به این فکر کنید که جرم زیادی سطح دندانهایتان را احاطه کرده است و شما همچنان به علت اطلاعات ناکافی و یا اشتباه، حاضر به انجام جرمگیری دندان نیستید! چه خواهد شد؟ آیا حاضرید دندان خود را از دست دهید؟! قطعا خیر؛ به همین خاطر مطالعه مطلب عوارض جرم گیری کردن دندان از دکتر آزاده رشیدی را به شما پیشنهاد میکنیم تا از خطرات نادر و خفیف این روش آگاه شده و با روش های پیشگیری از مضرات جرمگیری، با خیال راحت برای انجام این درمان اقدام نمایید.
آیا جرمگیری به دندان آسیب می زند؟
قطعا خیر! جرمگیری نه تنها باعث بروز آسیب نمیشود، بلکه زیبایی و سلامت دندانها را نیز دو چندان میکند. اما گاها ممکن است برخی مشکلات و عوارض خفیف را برای بیمار به همراه داشته باشد که در اکثر مواقع خطرناک و نگران کننده نیستند.
با عوارض جرمگیری دندان آشنا شوید!
هر فرد ممکن است بعد از جرمگیری، عوارض خاص و متفاوتی را تجربه کند. اما به طور کلی مهمترین عوارض و مشکلات جرمگیری دندان عبارتاند از:
- خونریزی
افرادی که لثههای ضعیف و حساسی دارند، ممکن است بعد از جرمگیری دچار خونریزی شوند. البته این خونریزی بسیار خفیف بوده و پس از گذشت مدت کوتاهی برطرف میشود. - عفونت
عفونت لثه بعد از جرمگیری کردن کمی نادر است، اما به هر حال احتمال بروز آن وجود دارد. معمولا هم برای کسانی رخ میدهد که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. - تحلیل رفتن لثه
تحلیل رفتن لثه به عنوان یک عارضه نادر پس از این درمان نیز میتواند سبب عقب رفتن لثه و پیدا شدن ریشه دندان شود. - درد و حساسیت
وقتی دندانها جرمگیری میشوند، سطح آنها کاملا تمیز است و طبیعتاً به غذای سرد، داغ و حتی هوای خنک نیز واکنش نشان میدهند. پس حساس شدن دندانها نیز یک اتفاق عادی بوده و نهایتا بعد از چند روز برطرف میشود. - تورم لثه
جرمگیری باعث حساس شدن لثه نیز میشود و ممکن است در این ناحیه تورم هم ایجاد نماید. - آسیب عصبی
اگر جرمگیری دندان توسط پزشکان حرفهای و به شیوه اصولی صورت نگیرد، این احتمال وجود دارد که به عصب دندان و لثه نیز آسیب وارد شود. البته این مورد هم بسیار نادر است.
در صورت انجام جرم گیری به صورت ناکافی چه عوارضی ایجاد خواهد شد؟
جرم گیری بد و ناکافی نیز با عوارض زیر همراه خواهد بود:
- لق شدن دندانها
- خونریزی
- بیماری پرودنتال لثه
- از دست دادن و افتادن دندانها
- تورم
- درد
- التهاب
- تغییر رنگ لثه
- پاک نشدن لکهها از روی دندان
لق شدن دندان در اثر جرم گیری؛ این باور صحیح است؟
جرم گیری را قطعا نمیتوان به عنوان عاملی برای لق شدن دندانها در نظر گرفت و شل شدن دندانهایتان جز عوارض جرمگیری دندان به شمار نمیرود. اما پس از درمان، جرم و پلاک دندان از روی دندان پاک شده و فضایی خالی میان دندان و لثه ایجاد میشود.
در این صورت این فضای خالی ممکن است باعث شل شدن جزئی دندانهایتان شود. البته در نظر داشته باشید که دندانهایتان قبل از جرمگیری هم به خاطر تجمع پلاک شل شدهاند، اما انجام جرمگیری سبب میشود که این لق شدگی بیشتر از قبل احساس شود.
پیشگیری از عوارض و خطرات جرمگیری
اما چگونه از عوارض جرمگیری جلوگیری کنیم؟ برای پیشگیری از بروز این مشکلات، به نکات مهم زیر توجه نمایید:
- روزانه دو مرتبه دندانهایتان را مسواک زده و در این مورد هرگز سهل انگاری نکنید.
- استفاده روزانه از نخ دندان فراموش نشود.
- سعی کنید با داشتن رژیم غذایی مناسب سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید، تا از بروز عفونت نیز جلوگیری شود.
- انجام بیش از حد جرمگیری دندان هم ممنوع! این کار میبایست سالانه یک الی دو مرتبه انجام شود.
- مصرف سیگار و الکل را به حداقل برسانید یا متوقف نمایید.
- برای جلوگیری از عوارض جرمگیری دندان، روزانه دو مرتبه دهان خود را با استفاده از محلول آب و نمک ضدعفونی نمایید تا میکروبها از بین بروند.
- اگر مبتلا به بیماریهای زمینهای هستید یا داروی خاصی مصرف میکنید، حتما این مسئله را با پزشک در میان بگذارید تا تمهیدات لازم انجام شده و دچار عوارض احتمالی نشوید.
- و در آخر مهمترین گام برای پیشگیری از این عوارض، انجام مراقبتهای لازم است. پس به مراقبتهای بعد از جرمگیری بیشترین توجه را داشته باشید.
مشکلات بعد از جرم گیری کردن تا چه حد نگران کننده هستند؟
عوارض جرمگیری معمولا حاد و نگران کننده نیستند. چرا که بعد از چند روز برطرف میشوند و مشکل خاصی ایجاد نخواهند کرد. اما اگر این عوارض بعد از گذشت ۱۰ روز همچنان ادامه داشته و حادتر شوند، میبایست حتما به دندانپزشک مراجعه نمایید. چون این شرایط عادی نیست و ممکن است نشان دهنده بروز مشکلاتی جدی در ناحیه دهان و دندان باشد.
چگونه میتوانم به کاهش درد و ناراحتی پس از جرم گیری دندان کمک کنم؟
اگر شما نیز درد و عوارض جرمگیری دندان را تجربه میکنید، برای کاهش و بهبود آنها از راهکارهای زیر کمک بگیرید:
- غذا و نوشیدنیهایی با دمای معتدل مصرف کنید تا دندانهایتان دچار درد و حساسیت نشوند.
- مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به آرامی و با احتیاط انجام دهید. حتی اگر درد شدیدی دارید میتوانید در یک الی دو روز اول از مسواک و نخ دندان استفاده نکنید.
- داروهای مسکن و ضد التهابی که توسط پزشک برایتان تجویز میشوند را به طور کامل مصرف کنید.
- از دهان شویه ضد حساسیت و التیام دهنده بافت لثه استفاده نمایید.
- از کمپرس سرد برای کاهش تورم لثه استفاده کنید.