مدت زمان ارتودنسی دندان

مدت زمان ارتودنسی دندان
فهرست محتوا (کلیک کنید)

مدت زمان درمان ارتودنسی چقدر است؟ این سوال یکی از متداولی ترین سوالات و چالش های ذهنی اکثر افرادی است که قصد ارتودنسی دندان دارند. ارتودنسی درمانی است که برای اصلاح ناهنجاری های موجود در دهان و دندان مورد استفاده قرار میگیرد و در آن با کمک نصب براکت، میتوان ناهنجاری های موجود را تا حد زیادی کاهش داد.
در ادامه این مقاله به این موضوع پرداخته‌ایم که مدت زمان صاف شدن دندان ها چقدر است و چه عواملی میتوانند روی طول درمان تأثیر گذار باشند. پس در ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

ارتودنسی دندان چقدر طول می‌کشد؟

در طول درمان ارتودنسی، عوامل مختلفی می‌توانند روی حرکت دندان‌ها در دهان بیمار تأثیر داشته باشند؛ و حتی با تجربه‌ترین متخصص ارتودنسی نیز نمی‌تواند پیش از شروع درمان درباره واکنش دندان‌ها در دهان به حرکات اصلاحی نظر قاطعی دهد.
ولی به صورت میانگین، مدت زمان ارتودنسی برای بیماران معمولی بین ۱ تا ۱.۵ سال متغیر است. ولی برای مواردی که ناهنجاری پیچیده‌تر است، این زمان به ۲.۵ تا ۳ سال نیز می‌رسد. همچنین برای موارد خفیف نیز این مدت به ۶ تا ۱۰ ماه کاهش پیدا می‌کند. به طور کلی پس معاینه دقیق و عکس برداری، متخصص می‌تواند چارچوب زمانی را به صورت دقیق‌تر بیان کند.

تفاوت مدت زمان درمان ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان

تفاوت مدت زمان درمان ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان

به طور کلی بیماران و افراد بزرگسال به مدت زمان بیشتری برای درمان ارتودنسی و اصلاح ناهنجاری‌ها نیاز دارند؛ چرا که ساختار استخوان‌ها و دندان‌های این افراد به صورت کامل توسعه یافته است و اصلاح آنها می‌تواند پیچیده و زمان بر باشد.
همچنین مواردی از جمله مال‌اکلوژن در بیماران بزرگسال وجود دارد که با ارتودنسی از بین نمی‌رود. این ناهنجاری‌ها اکثرا مربوط به استخوان‌های فک می‌شود و از آنجایی که بیمار در سن رشد قرار ندارد، امکان هدایت استخوان‌ها نیز وجود ندارد.
این در حال است که بیماران کم سن به ویژه سنین ۶ تا ۱۲ سال، میتوانند راحت‌تر استخوان‌های فک خود را اصلاح کنند. زیرا کودکان در سن رشد قرار دارند و از این رو استخوان‌های آنها انعطاف پذیرتر است و می‌توان به راحتی ناهنجاری‌های موجود در استخوان فک را با ارتودنسی اصلاح کرد.
همین موضوع در خصوص ناهنجاری‌های دندان نیز صدق می‌کند و در کودکان سریع‌تر از بزرگسالان اصلاح می‌شود.

معرفی ۵ عامل تأثیر گذار در مدت زمان ارتودنسی

معرفی ۵ عامل تأثیر گذار در مدت زمان ارتودنسی

ویژگی دندان‌های و شرایط قرار گرفتن آنها روی یکدیگر در افراد مختلف می‌تواند متفاوت باشد. از این رو مدت زمان درمان ارتودنسی در هر بیمار دارای تفاوت است. از مهمترین و اصلی‌ترین عوامل تأثیر گذار روی مدت زمان ارتودنسی دندان می‌توان موارد زیر را نام برد:

  1. سن بیمار

    درمان ارتودنسی را می‌توان در هر سنی انجام داد؛ ولی اینکه چقدر طول بکشد تا ناهنجاری‌های موجود در دهان فرد اصلاح شوند به صورت مستقیم به سن بیمار مرتبط است. معمولا کودکان و نوجوانان سریع‌تر از ارتودنسی نتیجه مطلوب را به دست می‌آورند زیرا هر چقدر که سن فرد کمتر باشد، طول درمان نیز کوتاه‌تر خواهد بود.

  2. نوع دستگاه ارتودنسی

    اینکه از چه دستگاه برای مرتب کردن دندان‌های بیمار استفاده می‌شود، می‌تواند روی طول درمان ارتودنسی تأثیر داشته باشد؛ چرا که برخی از این دستگاه‌ها سریع‌تر و بهتر از مدل‌های دیگر کار می‌کنند.
    به عنوان مثال ارتودنسی نامرئی معمولا دارای طول درمانی کمتری است؛ زیرا معمولا برای درمان ناهنجاری‌های خفیف تا متوسط از ارتودنسی نامرئی و پلاک‌های شفاف استفاده می‌کنند. همچنین ارتودنسی متحرک نیز طول درمان کمتری دارد و ارتودنسی‌های ثابت و براکت های فلزی زمان برتر هستند.
    اکثر متخصصین توصیه می‌کنند که در زمان انتخاب دستگاه مناسب، روی طول درمان تکیه نکنید! حتی با اینکه الاینر ها طول درمان کوتاه تری دارند ولی ممکن است در همه شرایط به خوبی عمل نکنند.

  3. نوع ناهنجاری

    معمولا مواردی که به مال اکلوژن مربوط می‌شوند برای اصلاح و درمان نیازمند مدت زمان بیشتری هستند و ممکن است به ۲ سال یا بیشتر زمان نیاز داشته باشند. ولی ناهنجاری‌های خفیف معمولا تا ۶ ماه اصلاح می‌شوند.
    با این حساب می‌توان گفت که صاف کردن دندان‌های جلو به زمان کمتری نیاز دارد؛ ولی اصلاح قرارگیری نامتناسب دندان‌ها روی هم، مشکلات جدی مربوط به شلوغی دندان‌ها و… نیازمند زمان بیشتری است.

  4. میزان ناهنجاری

    علاوه بر نوع ناهنجاری، میزان و شدت آن نیز روی مدت ارتودنسی دندان‌ها می‌تواند تأثیر گذار باشد! به عنوان مثال اگر میزان فاصله بین دندان‌ها مناسب نباشد، می‌تواند در عرض چند ماه این مشکل را برطرف کرده و دندان‌ها را به راحتی به هم نزدیک کرد. ولی اگر فاصله بین دندان‌ها بیشتر باشد، طول درمان نیز به همان نسبت افزایش پیدا می‌کند؛ زیرا نیاز است که دندان‌ها بیشتر جا به جا شوند.
    همچنین در برخی مواقع شدت مشکلات تا حدی زیاد است که برای رفع ناهنجاری دندان‌ها به دو مرحله ارتودنسی نیاز است! یک بار در زمان کودکی و یک بار در بزرگسالی.

  5. سلامت دهان و دندان

    در زمان استفاده از بریس‌ها، مسواک و کشیدن نخ دندان به نحو اصولی و صحیح بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که مشکلات مختلفی مثل پوسیدگی دندان‌ها، تارتار دندان و… میتوانند مدت زمان اصلاح دندان‌ها در ارتودنسی را افزایش دهند.
    همچنین در برخی مواقع در صورت رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، متخصص ارتودنسی از همان ابتدا متوجه مشکلات دندان و لثه بیمار می‌شود که درمان آنها نیز خود بخشی از پروسه ارتودنسی به حساب می‌آید. چنین مواردی می‌تواند مدت زمان ارتودنسی را افزایش دهند.

راه‌های کاهش طول درمان ارتودنسی

راه‌های کاهش طول درمان ارتودنسی

راهکارهایی که در ادامه به شما معرفی می‌کنیم می‌توانند در بهبود و نتیجه نهایی درمان ارتودنسی دندان و همچنین جلوگیری از بیشتر شدن مدت زمان آن تأثیر بسزایی داشته باشند:

  1. پرهیز از گاز گرفتن و خوردن غذاهای سفت و چسبنده: تا جای امکان سعی کنید از خوردن غذای‌های سفت و چسبنده پرهیز کنید زیرا این کارها میتوانند ایجاد ایجاد آسیب به دستگاه ارتودنسی شده و در حرکت دندان تأخیر ایجاد کنند.
  2. استفاده از ابزارهای کمکی مناسب مثل حلقه کشی یا لاستیک: این ابزارها می‌توانند با اعمال نیروی مناسب به دندان‌ها، سرعت و کارایی درمان ارتودنسی را افزایش دهند.
  3. رعایت اصولی بهداشت دهان و دندان: رعایت بهداشت دهان و دندان می‌تواند باعث حفظ سلامت دندان و لثه و جلوگیری از ایجاد عفونت، التهاب و پوسیدگی شود و سرعت درمان ارتودنسی را افزایش دهد.
  4. کنترل فشار به دندان‌ها و دندان قروچه: دندان قروچه و فشار دادن دندان به هم، می‌توانند فشار زیادی به دندان‌ها وارد کرده و باعث ایجاد اختلال در حرکت آنها شوند. می‌توان با ابزارهای مناسب در صورت نیاز برای کنترل فشار به دندان‌ها و دندان قروچه استفاده کرد.
  5. مراجعه مرتب به دندانپزشک متخصص: با مراجعه مرتب به کلینیک، می‌توانید از وضعیت دندان‌های خود و تنظیم دستگاه ارتودنسی اطلاعات خوبی به دست بیاورید.

مدت زمان ارتودنسی با استفاده از دستگاه‌های مختلف ارتودنسی

هر یک از انواع دستگاه‌های ارتودنسی مثل ثابت، متحرک و نامرئی مزایا و معایب مختص به خود را دارند و هر یک در شرایط خاص میتوانند عملکرد مناسبی از خود نشان دهند. در این بین معمولا بریس‌های ثابت فلزی که از فلز ضد زنگ ساخته می‌شوند، قوی‌تر هستند و میتوانند برای درمان ناهنجاری‌های شدید گزینه مناسبی باشند. به صورت تقریبی مدت زمان درمان ارتودنسی با استفاده از دستگاه‌های مختلف به شرح زیر است:

نوع درمان مدت زمان
ارتودنسی ثابت حدود ۲ سال
ارتودنسی متحرک بین ۶ تا ۱۲ ماه
ارتودنسی نامرئی حدود ۱۸ ماه

از کجا بفهمم ارتودنسی دندانم چقدر طول می‌کشد؟

شما می‌توانید برای معاینه و تعیین مدت زمان درمان ارتودنسی به کلینیک مدینو مراجعه کرده و از متخصصین ارتودنسی این کلینیک مشاوره رایگان دریافت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما در ارتباط باشید.

سوالات متداول

خیر، با توجه به عوامل مختلف، درمان هر فرد در بازه زمانی متفاوتی به طول می‌انجامد. این موضوع تنها توسط متخصص ارتودنسی با معاینه و بررسی دقیق قابل تشخیص است.
از آنجایی که معمولا از ارتودنسی متحرک برای درمان ناهنجاری‌های خفیف تا متوسط استفاده می‌شود، این درمان به زمان کمتری نیاز دارد.
مدت زمان صاف شدن دندان با ارتودنسی در هر فرد متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. ولی به صورت میانگین این درمان بین ۶ تا ۳۶ ماه به زمان نیاز دارد.
معمولا دوره تکمیل درمان ارتودنسی و ثابت شدن موقعیت دندان‌ها، ۹ ماه زمان می‌برد. اگر در این مدت به درستی از نگهدارنده دندان استفاده شود، دندان‌ها کاملا ثابت شده و دیگر با با تغییر موقعیت و جا به جایی همراه نمی‌شوند.
به این مقاله امتیاز دهید

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

 

درود!

چگونه می‌توانیم به شما کمک کنیم؟

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟