آنچه در این مطلب میخوانید
شما هم دندانهای دوران کودکی و نوجوانیتان را به خاطر دارید؟ یادتان میآید چقدر سفید و درخشان و سالم بودند؟ بسیار هم زیبا و بی نقص! اما رفته رفته با بالا رفتن سن، دندانها دچار پوسیدگی شدند و حالا دیگر احتمالا تعدادی دندان خراب درون دهانتان وجود دارد. چه غم انگیز!
اما چه خوب میشد اگر میتوانستیم از پوسیدگی دندانهایتان از همان دوره کودکی جلوگیری کنیم. امروزه با روش فلورایدتراپی این کار ممکن شده و افراد میتوانند با کمک آن از خرابی و پوسیدگی دندانهایشان به راحتی پیشگیری کنند. در ادامه این مطلب از کلینیک مدینو، تصمیم داریم شما را با نحوه انجام فلورایددرمانی، هزینه، مراقبتها و عوارض آن بیشتر آشنا کنیم. پس با ما همراه بمانید.
فلورایدتراپی دندان چیست؟
فلوراید درمانی یکی از بهترین روشهای تقویت دندان بوده که معمولا در کودکی صورت میگیرد. همانطور که میدانید مینای دندان سختترین و محکمترین بخش آن است، اما با نفوذ میکروبها به داخل ساختار دندان، مینای آن نیز کم کم از بین رفته و پوسیدگی دندان رخ میدهد. حال احتمالا شما نیز نام ماده فلوراید را شنیدهاید و با فواید آن تا حدودی آشنایی دارید. فلوراید یک ماده ضد پوسیدگی قوی بوده که از خرابی دندانها جلوگیری میکند.
در روش فلورایدتراپی ژل فلوراید روی سطح دندانها قرار میگیرد تا با ترکیبات مغذی خود، ساختار دندانها را محکم کرده و تقویت نماید. فلوراید درمانی معمولا در کودکی و خردسالی (۴ سالگی) صورت میگیرد. اما در حالت کلی امکان انجام آن در بزرگسالی نیز وجود دارد.
فلورایدتراپی برای چه کسانی مناسب است؟
به طور کلی فلوراید درمانی برای تمامی افراد، چه کودک و چه بزرگسال توصیه میشود. اما برخی افراد به علت دارا بودن شرایطی خاص، کاندید مناسبتری برای فلوراید درمانی بوده و میبایست حتما از این روش کمک بگیرند. این افراد عبارتاند از:
- افرادی که بهداشت دهان و دندان بسیار ضعیفی دارند.
- کسانی که رژیم غذایی سالمی نداشته و بیش از اندازه شیرینیجات و مواد غذایی مضر مصرف میکنند.
- افرادی که ارتودنسی انجام داده اند. چون ارتودنسی ممکن است باعث ضعیف شدن مینای دندان شود.
- افرادی که استعمال سیگار و دخانیات داشته و یا الکل مصرف میکنند. چون مصرف این دو، سبب پوسیدگی زودهنگام دندانها خواهد شد.
- کسانی که تحت درمان رادیوتراپی قرار دارند. چون اشعه رادیو تراپی باعث خشک شدن بزاق دهان و در نتیجه آسیب دیدگی دندانها خواهد شد.
- و خلاصه هر فردی که بیشتر از سایرین در معرض پوسیدگی دندان قرار دارد.
فلورایدتراپی در منزل
فلورایددرمانی در منزل نیز قابل انجام است. مثلا برخی افراد ممکن است با تهیه ژل فلوراید، این کار را در خانه انجام دهند. اما توصیه ما به شما این است که فلوراید درمانی را توسط پزشک انجام دهید، تا هم به شکل اصولیتری صورت گیرد و هم از عوارض و مشکلات احتمالی جلوگیری شود. اگر هم بنا به دلایلی نیاز بود که این کار حتما درون منزل انجام گیرد، حتما در خصوص آن با پزشک خود مشورت نمایید.
هزینه فلورایدتراپی چقدر است؟
هزینه فلورایددرمانی بستگی به شاخصهای مختلفی دارد. به عنوان مثال مواردی مثل تعداد دندانهای نیازمند درمان، میزان مهارت پزشک، برند و نوع ژل فلوراید، تعداد جلسات و … همگی در تعیین هزینه این روش موثرند. پس بهتر است ابتدا وضعیت دهان و دندان شما توسط پزشک بررسی شود و سپس هزینه نهایی اعلام گردد. اما در حالت کلی فلوراید درمانی جز مقرون به صرفهترین روشهای پزشکی برای تقویت دندانهاست و در کلینیک مدینو، قیمت فلوراید تراپی برای دو فک اطفال ۴۵۰ هزار تومن محاسبه میشود.
برای فلورایدتراپی به کجا مراجعه کنم؟ (کلینیک مدینو)
یکی از مهمترین دغدغههای افراد برای انجام فلوراید درمانی، انتخاب یک کلینیک معتبر است. کلینیکی که دارای پزشکانی متخصص و با تجربه بوده و از پیشرفتهترین تجهیزات روز دنیا استفاده کند. خوب، کلینیک مدینو دقیقا همان کلینیکی است که به دنبالش هستید! شما میتوانید با خیال آسوده و اطمینان کامل از کیفیت خدمات، فلوراید تراپی را در کلینیک مدینو انجام داده و از نتایج شگفت انگیز آن بهره مند شوید.
فواید و مزایای فلوراید تراپی
فلوراید درمانی است و هزار و یک فایده و مزیت! فواید و مزایای انجام این روش عبارتاند از:
- باکتری و میکروبهای درون دهان را از بین میبرد.
- از بروز عفونت جلوگیری میکند.
- باعث جذب هرچه بهتر کلسیم و مواد مغذی توسط دندانها خواهد شد.
- مینای دندان را تقویت نموده و باعث استحکام و دوام هرچه بیشتر آن میشود.
- روند پوسیدگی دندان را کندتر کرده و سبب میشود به این زودیها خرابی دندان را تجربه نکنید.
- باعث برطرف شدن درد دندانها خواهد شد.
- و خلاصه فلوراید دوست دندانهایتان است!
انواع فلوراید تراپی
فلوراید درمانی نیز مانند هر روش دیگری، انواع مختلفی دارد که در زیر به بررسی آنها پرداختهایم:
- فلوراید در آب
در آبی که هر روز مینوشید هم فلوراید وجود دارد و باعث جلوگیری از پوسیدگی دندانهایتان خواهند شد. - فلوراید در رژیم غذایی
برخی مواد غذایی مثل سبزیجات، چای، میوهها، میگو و حبوبات، دارای فلوراید هستند. اگر این موارد را در رژیمغذاییاتان بگنجانید، به دندانهایتان لطف کردهاید، آن هم به خاطر وجود فلوراید! - خمیر دندان و دهان شویه حاوی فلوراید
دیگر نوع فلورایدتراپی استفاده از مسواک و دهان شویه حاوی فلوراید است. چرا که استفاده از آنها در طولانی مدت باعث تقویت دندانهایتان خواهد شد. - قرص فلوراید
گاهی هم لثه برخی افراد به فلوراید حساسیت دارد. این دسته از افراد میتوانند از قرص حاوی فلوراید استفاده کنند. - ژل فلوراید
روش آخر هم که همین روش خودمان است، زدن ژل فلوراید به دندانها که در نهایت باعث مقاوم سازی آنها میشود.
مراحل انجام فلوراید تراپی
حال این فلوراید درمانی پر از فایده چگونه انجام میشود؟ به روش زیر:
- در مرحله اول دندانها به طور کامل پاکسازی شده و سطح آنها از هرگونه پلاک و آلودگی تمیز خواهد شد.
- سپس ژل فلوراید با غلظت مناسب روی دندانها قرار داده شده و مابین ۵ تا ۱۰ دقیقه مکث میکنیم.
- در مرحله بعد دهان چندین مرتبه شستشو داده شده و تمام!
- راستی! اگر این کار برای کودکان انجام شود سر آنها بالاتر قرار میگیرد تا از بلعیدن فلوراید جلوگیری گردد. پس از این جهت نیز جای نگرانی وجود ندارد.
مراقبتهای بعد از فلوراید تراپی
بعد از انجام فلوراید درمانی میبایست مراقبتهای زیر نیز به طور کامل انجام شوند:
- استفاده از مسواک و نخ دندان تا یک روز بعد از فلوراید درمانی ممنوع است.
- بهتر است فرد تا یک الی دو ساعت بعد از انجام این کار، از خوردن و آشامیدن اجتناب کند.
- بعد از فلوراید تراپی اولین وعدهای که مصرف میکنید نیز باید غذایی نرم و آبکی باشد. مثل سوپ و …
- اگر کودکتان هنگام فلوراید تراپی مقداری از ژل فلوراید را بلعید، به اون مقداری شیر بدهید.
- تغییر رنگ دندانها، سوزش و قرمزی لثه و به طور کلی حساسیتهای این چنینی، کاملا طبیعی هستند و بعد از چند روز برطرف میشوند.
عوارض فلوراید تراپی
عوارض این روش بسیار جزئی بوده و پس از مدتی برطرف میشوند. این عوارض عبارتاند از:
- سوزش یا حساس شدن لثه
- تورم لثه
- تغییر رنگ موقتی دندانها
- ضعیف شدن دندانها( اگر از فلوراید با غلظت بیش از حد بالا استفاده شود)
- مسمویت غذایی یا مشکلات گوارشی