دندان و لثه، جلوگیری از زرد شدن دندانها و به طور کلی، جلوگیری از هرگونه آسیب بعد از جرم گیری دارد. در کنار این مراقبتها باید به فکر اصلاح عادات نادرست خود هم باشید. به عنوان مثال، عاداتی مثل دندان قروچه بابت تضعیف مینای دندان میشود. البته، آسیب به دندان در اثر افزایش سن، ژنتیک و سایر عوامل طبیعی اجتناب ناپذیر است، ولی عادات نادرست را میتوان با تلاش اصلاح کرد.
بعد از جرم گیری دندان چه غذاهایی میتوانم بخورم؟
بعد از جرم گیری دندان از مصرف مواد غذایی چون انواع مغزها، نوشیدنیهایی چون الکل، قهوه داغ و میوههایی مثل پرتقال خودداری کنید. از جمله بهترین مواد غذایی که میتوانید بعد از جرم گیری دندان مصرف کنید، عبارتاند از:
- موز
- ماست
- سوپ
- تخم مرغ آبپز
- پنیر
- پوره سیب زمینی
- فرنی
- ماکارونی یا پاستا
- اسموتی
- سبزیجات نرم
- برنج
- شیر
به طور کلی، بعد از جرم گیری از مصرف مواد غذایی رنگی هم باید خودداری کنید. علت این محدودیت بهخاطر تغییر رنگ دندانها بعد از جرم گیری است. با توجه به میزان جرم، دندانها تا چند درجه روشنتر میشود و اگر جرم گیری با بروساژ همراه باشد، دندانهای سفیدتری نسبت به قبل خواهید داشت.
مواد غذاییای که فرد در مصرف آنها محدودیت دارید، شامل گوشت، ساندویچ، همبرگر، غذاهای سوخاری، بستنی، چای داغ، ذرت، گوجه، آبلیمو، ترشیجات، عسل، خرما، شکلات، نوشابه، سس، پفک، آدامس، میوههای سفت و غیره میشود.
مصرف مواد مغذی که برای سلامت بدن ضروری هستند، در دوره بهبودی پس از جرم گیری دندان هم اهمیت دارد. از این رو، سعی کنید در رژیم غذایی خود مواد مغذی و پروتئینی را بگنجانید تا بهبود عوارض جرم گیری با سرعت بیشتری انجام شود. البته، توجه داشته باشید در کنار این مواد غذایی باید به میزان کافی آب هم بنوشید تا از مزایای بی شمار آن بهرهمند شوید.
برای رفع حساسیت دندان بعد از جرم گیری این اقدامات را انجام دهید
ممکن است در بیمارانی که دندانهای حساسی دارند و یا دندانهای آنها فرم منظمی ندارد و یا افرادی که برای اولین بار دندانهای خود را جرم گیری میکنند، حساسیت دندان سریعاً رفع نشود. در ادامه، به اقداماتی اشاره میکنیم که برای رفع حساسیت دندان به بیماران توصیه میشود:
- از دهانشویه یا ژل حاوی فلوراید استفاده کنید.
“فلوراید” نوعی ماده معدنی است که فواید زیادی برای تقویت و رفع حساسیت دندانها دارد. استفاده از دهانشویه و ژل حاوی فلوراید، روش مؤثری در رفع حساسیت دندان بعد از جرم گیری است. - مسکن مصرف کنید.
ایبوپروفن و استامینوفن از جمله داروهایی هستند که حساسیت دندان را بعد از جرم گیری رفع میکنند. البته مثل همیشه مصرف هر نوع دارویی باید تحت نظر دندانپزشک انجام شود. - پرهیز غذایی داشته باشید.
در صورتی که دندانپزشک برای جرم گیری دندانهای شما از بی حسی موضعی استفاده کرده است، برای کاهش حساسیت از جویدن مواد غذایی خودداری کنید. همانطور که در بخشهای قبل گفته شد، دقت به نوع مواد غذایی مصرفی و پرهیز از مصرف غذاهای اسیدی، سرد و گرم، نقش مهمی در رفع حساسیت دندان دارد. - از مسواک نرم و خمیردندان ضد حساسیت استفاده کنید.
استفاده از مسواک زبر، حساسیت دندان و لثه را افزایش میدهد. از این رو، حتماً بعد از جرم گیری از مسواکهای نرم استفاده کنید. خمیردندان ضد حساسیت هم شامل انواع خمیر دندانهایی میشود که در ترکیبات آنها، نیترات پتاسیم و فلوراید وجود دارد. البته، نمیتوان به طور همیشگی از خمیردندان ضد حساسیت استفاده کرد. اکثر دندانپزشکها توصیه میکنند که از خمیردندان ضد حساسیت در یک دوره کوتاه مدت استفاده شود. - درمانهای خانگی را امتحان کنید.
در درمانهای خانگی میتوانید از ترکیبات طبیعی برای رفع حساسیت دندان استفاده کنید. استفاده از سیر، زردچوبه، چای کیسهای و غیره به صورت موضعی میتواند کمک زیادی به رفع حساسیت دندان کند. - به مطب دندانپزشک مراجعه کنید.
در صورت که علائم حساسیت دندان بعد از گذشت دو هفته رفع نشد، حتماً به مطب دندانپزشک خود مراجعه کنید.
مراقبت لازم برای بند آوردن خونریزی بعد از جرم گیری دندان
همانطور که میدانید، خونریزی بعد از جرم گیری دندان امری کاملاً طبیعی است و نیازی نیست که نگران این مسئله باشید. به صورت کلی، باید انتظار داشته باشید که به مدت ۲۴ الی ۴۸ ساعت بعد از جرم گیری، خونریزی سبکی را تجربه کنید. معمولاً، در افرادی که به دلیل بیماری، انواع داروهای رقیق کننده خون مصرف میکنند، خونریزی بعد از جرم گیری ادامه دار میشود. در صورتی که بعد از گذشت ۴۸ ساعت خونریزی شما همچنان ادامه پیدا کند و حتی بر شدت خونریزی هم افزوده شود، باید به فکر بند آوردن خونریزی لثه بعد از جرم گیری باشید. البته، قبل از هر کاری، باید دندانپزشک را در جریان بگذارید.
- گاز استریل
معمولاً، دندانپزشک بعد از انجام جرم گیری دندانها مقداری گاز استریل را به صورت موضعی بر روی لثه شما میگذارد تا خونریزی متوقف شود. نکته مهم در مورد استفاده از گاز استریل این است که حتماً آن را روی لثههای خود فشار دهید. - کمپرس سرد
از کمپرس سرد به طور غیرمستقیم بر روی فک خود استفاده کنید. در کنار بند آوردن خونریزی میتوانید شاهد کاهش تورم و درد هم باشید. توجه داشته باشید که نباید بعد از جرم گیری دندان به مدت زمان طولانی از کمپرس سرد استفاده کنید. نهایت ۱۰ دقیقه پیشنهاد میشود. - شوینده دهان
شوینده آنتی باکتریال دهان میتواند با کاهش عفونت از خونریزی جلوگیری کند. شوینده دهان از نوع هیدروژن پراکسید و کلرهگزیدین پیشنهاد میشود. در انتخاب شوینده دهان مناسب حتماً با دندانپزشک خود مشورت کنید. - درمان خانگی
استفاده از زاج و خمیر زردچوبه هم از آن دسته از درمانهای خانگی است که میتوانید امتحان کنید.