آنچه در این مطلب میخوانید
امروزه اکثر افراد برای درمان و رفع بیماریها و مشکلات جسمانی خود و همچنین حل مشکلات حرکتی و عضلانی به جلسات فیزیوتراپی میروند. این روش درمان میتواند تا حد زیادی مشکلات جسمی و حرکتی را رفع کرده و تأثیر فوق العادهای در توانبخشی به فرد دارد.
اما شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شده باشد که فیزیوتراپی چیست و چه کاربردی دارد؟ این روش درمانی برای چه و چگونه انجام میشود؟ مزایا و معایب روش درمان فیزیوتراپی چیست؟ چطور میتوان در جلسات درمانی فیزیوتراپی شرکت کرد؟
در ادامه این مقاله از کلینیک مدینو قصد داریم تا به صورت کامل و جامع روش درمان فیزیوتراپی را به شما معرفی کرده و به اکثر سوالات که در ذهن شما در خصوص فیزیوتراپی ایجاد شدهاند، پاسخ دهیم. از این رو به شما پیشنهاد میکنیم که در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
فیزیوتراپی چیست؟
به صورت کلی فیزیوتراپی یک نوع از حرفه مراقبتهای پزشکی و سلامت محسوب میشود که روی توانبخشی فیزیک و همچنین درمان افرادی که از بیماریها و آسیبهای جسمی رنج میبرند، تمرکز دارد. فیزیوتراپیستها از روشهای درمانی مختلفی برای کمک به بهبود بیماران و افرادی که دچار آسیبها و ناتوانیهای مختلف شدهاند، استفاده میکنند.
از جمله این تکنیکهای درمانی میتوان به ورزش، درمانهای دستی، آب درمانی، تحریک الکتریکی بیمار و… اشاره کرد. همچنین یکی دیگر از وظایف اصلی فیزیوتراپیستها، ارائه آموزش و مشاوره به بیمار است تا بتوانند سلامت خود را حفظ کرده و از ایجاد آسیبها و بیماریهای مختلف در آینده جلوگیری کنند.
فیزیوتراپیست کیست و چه کارهایی انجام میدهد؟
فیزیوتراپیستها و افرادی که در این حوزه به صورت حرفهای فعالیت میکنند، دوره تحصیلی تکمیلی خاصی را در زمینه فیزیوتراپی پشت سر گذاشتهاند. این افراد همچنین ممکن است با عناوین فیزیوتراپیست یا PT نیز مورد خطاب قرار بگیرند.
فیزیوتراپیستها به صورت کلی شرایط فرد را مورد بررسی قرار میدهند و طبق آن برنامه دقیقی را برای هدایت و درمان ایجاد میکنند. این متخصصین ممکن است برای درمان بیماریها و علائمی که دارید، درمانهای عملی به فرد پیشنهاد کنند.
همچنین آنها ورزشهای خاصی را برای کمک به حرکت و رفع مشکلات جسمانی به افراد آموزش میدهند. البته باید به یاد داشته باشید که فیزیوتراپیستها برای درمان بیماریها و آسیبهای جدی نمیتوانند جای پزشک را بگیرند!
به طور کلی یک فیزیوتراپیست با بیماران خود بر اساس برنامههای شخصی سازی شده و مخصوص آنها کار میکند تا این افراد بتوانند به مرور زمان تواناییهای قبلی خود را به دست بیاورند و عملکردهای حرکتی خود را بهتر از گذشته انجام دهند. این متخصصین میتوانند در درمان موارد زیر به افراد کمک کنند:
- بیماریهای جسمی یا حرکتی
- مشکلات سلامتی
- آسیب دیدگی
- مشکلات ناشی از بالا رفتن سن و پیری
- اختلالات حرکتی
- مشکلات وزن
انواع فیزیوتراپی
روش درمان در فیزیوتراپی به سه گروه اصلی قابل تقسیم بندی است که شامل تمرین درمانی، الکتروتراپی و مهارتهای درمانی با دست میشوند. این روشهای درمانی برای تمامی گروه و سنین افراد مناسب هستند و میتوانند تأثیر زیادی در درمان افراد داشته باشند. در ادامه شما را با انواع فیزیوتراپی آشنا میکنیم:
- فیزیوتراپی برای دوران پیری
این نوع از درمان فیزیوتراپی مخصوص افراد سالمند است زیرا این افراد فرایند پیری را پشت سر گذاشتهاند. افرادی که در حوزه فیزیوتراپی سالمندان تخصص دارند، دارای مهارتها و تواناییهای خاصی هستند و میتوانند به درمان اختلالات مختلف مانند آلزایمر، بی اختیاری ادرار، آرتروز و از دست دادن حرکت، بپردازند.
در واقع فیزیوتراپیستها برنامههای خاصی را برای درمان و تسکین درد، بازیابی حرکت و همچنین آسانتر کردن فعالیتهای روزانه به بیماران خود ارائه میدهند. - فیزیوتراپی ورزشی
ورزشکارهایی که به صورت حرفهای فعالیت میکنند، به طور مرتب با فیزیوتراپیستها کار میکنند. یک فیزیوتراپیست متخصص میتواند به فرد کمک کند تا پس از تمرین خود، سریعتر و راحتتر به بهبودی دست پیدا کنید و آسیب دیدگیهای مختلف جلوگیری کنید. این کار به افراد کمک میکند تا بتوانید عملکرد ورزشی خود را به حداکثر برسانید.
فیزیوتراپیستها ممکن است در این زمینه به افراد پیشنهاد کنند که از برنامههای ورزشی کششی و تقویتی، ماساژ تقویتی، ماساژ درمانی یا وسایل کمک حرکتی استفاده کنید تا به روند درمان و بهبود خود سرعت دهید. فیزیوتراپیستهای ورزشی همچنین تستهای مختلفی طراحی میکنند تا بتوانند سطح آمادگی جسمانی فرد را ارتقا داده و نواحی ضعیف بدن را تشخیص دهند.
برای مثال این متخصصین میتوانند برای افرادی که دچار عدم تعادل عضلانی در قسمتهای مختلف بدن مانند ساق پا، کمر درد یا تاندونیت هستند، تمرینات تقویتی و ورزشی مختلفی تجویز کنند تا این بیماران بتوانند عملکرد کلی خود را تقویت کرده و خطر آسیب دیدگی را تا حد زیادی کاهش دهند. - فیزیوتراپی ارتوپدی
آیا تا به حال تجربه گردن درد، کمر درد، شکستگی در نواحی مختلف بدن، کشیدگی عضلات یا رگ به رگ شدن داشتهاید؟ فیزیوتراپی ارتوپدی میتواند به فرد برای حل این مشکلات و بیماریها کمک کند. در واقع یک فیزیوتراپیست ماهر و با تجربه اختلالات اسکلتی عضلانی را که در توانایی انعطاف پذیری و دامنه حرکتی افراد تأثیر گذاشتهاند را شناسایی کرده و به صورت حرفه کنترل و درمان میکنند.
در کل درمان در این نوع فیزیوتراپی شامل ترکیبی است ورزشهای کششی تعادلی کرایوتراپی، ماساژ، یخ و گرما درمانی یا تکنیکهای جا اندازه ستون فقرات بدن است! همچنین فیزیوتراپیستها میتوانند انواع ورزشهای خانگی، دستگاههای مختلف ارگونومیک و…. را به فرد پیشنهاد کنند که باعث سریعتر شدن روند بهبود فرد بیمار میشود.
البته باید در انتخاب فیزیوتراپیست توجه لازم را داشته باشید! باید فیزیوتراپیستی را انتخاب کنید که در خصوص مشکل فرد بیمار تجربه و مهارت کافی را داشته باشد. برخی از متخصصین فیزیوتراپی در خصوص مسائل زنان و برخی در خصوص آسیبهای ورزشی و… تخصص دارند. از این رو بسیار مهم است با ارزیابی گزینههای موجود، تصمیم گیری های آگاهانه داشته باشید. - فیزیوتراپی کودکان
فیزیوتراپی مخصوص کودکان با هدف شناسایی، پیشگیری و درمان مشکلات و اختلالات است که روی کودکان و نوجوانان تمرکز دارد. برخی از متداولترین اختلالات و مشکلات این گروه میتوان به اسپینا بیفیدا، فلج مغزی، بیماریهای عضلانی، نقایص مادرزادی، یا تأخیر در رشد اشاره کرد.
متخصصین فیزیوتراپی که در درمان مشکلات جسمی و حرکتی کودکان و نوجوانان مهارت کافی دارند، تمرینات و درمانهای مختلفی برای این افراد ارائه میدند تا این بیماران بتوانند قدرت و دامنه حرکتی خود را بازیابی کرده و مهارتهای حرکتی خود تقویت کنند. هدف اصلی فیزیوتراپیستهای کودکان این است که به بیماران خود کمک کنند تا زندگی عادی داشته باشند.
کاربردهای فیزیوتراپی
درمان به وسیله فیزیوتراپی و همچنین انجام فیزیوتراپی در مراکز طب فیزیک و توانبخشی به افراد کمک میکند تا بتوانند تواناییهای خود را افزایش دهند. همچنین اگر فردی به بیماریهای پیشروندهای مانند ام اس دچار شده اسد، میتواند با فیزیوتراپی توانایی خود را حفظ کند.
در ادامه برخی از دلایل مراجعه به فیزیوتراپی را به شما معرفی میکنیم:
- کاهش دردها
- ارتقا تواناییهای حرکتی فردی
- تجویز اسپلینت یا بریس
- پیشگیری از ناتوانی یا بعضی از جراحیها یا فیزیوتراپی
- پیشگیری از ایجاد آسیبهای ورزشی یا کمک به ترمیم آنها
- توانبخشی پس از سکه مغزی، تصادف یا جراحی
- یادگیری روش صحیح استفاده از عضو مصنوعی
- یادگیری استفاده از وسایل کمکی مانند عصا، واکر با فیزیوتراپی در افراد مسن و بزرگسال
هزینه فیزیوتراپی چقدر است؟
به طور کلی هزینه درمان اختلالات و بیماریهای مختلف با فیزیوتراپی به فاکتورها و عوامل مختلف بستگی دارد که از جمله آنها میتوان به نوع فیزیوتراپی، درمان، تعداد جلسات مورد نیاز و… اشاره کرد. اما به صورت کلی هزینههای فیزیوتراپی مناسب و مقرون به صرفه هستند. با استفاده از این روش درمانی میتوانید مهارتهای جسمی و حرکتی خود را ارتقا داده و اختلالات و مشکلات مختلف پیش آمده را برطرف کنید.
برای دریافت اطلاعات تکمیلی در خصوص روشهای فیزیوتراپی و همچنین دریافت نوبت برای فیزیوتراپی و هزینههای مربوط به آن به شما پیشنهاد میکنیم که با کارشناسان ما در مدینو تماس بگیرید.
بهترین مرکز فیزیوتراپی کدام است؟
در حال حاضر موسسه ها و کلینیکهای زیادی وجود دارند که به ارائه خدمات مختلف فیزیوتراپی میپردازند. اما در این بین ممکن است برخی از این موسسهها و فیزیوتراپیستها ممکن است تجربه و مهارت کافی را نداشته باشند و از این رو نتوانند مشکلات جسمی یا حرکتی را به خوبی درمان کنند.
کلینیک مدینو به عنوان یکی از بهترین مجموعههای درمانی محسوب میشود که با برخورداری از پزشکان و متخصصین با تجربه میتواند انواع خدمات درمانی مختلف مثل فیزیوتراپی را در بالاترین کیفیت و همچنین با قیمتی مناسب و به صرفه ارائه دهد.
انتظاراتی که هنگام مراجعه به فیزیوتراپی میتوانید از فیزیوتراپیست داشته باشید
فیزیوتراپیستها میتوانند به فرد در درمان مشکلات و اختلالات جسمی مختلف کمک کنند و شرایط را برای داشتن یکی زندگی عادی برای افراد فراهم کنند! در ادامه برخی از مهمترین نتایجی که فیزیوتراپیستها میتوانند برای فرد بیمار به ارمغان بیاورند را معرفی میکنیم:
- افزایش قدرت و همچنین انعطاف پذیری بدن
- بالا بردن تحرک و آزادی در حرکت کردن
- ایجاد شرایط مناسب برای تنفس راحتتر
- کاهش درد ناشی از مشکلات و بیماریهای جسمی حرکتی
- کمک به استقامت
- جلوگیری از مصدومیت
مزایای فیزیوتراپی
فیزیوتراپی میتواند مزایا و فواید مختلف داشته باشید که شامل موارد زیر میشوند:
- بهبود تحرک
فیزیوتراپی با تقویت عضلات و همچنین بالا بردن انعطاف پذیری به بهبود تحرک کمک میکند. همین موضوع میتواند به افراد کمک کند تا بتوانند راحتتر و ایمنتر حرکت کنند و خطر سقوط و آسیبهای ناشی از آن را کم کنند. - کاهش درد
تکنیکهای مختلف فیزیوتراپی مثل ماساژ، کشش و ورزش میتوانند به کاهش دردهای ایجاد شده مانند آرتریت یا کمر درد کمک کنند. - تقویت و بهبود وضعیت کلی بدن
وجود وضعیت نامناسب میتواند باعث ایجاد درد یا ناراحتی در بخشهای مختلف مانند گردن، شانهها، کمر و دیگر نواحی بدن شود. متخصصین فیزیوتراپی از ورزشها و تمرینات کششی مختلف به درمان و اصلاح مشکلات وضعیت بدن و کاهش فشار روی مفاصل و عضلات مختلف بهره میبرند. - ایجاد تعادل و هماهنگی بهبود یافته
تعادل یا هماهنگی ضعیف در سنین بالا ممکن است باعث زمین خوردن و حوادث از این قبیل شود. این موضوع معمولا برای افرادی که عادت به فعالیت ندارند رخ میدهد. فیزیوتراپیستها با استفاده از تمرینات مخصوص که برای درمان و بهبود تعادل طراحی شدهاند، میتوانند به این افراد کمک کنند تا حس تعادل خود را دوباره به دست آورده و بتوانند در طول فعالیتهای روزانه خود با اطمینان بیشتری و بدون ترس از افتادن و زمین خوردن، حرکت کنند. - پیشگیری از ایجاد آسیبهای مختلف و توانبخشی
معمولا فیزیوتراپی به عنوان یکی از بخشهای اصلی برنامه پیشگیری از آسیبهای ورزشکاران حرفهای یا کسانی که به طور مرتب در فعالیتهای سنگین ورزشی شرکت میکنند، مورد استفاده قرار میگیرد. این درمان به تقویت ماهیچهها کمک کرده و خطر آسیبهای بعدی را تا حد زیادی کم میکند.