امروزه ارتودنسی یکی از روشهای درمانی برای ناهنجاریها و نامرتبی دندانها به شمار میرود. ارتودنسی خود به انواع مختلفی تقسیمبندی میشود که بسته به شرایط دندانها و فک بیمار مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از چنین روشی برای درمان نامرتبی دندانها، میتواند با مزایای بسیاری همراه باشد.
در این مقاله با مدینو همراه باشید تا علاوه بر بررسی مزایا و معایب ارتودنسی، بیشتر راجع به نحوه انجام آن صحبت کنیم. همچنین، در ادامه هزینه انجام این روش در سال جدید را هم بیان کردهایم.
ارتودنسی دندان چیست؟
ارتودنسی یکی از روشهای درمانی برای برطرف کردن مشکلات نامرتبی دندانها است. در این روش، معمولا از تجهیزات خاصی کمک گرفته میشود تا دندانها با نیروی مداوم و در طول زمان، به موقعیت صحیح خود منتقل شوند. البته، گاهی اوقات از ارتودنسی برای بزرگ یا کوچک کردن فکها نیز استفاده میشود.
ارتودنسی دندان برای کدام مشکلات کاربرد دارد؟
مشکلات زیادی وجود دارد که میتوان به کمک ارتودنسی، آنها را درمان کرد:
- شلوغی دندانها
- اپن بایت یا فاصله بین دندانهای جلویی دو فک
- دیپ پایت
- آندربایت
- درمان فاصله بین دندانها
- درمان مشکلاتی مثل اورجت
- نبود فضای کافی برای رشد دندان
هزینه ارتودنسی چقدر است؟
ارتودنسی خود به روشهای مختلفی انجام میشود. بسته به اینکه متخصص ارتودنسی از چه روشی و چه ابزارهایی استفاده کند، هزینه آن متغیر خواهد بود. برای اطلاع از قیمت ارتودنسی دندان متناسب با نوع ناهنجاری دندان و فک شما، پیشنهاد میکنیم با کلینیک دندانپزشکی مدینو تماس بگیرید و پاسخ دقیق سوالات خود در این خصوص را به دست آورید.
از چه سنی میتوان ارتودنسی کرد؟
معمولا میتوان از سن حدود ۹ سالگی، از روشهای ارتودنسی برای درمان مشکلات نامرتبی دندانها استفاده کرد. با این حال، این سن بسته به شرایط خود بیمار میتواند بالا و پایین شود.
مراحل انجام ارتودنسی دندان
فارغ از اینکه از چه روشی برای ارتودنسی استفاده شود، این درمان در مراحل زیر انجام خواهد شد:
- در مرحله اول، دندانپزشک باید وضعیت دندانهای بیمار را بررسی کند. در این مرحله ممکن است برخی مشکلات مثل شلوعی دندنها، وجود فاصله بین آنها، آندربایت، اوربایت و خیلی از اختلالات دیگر شناسایی شوند. در ادامه دندانپزشک برای بیمار عکس رادیولوژی نوشته و آن را بررسی میکند.
- در صورتی که نیاز باشد، ممکن است برخی درمانهای مکمل مثل ترمیم، عصب کشی و حتی جرمگیری برای بیمار انجام شود.
- در مرحله بعد دندانپزشک سطوح دندانها را به خوبی تمیز میکند تا بتواند تجهیزات را روی آنها قرار دهد. بسته به اینکه از چه روشی برای این کار استفاده شود، تجهیزات متفاوتی به کار گرفته خواهد شد.
- بعد از مدتی معمولا به بیمار توصیه میشود برای فالوآپ و بررسی مجدد به دندانپزشک مراجعه کند. در این جلسات، دندانپزشک پیشرفت درمان را ارزیابی خواهد کرد.
- معمولا بعد از چند سال استفاده از تجهیزات ارتودنسی و برداشتن آنها، برای اینکه مشکل بیمار دوباره باز نگردد، از یکسری وسایل به نام ریتینر استفاده میشود.
مزایای ارتودنسی دندان چیست؟
ارتودنسی درمانی است که مزایای زیادی به همراه دارد. در ادامه به مهمترین آنها اشاره شده است:
- زیبایی لبخند بیمار بهبود پیدا خواهد کرد.
- احتمال وارد شدن آسیب به سایر دندانها کاهش خواهد یافت.
- سلامت دندانها به دلیل دسترسی راحتتر برای رعایت بهداشت، تقویت خواهد شد.
- ارتودنسی میتواند در بهبود تکلم فرد نقش داشته باشد.
- این درمان میتواند به جویدن بهتر و هضم راحتتر غذا کمک کند.
- کاهش درد و ناراحتی ناشی از عدم رویش دندان نهفته
- جلوگیری از گیر مواد غذایی با اصلاح موقعیت دندانها
معایب ارتودنسی دندان چیست؟
علیرغم اینکه ارتودنسی درمان بسیار کارآمدی است، اما معایبی به همراه دارد:
- هزینه انجام این درمان بالا است.
- این درمان نیاز به زمان زیادی برای اثربخشی دارد.
- ارتودنسی ممکن است با مشکلاتی مثل درد و ناراحتی برای بیمار همراه باشد.
- گاهی اوقات چند سال پس از پایان درمان، مشکل بیمار دوباره ایجاد میشود.
- با توجه به استفاده از تجهیزات مختلف، رعایت بهداشت دهان دشوارتر خواهد شد.
- به دلیل سختتر شدن رعایت بهداشت دهان، احتمال بروز پوسیدگی افزایش خواهد یافت.
نحوه مراقبت از ارتودنسی دندان چگونه است؟
درصورت انجام درمان ارتودنسی، حتما به نکات زیر توجه کنید:
- رعایت بهداشت باید بیش از پیش صورت بگیرد. استفاده روزانه ۲ مرتبه از مسواک و یک بار از نخ دندان، کمترین کاری است که میتوانید انجام دهید.
- در موعد مشخص برای بررسی مجدد پیشرفت درمان به دندانپزشک مراجعه شود.
- میتوانید برای رعایت بهداشت بهتر، از مسواکهای مخصوص کمک بگیرید.
- استفاده از خمیر دندانهای حاوی فلوراید، یک گزینه مناسب برای پیشگیری از بروز پوسیدگی در دندانهای ارتودنسی شده است.
انواع ارتودنسی دندان کداماند؟
ارتودنسی خود در انواع مختلفی انجام میشود که در ادامه آنها را بیان کردهایم:
- ارتودنسی ثابت
در این روش، دندانپزشک تجهیزات خود را روی دندانها قرار داده و با مواد مخصوص، اتصال آنها را محکم میکند. در این شرایط، بیمار دیگر قادر به خارجکردن سیمهای ارتودنسی نخواهد بود. این نوع ارتودنسی، رایجترین روشی است که امروزه بهکار گرفته میشود. - ارتودنسی متحرک
در این روش، از تجهیزاتی استفاده میشود که بیمار میتواند خودش برای خارج کردن آنها از دهان اقدام کند. معمولا موقع غذا خوردن، بیمار آنها را از دهان خارج میکند. توجه داشته باشید که ارتودنسی متحرک، اثربخشی کمتری نسبت به نوع ثابت داشته و بیشتر برای اختلالات با شدت کم به کار گرفته میشود. - ارتودنسی لینگوالی
برای اینکه زیبایی بیمار حین استفاده از چنین تجهیزاتی دچار مشکل نشود، از این روش استفاده خواهد شد. در ارتودنسی لینگوالی، براکتها و سایر تجهیزات در قسمت پشتی دندانها نصب شده و دیگر حین لبخند زدن مشخص نخواهد شد. - ارتودنسی سرامیکی
از دیگر انواع ارتودنسی که بیمار میتواند با کمک آن، علاوه بر برخورداری از اثر درمانی، زیبایی لبخند خود را در طول دوره درمان حفظ کند، میتوان به نوع سرامیکی اشاره کرد. با توجه به مشابه بودن رنگ براکتها به رنگ دندان، دیگر زیبایی را دچار مشکل نکرده و نیازی به قرار دادن تجهیزات در پشت دندانها نخواهد بود. - ارتودنسی دایمون
ارتودنسی دایمون، نوع پیشرفتهتری از این درمان بوده که نیاز به تنظیم مجدد سیمها را کمتر کرده است. در واقع در این روش، از براکتهایی استفاده میشود که امکان حرکت سیمها روی آنها وجود داشته و به صورت خودکار تنظیم میشود. معمولا طول دوره درمان با استفاده از این نوع ارتودنسی کمتر است.