مراقبتهای بعد از ایمپلنت؛ بعد از ایمپلنت چه کنیم؟ + استراحت و تغذیه

مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان
فهرست محتوا (کلیک کنید)

مراقبت‌ها و نکاتی که پس از درمان ایمپلنت باید رعایت کنید، به مقاومت و پایداری ایمپلنت کمک زیادی می‌کنند. با اینکه ایمپلنت به عنوان یک بافت غیر زنده شناخته می‌شود ولی نیاز به مراقبت‌های جدی دارد تا بتواند عملکرد خوب خود را در طولانی مدت حفظ کند.
اصول مراقبت‌های بعد از ایمپلنت شامل چندین مرحله می‌شود که در ادامه یا مطلب هر کدام را به طور کامل و جامع به شما معرفی می‌کنیم. از این رو به شما پیشنهاد می‌کنیم که در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

چرا باید به نکات مراقبتی بعد از کاشت ایمپلنت اهمیت دهیم؟

اهمیت نکات مراقبتی بعد از کاشت ایمپلنت

در صورت رعایت نکردن مراقبت‌های لازم پس از ایمپلنت دندان عوارضی برای فرد بیمار پیش می‌آید که نه تنها هزینه‌های درمان را بالا می‌برد بلکه روند درمان را نیز مختل می‌کند.
مراقبت‌ها بعد از کاشت دندان از ایجاد عفونت لثه، استخوان فک و همچنین دندان‌های مجاور جلوگیری می‌کنند. اگر ایمپلنت‌هایی که تازه ایجاد شده‌اند به طور صحیح تمیز نشوند در طولانی مدت دچار التهاب و خونریزی می‌شوند.
اگر این عارضه در مراحل اولیه خود باشد به راحتی قابل درمان است. در غیر این صورت با گسترش عفونت و خونریزی ممکن است باعث از دست رفتن ایمپلنت نیز شود. در این شرایط است که امکان درمان وجود نخواهد داشت و پایه فک در داخل فک خارج خواهد شد.
از این رو برای پیشگیری از وقوع چنین مشکلات و عفونت‌هایی لازم است که مراقبت‌های لازم پس از درمان ایمپلنت را جدی گرفته و به درستی رعایت کنید.

مراقبت‌هایی که باید بلافاصله بعد از ایمپلنت دندان رعایت کنید

در ادامه اصولی را که پس از درمان ایمپلنت باید مد نظر قرار داد را به شما معرفی می‌کنیم پس با ما همراه باشید.

نکات و مراقبت‌های مربوط به ۴۸ ساعت ابتدایی

نکات و مراقبت‌های مربوط به ۴۸ ساعت ابتدایی

در ۴۸ ساعت ابتدایی فرد بیمار ممکن است احساس درد یا حساسیت داشته باشد که این موضوع کاملا طبیعی است. در ادامه نکات مربوط به این بازه زمانی را بیان نموده‌ایم:

  1. پس از درمان ایمپلنت، دندانپزشک معالج یک پانسمان را روی زخم محل جراحی قرار می‌دهد که باید تا ۱ ساعت پس از درمان روی محل زخم قرار داده شود و جا به جا نشود. در این مدت فرد بیمار باید به آرامی پانسمان را روی محل خونریزی و لثه فشار دهد تا از خونریزی بیشتر جلوگیری کند. در غیر این صورت و جا به جایی پانسمان ممکن است خونریزی بیشتر شود.
  2. پس از گذشت یک ساعت از درمان، بیمار می‌تواند پانسمان را از دهان خود خارج کند ولی در صورتی که خونریزی هنوز هم ادامه داشت، فرد باید ۳۰ دقیقه دیگر نیز پانسمان را در محل خونریزی نگه دارد. به صورت کلی تعویض پانسمان در هر ۳۰ تا ۴۵ دقیقه توصیه می‌شود.
  3. تا حد امکان از لمس کردن ناحیه جراحی شده با زبان یا دست خودداری کنید.
  4. در روزهای ابتدایی ممکن است علائمی مانند خونریزی‌های کوچک لثه، تورم و همچنین خارج شدن مایع از لثه وجود داشته باشند که کاملا طبیعی هستند. این علائم همگی نشان دهنده میزان بهبودی و جوش خوردگی ایمپلنت با استخوان هستند. پس از گذشت ۳ یا ۴ روز همگی این علائم به خودی خود از بین خواهند رفت.
  5. تا ۸ ساعت بعد از درمان از شست شوی دهان و دندان خود جلوگیری کنید.
  6. به میزان کافی استراحت کنید و با قرار دادن بالشت مناسب زیر سرتان، سر خود را بالاتر از سطح قلب قرار دهید.
  7. تا حد امکان کمتر صحبت کنید.
  8. فعالیت‌های سنگین و ورزش‌های مختلف ممکن است باعث افزایش جریان خون شده و خونریزی به وجود آمده را افزایش دهند. از این رو تا زمانی که دندانپزشک اجازه نداده است، از انجام فعالیت‌های ورزش خودداری کنید.
  9. زمانی که قصد تغییر حالت را دارید، برای مثال اگر می‌خواهید از حالت خوابیده بلند شوید، باید ابتدا به آرامی بنشینید و سپس از سر جای خود بلند شوید تا دچار سرگیجه‌های احتمالی نشوید.
  10. تا ۲۴ ساعت پس از درمان بهتر است از کمپرس یخ روی قسمتی که جراحی شده به مدت ده دقیقه و در بازه‌های زمانی ۱ تا ۲ ساعته استفاده نمایید. پس از ۷۲ ساعت باید از کمپرس گرم به این شکل استفاده کنید.
  11. همان طور که گفته شد، وجود درد و التهاب در ساعات و روزهای اولیه پس از درمان ایمپلنت کاملا طبیعی است و بیمار می‌تواند با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها و مسکن‌های تجویز شده، درد و التهاب ناشی از جراحی را تا حد زیادی تسکین دهد. ولی اگر حتی با مصرف داروهای و مسکن‌های تجویز شده، درد و حساسیت موجود کاهش پیدا نکرد بهتر است در این خصوص با دندانپزشک معالج خود مشورت کنید.
  12. تا مدتی پس از درمان از مسواک نرم برای مسواک زدن استفاده کنید. البته دقت داشته باشید که در این مدت نباید مسواک را روی محلی که جراحی شده است بکشید زیرا باعث ایجاد خونریزی بیشتر می‌شود.
  13. برای جلوگیری از بروز عفونت، التهاب و حساسیت، از محلول آب نمک در ۲۴ ساعت اول استفاده کنید. این کار را ۳ تا ۴ بار در روز تکرار کنید.
  14. از مصرف مایعات و مواد غذایی داغ تا ۲۴ ساعت خودداری کنید.
  15. به هیچ عنوان نوشیدنی‌های گازدار، الکلی و نوشابه را مصرف نکنید.
  16. پس از هر بار مصرف وعده‌های غذایی تجویز شده، دهان خود را به طور کامل شستشو دهید.
  17. استعمال سیگار و دخانیات پس از ایمپلنت باعث ایجاد اختلال خونریزی، عفونت و التهاب در دهان می‌شود. پس تا حد امکان از استعمال دخانیات پس از درمان خودداری کنید.
  18. بدون مشورت پزشک معالج از دهان‌شویه استفاده نکنید. دهان‌شویه‌ها اکثرا حاوی الکل هستند و به همین دلیل باعث تحریک بافت لثه می‌شوند.

نکات و مراقبت‌های لازم مربوط به ۳ تا ۴ روز اول

نکات و مراقبت‌های لازم مربوط به ۳ تا ۴ روز اول

لازم است جهت تثبیت نتایج حاصل از درمان، نکات و اصولی را که در ادامه به شما معرفی می‌کنیم، در ۳ تا ۴ روز اول پس از درمان رعایت کنید.

  1. به هیچ عنوان نوشیدنی‌های گازدار، الکلی و… را مصرف نکنید.
  2. به علائمی مانند تب، درد و تورم توجه داشته باشید. اگر این علائم پس از گذشت دو روز از درمان ادامه پیدا کنند بهتر است فورا به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
  3. در صورتی که بدن بیمار به داروهای تجویز شده واکنش نشان دهد، باید این موضوع با دندان پزشک معالج در میان گذاشته شود.
  4. از کمپرس گرم برای کاهش درد، تورم و التهاب استفاده کنید.
  5. در رعایت بهداشت دهان و دندان خود دقت کافی داشته باشید.

مراقبت‌هایی که در طولانی مدت بعد از ایمپلنت دندان باید انجام دهید

برای افزایش ماندگاری درمان لازم است در طولانی مدت اصولی را رعایت کنید. در ادامه این مراقبت‌ها را بررسی می‌کنیم؛

  1. باید پس از درمان به طور روزانه ۲ بار باید از مسواک و خمیر دندان برای پاک‌سازی دهان و دندان‌های خود استفاده کنید. همچنین باید روزی ۱ بار از نخ دندان و دهان‌شویه مناسب برای حفظ سلامت دندان‌های و لثه‌ها استفاده کنید.
  2. به طور مرتب هر ۶ ماه برای بررسی و کنترل وضعیت ایمپلنت دندان به دندانپزشک معالج خود مراجعه کنید.

بایدها و نبایدهای غذایی بعد از کاشت ایمپلنت دندان

بایدها و نبایدهای غذایی بعد از کاشت ایمپلنت دندان

توصیه می‌شود تا زمانی که اثر بی حسی از بین نرفته است، از خوردن مواد غذایی پرهیز کنید. پس از آن نیز بهتر است رژیم غذایی با شرایطی که در ادامه بررسی می‌کنیم، داشته باشید.

  1. پس از کاشت ایمپلنت از مایعات و نوشیدنی‌های سرد زیاد استفاده کنید.
  2. از مصرف مواد غذایی داغ و همچنین تند پرهیز کنید.
  3. در روزهای اولیه حتما از مواد غذایی مغذی استفاده کنید. این مواد با اینکه سخت و سفت هستند، اما باعث بالا رفتن انرژی شده و سرعت بهبود را نیز افزایش می‌دهند. البته بهتر است بیشتر از خوراکی‌های نرم استفاده کنید تا از ایجاد التهاب و تورم بیشتر جلوگیری کنید.
  4. به طور نرمال بین ۷ تا ۱۰ ساعت پس از درمان می‌توانید رژیم غذایی خود را پیش ببرید.

اگر مراقبت‌های بعد از کاشت ایمپلنت را رعایت نکنید دچار این عوارض می‌شوید!

عوارض رعایت نکردن مراقبت‌های بعد از کاشت ایمپلنت

یکی از مهمترین عوارضی که در صورت رعایت نکردن نکات مراقبت پس از ایمپلنت ممکن است ایجاد شود، عفونت ایمپلنت است. اگر عفونت ایجاد شده درمان نشود، ممکن است اتفاقات بدتری برای فرد بیمار ایجاد شود. این مشکلات شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. ایجاد بوی بد در دهان و از بین نرفتن آن
  2. ایجاد چرک و همچنین خونریزی در لثه
  3. درد شدید و به وجود آمدن تب بالا
  4. شل شدن ایمپلنت
  5. ایجاد قرمزی و تورم شدید در لثه

همگی این عوارض سبب می‌شوند که بیمار درگیر مشکلات زیادی شود و از این رو در صورت بروز هر کدام از این موارد حتما به دندان پزشک معالج خود مراجعه کنید.

سوالات متداول

برای اینکه روی صورت خوابیدن خود را کنترل کنید، می‌توانید ۲ بالشت در دو طرف خود قرار دهید. همچنین اگر دچار درد و تورم شدید می‌توانید از یک حوله گرم روی بالش خود استفاده کنید تا درد و التهاب را کاهش دهید.
از آنجایی که استیمولاتور باعث نرم‌تر شدن بافت و همچنین ماساژ نرم روی لثه می‌شود، می‌تواند درد و التهاب ایجاد شده را کاهش دهد. البته اجباری در مصرف این دارو وجود ندارد و فرد بیمار می‌تواند از روش‌های دیگر برای کاهش درد و تورم استفاده کند.
در صورتی که دچار خونریزی شدید پس از قرارگیری ایمپلنت شدید، از گاز استریل پهن روی زخم استفاده کنید. سعی کنید به آرامی گاز استریل را در محیط زخم فشار دهید تا خونریزی را کنترل کنید. اگر پس از مدتی همچنان خونریزی ادامه داشت، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید.
معمولا ۱ الی ۲ روز پس از درمان، فرد بیمار می‌تواند به انجام فعالیت‌های روزانه خود ادامه دهد. ولی باید در رژیم غذایی خود تحت نظر دندان پزشک معالج تغییراتی ایجاد کنید.
بهترین مسکن پس از کاشت ایمپلنت، دیکلوفناک ۵۰ میلی گرم است که بهتر است هر ۱۲ ساعت توسط فرد بیمار مصرف شود.
استراحت پس از درمان ایمپلنت باعث می‌شود تا ایمپلنت فرصت جوش خوردن با فک را پیدا کرده و ماندگاری آن در طولانی مدت افزایش یابد.
آنتی‌بیوتیک مناسب برای رفع عفونت ایمپلنت، آموکسی‌سیلین ۵۰۰ میلی گرم است که باید هر ۸ ساعت مصرف شود.

۵/۵ - (۱ رای)

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

 

درود!

چگونه می‌توانیم به شما کمک کنیم؟

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟