معرفی درمان عصب کشی دندان کودکان

معرفی درمان عصب کشی دندان کودکان

شاید شنیدن نام درمان عصب کشی برای دندان‌های کودکان کمی عجیب به نظر برسد! اما انجام این درمان در صورت نیاز واقعا مهم است. حفظ دندان شیری تا زمانی که به طور طبیعی در موعد مقرر بیفتد، اهمیت دارد؛ چرا که با افتادن یا کشیدن زودهنگام این دندان، نظم و ترتیب دندان‌های دائمی هنگام رویش بهم می‌ریزد. حال که با اهمیت انجام این درمان آشنا شدید، به ارائه سایر اطلاعات لازم درمورد این درمان می‌پردازیم. عصب کشی دندان کودک زمانی تجویز می‌شود که پوسیدگی دندان گسترش پیدا کرده و بخش زیادی از دندان را خراب کرده باشد. در برخی موارد نیز ممکن است ریشه دندان عفونی شده باشد. در چنین شرایطی دندانپزشک با تزریق داروی بی‌حسی اقدام به عصب کشی و خارج کردن بخش‌های پوسیده و عفونی دندان و بافت‌ نرم آسیب دیده آن می‌کند. در حین درمان کودک دردی را احساس نخواهد کرد. اگر بخش زیادی از دندان آسیب دیده باشد، روکش دندان برای محافظت از بقایای دندان باقی مانده بر روی آن قرار داده می‌شود. پس از آن نیز دندانپزشک نکات مراقبت بعد از انجام این درمان را به والدین آموزش خواهد داد که پدر و مادر باید به کودک خود در رعایت آنها کمک کنند. دوره نقاهت آن معمولا 3 تا 4 روز است. هزینه درمان ریشه دندان کودکان به تعداد کانال‌های تحت درمان و نوع عصب کشی بستگی دارد. هر کلینیک نیز تعرفه خاص خود برای انجام این درمان را تعیین می‌کند. اگر این متن را خواندید و همچنان سوال و ابهامی در این خصوص دارید، با ما تماس بگیرید، کارشناسان مدینو آماده پاسخگویی به تمام سوالات شما در این زمینه هستند. کلینیک مدینو با همکاری با دندانپزشکان متخصص اطفال، در محیطی آرام، آماده ارائه خدمات دندانپزشکی اطفال به شما عزیزان است.

ثبت

آنلاین
وقت ملاقات
درخواست وقت ملاقات

    عصب کشی دندان شیری کودکان چگونه است؟ | مضرات، قیمت و فیلم

    عصب کشی دندان کودکان
    فهرست محتوا (کلیک کنید)

    آنچه در این مطلب می‌خوانید

    به بیان ساده بگوییم: همه چیز درباره عصب کشی دندان کودکان. در ابتدا از میزان اهمیت عصب کشی دندان شیری آگاه می‌شویم و دلایلی را می‌خوانیم که عصب کشی را بر کشیدن دندان‌های شیری مقدم می‌کنند. سپس علل اصلی پوسیدگی دندان در کودکان و دلایل نیاز به عصب کشی را در آنها بررسی می‌کنیم. شناخت این عوامل می‌تواند به پیشگیری از پوسیدگی دندان در کودکان نیز کمک بسیاری کند. سپس توضیح کاملی درباره مراحل و نحوه انجام عصب کشی دندان کودکان می‌خوانیم و شما را در انتخاب بهترین مرکز درمان ریشه دندان کودکان راهنمایی می‌کنیم. با مطالعه این قسمت از مقاله می‌توانید مناسب‌ترین کلینیک را از نظر قیمت و کیفیت انتخاب کنید.

    در بخش انتهایی مقاله نیز، مراقبت‌های بعد از عصب کشی دندان شیری و همچنین عوارض احتمالی پس از درمان را بررسی کرده‌ایم. با مطالعه این مقاله می‌توانید اطلاعات جامع و کاملی درباره عصب کشی دندان‌های شیری کودکان کسب کرده و با علم کافی این روند درمانی را انجام دهید. با مدینو همراه باشید.

    عصب کشی دندان شیری کودک بهتر است یا کشیدن آن؟!

    عصب کشی دندان شیری کودک بهتر است یا کشیدن آن؟!

    دندان‌های شیری می‌توانند به دلایل مختلف دچار پوسیدگی و آسیب شوند؛ درست مانند دندان‌های دائمی. ازآنجایی‌که دندان‌های شیری پس از مدتی می‌افتند، اکثر والدین نسبت به درمان پوسیدگی و رفع آسیب این دندان‌ها بی‌تفاوت هستند. درواقع به نظر می‌رسد، تلاش برای نگه‌داشتن و درمان دندانی که در نهایت خودش می‌افتد، غیرمنطقی است و صرفاً هزینه و انرژی اتلاف می‌کند؛ اما این‌گونه نیست!

    سلامت دندان‌های شیری به همان اندازه دندان‌های دائمی اهمیت دارد؛ بنابراین درمان ریشه (عصب کشی دندان شیری کودکان) در اولویت اصلی قرار دارد نه کشیدن آن. دندانپزشک سعی می‌کند با درمان ریشه، دندان شیری را نگه دارد و تنها درصورتی‌که پوسیدگی بسیار گسترده بوده و امکان درمان ریشه وجود نداشته باشد، دندان شیری کشیده می‌شود.

    لازم است بدانید که هر کدام از دندان‌های شیری با نگه‌داشتن فضای موردنیاز برای رشد آینده دندان‌های دائمی، به تکمیل فرایند تکامل دندان‌ها کمک می‌کنند. چنانچه هر کدام از دندان‌های شیری، زودتر از موعد خود کشیده شود، دندان‌های باقی‌مانده موقعیت خودشان را برای تطبیق با شرایط جدید تغییر می‌دهند. این موضوع می‌تواند منجر به ناهماهنگی، به‌هم‌ریختگی، اختلال در جویدن یا صحبت‌کردن با دندان‌های دائمی افراد در آینده شود.

    دلایل نیاز به عصب کشی دندان کودکان

    دلایل نیاز به عصب کشی دندان کودکان

    چنانچه پوسیدگی دندان به حدی برسد که به پالپ (مغز دندان) آسیب وارد شود، درمان ریشه یا عصب کشی انجام می‌شود. همان‌طور که گفته شد، پزشکان برای حفظ دندان‌های شیری، سعی دارند تا عصب کشی را به‌جای کشیدن دندان انجام دهند؛ از طرفی دیگر، فرایند عصب کشی دندان کودکان ممکن است برای آنها کلافه‌کننده باشد. بنابراین شناخت علل پوسیدگی دندان در کودکان می‌تواند از این نیازمندی در آینده پیشگیری کند:

    1. خوردن شیرخشک از شیشه شیر، قبل از خواب
      شایع‌ترین علت پوسیدگی دندان در کودکان ۱۸ماهه و کوچک‌تر، خوردن شیرخشک یا نوشیدنی‌های شیرین قبل از خواب است؛ این اتفاق همچنین به پوسیدگی شیشه شیر (Baby bottle decay) نیز معروف است.
    2. تغذیه نامناسب مادر در طول بارداری
      هرگونه سوءتغذیه مادر در دوران بارداری می‌تواند بر روند رشد و سطح سلامت دندان کودکان در آینده تأثیر بگذارد.
    3. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
      فلوراید تراپی و مسواک‌زدن می‌تواند بهداشت دهان و دندان را در کودکان و بزرگسالان حفظ کند.
    4. مصرف بیش از اندازه شیرینی و کربوهیدرات
    5. ژنتیک
    6. بزاق کمتر از حد معمول به دلایل مختلف

    نحوه انجام عصب کشی دندان شیری

    نحوه انجام عصب کشی دندان شیری

    فرایند عصب کشی دندان کودکان همانند بزرگسالان است و مراحلی که برای تکمیل درمان ریشه باید انجام شود، شباهت زیادی به عصب کشی دندان‌های دائمی دارد. بااین‌حال، ازآنجایی‌که دندان‌های شیری در مقایسه با دندان‌های دائمی از استحکام کمتری برخوردارند، فرایند عصب کشی آنها باید بادقت بیشتری انجام شود. در ادامه مراحل عصب کشی دندان کودکان را توضیح داده‌ایم:

    1. رادیوگرافی و تهیه عکس
      بسته به سن کودک شما، از اشعه ایکس برای رادیوگرافی و تهیه عکس (OPG) دندان آسیب‌دیده استفاده می‌شود. این عکس به دندانپزشک کمک می‌کند تا ضمن بررسی عمق پوسیدگی، میزان عفونت را نیز متوجه شود. اطلاعات به‌دست‌آمده از عکس OPG کمک زیادی در تعیین سطح درمان، نیاز به جراحی و همچنین تعیین دقیق‌تر هزینه دندانپزشکی می‌کند.
    1. داروی بیهوشی یا بی‌حسی موضعی
      دندانپزشک با نگاه‌کردن به‌عکس OPG تعیین می‌کند که از چه دارویی برای جلوگیری از احساس درد در کودک استفاده شود. اگر پوسیدگی شدید بوده و آسیب به عصب دندان رسیده باشد، به جراحی نیاز خواهد بود و ممکن است فرایند عصب کشی با درد همراه باشد؛ در این حالت احتمالاً از داروی بیهوشی برای عصب کشی دندان کودکان استفاده شود. درصورتی‌که عمق پوسیدگی کم بوده و هدف از ترمیم، جلوگیری از انتشار بیشتر پوسیدگی دندان باشد، دندانپزشک از بی‌حسی موضعی استفاده خواهد کرد. البته در کودکان مبتلا به اوتیسم یا آنهایی که هراس زیادی از فرایند درمان داشته و ممکن است واکنش‌هایی از خود نشان دهند، از داروی بیهوشی استفاده می‌شود.
    2. برداشتن پوسیدگی و ترمیم پالپ دندان
      دندانپزشک با استفاده از دریل دندان‌پزشکی، مینا و عاج دندان را سوراخ می‌کند تا به پالپ برسد. ممکن است تنها بخشی از پالپ دندان عفونی شده باشد؛ در این حالت، تنها سطوح عفونی آن را بر می‌دارند و کار را به مراحل بعدی می‌سپارند. درصورتی‌که مدت‌زمان زیادی از پوسیدگی و عفونت گذشته باشد، پالپ دندان آسیب بیشتری دیده و نیازمند برداشتن کامل آن خواهیم بود. در انتهای این مرحله، هیچ‌گونه عفونتی باقی نمی‌ماند و سطوح سوراخ شده با استفاده از مواد تمیزکننده، پاک‌سازی می‌شوند.
    3. پر کردن پالپ و دندان
      سوراخ‌های ایجاد شده در مرحله قبل، با استفاده از ماده‌ای به نام گوتا پرکا (لاتکس طبیعی) پر می‌شوند. این ماده خاصیت شکل‌پذیری بالایی دارد و می‌تواند تمام منافذ خالی را به‌خوبی پر کند. ماده پرکردنی به تمام قسمت‌های خالی وارد می‌شود و سپس بالای آن سابیده می‌شود تا مشکلی در جویدن و حرف‌زدن کودک ایجاد نشود. ازآنجایی‌که دندان‌های شیری موقت هستند، معمولاً نیازی به روکش دندان نیست و پر کردن دندان کافی خواهد بود.

    برای عصب کشی دندان کودکان به کجا مراجعه کنیم؟

    عصب کشی دندان کودکان به تخصص و تجربه بیشتری نیاز دارد؛ چرا که دندان‌های شیری بسیار حساس هستند و کودکان نیز ممکن است تحمل فرایندهای درمانی را نداشته باشند. از تشخیص درست میزان عفونت در OPG تا نحوه تزریق داروی بی‌حسی یا بیهوش کردن کودک و همچنین تجربه در انجام درست عصب کشی، همه‌وهمه فاکتورهایی هستند که حین انتخاب کلینیک یا دندانپزشک کودک خود باید به آنها توجه کنید. البته این بخشی از ماجراست و بخش دیگر، بحث قیمت عصب کشی دندان کودک است که باید مدنظر قرار دهید.

    متخصصان ما در کلینیک مدینو می‌توانند فرایند عصب کشی دندان کودکان، درمان ریشه دندان شیری، پر کردن دندان کودکان و تمامی خدمات مربوط به این حوزه را با بهترین کیفیت و قیمت ارائه می‌کنند. هزینه عصب کشی دندان شیری در کلینیک مدینو باتوجه‌به کیفیت فوق‌العاده و میزان تجربه و تخصص پزشکان ما، بسیار منصفانه در نظر گرفته شده است.

    ۴ مزیت عصب کشی دندان کودکان

    مزایای عصب کشی دندان کودکان

    همان‌طور که گفته شد، دندانپزشکان تمام سعی خود را می‌کنند تا دندان شیریِ پوسیده را با انجام عصب کشی حفظ کنند و کشیدن آن تنها در شرایط ویژه انجام می‌شود. حفظ دندان‌های پوسیده نیز تنها با عصب کشی و درمان ریشه امکان‌پذیر است. بنابراین مهم‌ترین مزیت عصب کشی دندان کودکان، حفظ آنهاست؛ اما چرا حفظ این دندان‌های موقت اهمیت دارد؟ اینجا مهم‌ترین دلایل اهمیت حفظ دندان‌های شیری و مزایای انجام عصب کشی دندان کودکان را ذکر کرده‌ایم:

    1. سالم نگه‌داشتن بافت لثه
      درصورتی‌که دندان دچار پوسیدگی شده باشد، امکان ورود عفونت به لایه‌های زیرین و همچنین آبسه دندان وجود دارد. عصب کشی یا درمان ریشه، به‌عنوان راهکاری برای پیشگیری یا رفع آسیب به لثه‌ها بسیار مؤثر است.
    2. جلوگیری از انتشار عفونت
      افزایش میزان عفونت و آبسه دندان مخصوصاً در کودکان بسیار آزاردهنده است. اگر کودک شما از دندان‌درد شکایت دارد، ممکن است نیاز به عصب کشی پیدا کنید.
    3. جلوگیری از اختلال رشد در دندان‌های دائمی
      کشیدن دندان‌های شیری به‌جای عصب کشی، باعث می‌شود تا باقیِ دندان‌ها تغییر ساختار داده و در آینده، رشد دندان‌های دائمی دچار اختلال شود. بنابراین با انجام عصب کشی، عفونت و درد را برطرف می‌کنند تا دندان‌های شیری سر موعد خودشان بیفتند.
    4. پیشگیری از اختلال در تکلم یا جویدن
      بروز مشکل در رشد دندان‌های دائمی می‌تواند روند صحبت‌کردن و جویدن را در افراد مختل کند. عصب کشی دندان شیری در کودکان از این موضوع پیشگیری می‌کند.

    بعد از عصب کشی دندان‌های شیری این مراقبت‌ها را انجام دهید

    مراقبت‌های بعد از عصب کشی دندان‌های شیری

    جهت جلوگیری از پوسیدگی دیگر دندان‌ها و همچنین بهبود وضعیت دندان ترمیم شده، به‌عنوان والدین مسئولیت‌پذیر لازم است یک سری نکات را در ذهن داشته باشید و به مراقبت‌های بعد از عصب کشی دندان کودک خود توجه ویژه‌ای داشته باشید:

    1. استفاده از مسکن
      بعد از عصب کشی معمولاً نباید درد احساس شود؛‌ اما ممکن است جای تزریق داروی بی‌حسی یا سطوحی از لثه کمی درد کند. البته در برخی موارد ممکن است درد زیادی به دلیل عفونت دندان‌ها اتفاق بیفتد. درهرصورت می‌توانید از داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن برای کاهش درد استفاده کنید.
    2. مصرف غذاهای نرم و ولرم
      تا چند روز بعد از عصب کشی دندان کودکان، به آنها غذاهای نرم مثل سوپ یا پوره سیب‌زمینی بدهید.
    3. به کودک خود مقدار زیادی مایعات بدهید
      مصرف مایعات کمک بسیاری به بهبود سلامت دهان و دندان و هیدراته ماندن بدن می‌کند.
    4. فرزند شما باید استراحت کند
      استراحت کافی برای کودک شما لازم و ضروری است تا روند درمانی خود را کامل کند.
    5. توجه به نواحی بی حس
      معمولاً تا چند ساعت بعد از بی‌حسی موضعی، نواحی تحت درمان سِر هستند. به کودک خود در این باره توضیح دهید و نگرانی‌هایش را برطرف نمایید.
    6. غذا نخوردن تا چند ساعت
      تا قبل از اتمام اثر داروی بیهوشی، به کودک خود غذا یا خوراکی ندهید. جویدن در این حالت می‌تواند باعث عفونت یا خونریزی شود.
    7. مسواک نزدن تا چند روز
      تا چند روز بعد از درمان، فرزندتان را از مسواک‌زدن منع کنید؛ در این دوران می‌تواند از دهان‌شویه استفاده کند. سپس مطمئن شوید که کودک شما حداقل دو بار در روز، دندان‌های خودش را مسواک می‌زند.

    آیا درمان ریشه دندان شیری کودکان عوارض دارد؟

    عوارض درمان ریشه دندان شیری کودکان

    به‌طورکلی، درمان ریشه فرایندی بدون عوارض است و دردسر زیادی ایجاد نمی‌کند؛ البته این فقط در حالتی است که درمان ریشه به طور صحیح، اصولی و درست انجام شود. چنانچه پزشک یا کلینیک رده‌پایین و بی‌تجربه را برای انجام عصب کشی دندان کودکان انتخاب کنید، ممکن است کودک شما عوارض زیر را تجربه کند:

    1. خشکی فک و درد مفصل
      به دلیل باز نگه‌داشتن طولانی‌مدت فک حین انجام عصب کشی، ممکن است تا چند ساعت پس از ترمیم، درد خفیفی در فک و دهان احساس شود.
    2. التهاب، تورم یا کبودی
      برای تمیزکردن بافت دندان، از مایعی تمیزکننده استفاده می‌شود که ممکن است وارد قسمت‌های دیگر دندان شده و این عوارض را ایجاد کند.
    3. نیاز مجدد به عصب کشی
      درصورتی‌که کانال‌ها به طور کامل پر نشوند، امکان بروز مجدد عفونت و پوسیدگی وجود دارد. همچنین در این حالت به دلیل تجمع احتمالی باکتری‌ها در ناحیه خالی، امکان سرایت پوسیدگی به دندان مجاور نیز وجود خواهد داشت.
    4. عدم ترمیم به دلیل باقی‌ماندن عفونت
      اگر عفونت به طور کامل از پالپ دندان خارج نشود، روند درمانی کامل نشده و نیاز مجدد به عصب کشی خواهیم داشت.
    5. بی‌حسی در فک بالا یا پایین
      ماده بی‌حس‌کننده ممکن است باعث سرشدن قسمت‌های گسترده‌تری از فک شود. البته این حالتی گذراست و به خودش برطرف می‌شود.

    سوالات متداول

    خیر. قبل از انجام درمان، بسته به شرایط دندان از داروی بیهوشی یا بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود. هر دوی این داروها به‌منظور جلوگیری از احساس درد در کودکان تزریق می‌شوند. همچنین بعد از درمان ممکن است درد خفیفی وجود داشته باشد که با مسکن‌ها قابل‌درمان خواهد بود.
    فرایند درمان ریشه دندان کودکان معمولاً در دو جلسه تکمیل می‌شود؛ بااین‌حال تعداد جلسات و همچنین مدت‌زمان تکمیل هر جلسه درمانی به شرایط اختصاصی کودکان بستگی دارد.
    معمولاً خیر. دندان‌های شیری موقت هستند و به طور معمول نیازی به روکش کردن آنها نیست. اما اگر دندانپزشک مجبور شود سطح زیادی از دندان را برای انجام کامل مراحل درمانی بردارد، از روکش دندان استفاده می‌شود.
    بله. این امکان وجود دارد که دندان شیری به عصب کشی نیاز داشته باشد؛ اما دردی احساس نشود. به همین دلیل لازم است تا چکاپ‌های دوره‌ای و منظم انجام شوند تا زمان عصب کشی دندان کودکان به طور دقیق مشخص شود.
    به طور معمول، بیمه‌ها بخش زیادی از هزینه‌های دندانپزشکی اطفال را پوشش می‌دهند.
    ۵/۵ - (۶ رای)

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    ×

     

    درود!

    چگونه می‌توانیم به شما کمک کنیم؟

    × چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟