با پر کردن دندان میتوان پوسیدگیهای موجود در دندان را تا جای امکان از بین برده و از پیشرفت این پوسیدگی به سمت عصب دندان جلوگیری کرد. ولی برای اینکه بتوان این نتایج به دست آمده را تثبیت و حفظ کرد، لازم است به نکات و مراقبتهای پس از پر کردن دندانها توجه داشته باشیم.
راهکارها و مراقبتهایی وجود دارند که به شما کمک میکنند به سادگی از ایجاد پوسیدگی مجدد روی دندان خود جلوگیری کنید. اگر قصد دارید تا با مراقبتهای بعد از ترمیم دندان آشنا شوید، در ادامه این مقاله با دکتر آزاده رشیدی همراه باشید.
۸ مراقبتی که بعد از پر کردن دندان باید انجام دهید
پس از پر کردن دندان باید به برخی از نکات مراقبتی توجه داشته باشید. در ادامه برخی از مهمترین این نکات را به طور کامل و دقیق به شما معرفی میکنیم:
- تا مدتی از خوردن خوراکی و غذا خودداری کنید.
سعی کنید تا زمانی که بی حسی دندان بر طرف نشده است، از خوردن خوراکی و نوشیدنیهای مختلف جلوگیری کنید زیرا وجود بی حسی در لثه و دندان باعث میشود که شما به خوبی گرم بودن یا سرد بودن غذا را تشخیص ندهید.
در این وضعیت ممکن است خوراکی خیلی طلا یا یخ مصرف کنید و لثه و دندان شما توانایی پذیرش آن را نداشته باشد. در اثر خوردن چنین مواد خوراکی ممکن است بافت دهان دچار آسیب شود و پس از بی حسی، با درد زیادی رو به رو شوید.
همچنین در این شرایط ممکن است بخشی از لثه، فضای دهان، لب و… را گاز بگیرید و بافت دهان شما آسیب ببیند. البته اگر نمیتوانید تا از بین رفتن کامل تحمل کنید، بهتر است خوراکیها و غذایهای نرم و سبک مانند پوره سیب زمینی، ماست، سوپ و…. یا آب با دمای ملایم میل کنید. - از مسکن برای کاهش درد استفاده کنید.
در فرایند پر کردن دندانها از بی حسی استفاده میشود. ولی زمانی که بافت داخلی یا دندان شما حساس بوده یا آستانه درد شما پایین است، بهتر است از قرصهای مسکن تجویز شده توسط دندانپزشک معالج استفاده کنید.
البته باید بدانید که وجود درد پس از فرایند پر کردن دندان کاملا طبیعی است و پس از مدتی از ترمیم از بین میرود و به طور کامل برطرف میشود. در صورت داشتن چنین دردی، لازم نیست نگران باشید! - به هیچ عنوان مواد غذایی سفت، جویدنی یا چسبناک مصرف نکنید.
تا چند روز پس از ترمیم و پر کردن دندانها، مواد غذایی سفت، چسبناک یا جویدنی مصرف نکنید. خوردن مواد غذایی سفت و جویدنی باعث خروج مواد پر کننده دندان میشود و حتی ممکن است باعث ایجاد شکستگی در دندان شما شود.
همچنین خوراکیهای چسبنده باعث ایجاد پوسیدگیهای بیشتر در دندانهای شما میشوند. این خوراکیها ممکن است بین دندانهای شما گیر کرده و باعث ایجاد پلاک دندانی شده و در نتیجه پوسیدگی دندان را تشدید میکند.
از این رو برای اینکه بتوانید از پوسیدگی دندانهای خود جلوگیری کنید، بهتر است پس از هر وعده غذایی دندانهای خود را مسواک بزنید. همچنین حتما برای از بین بردن مواد غذایی باقی مانده بین دندانها، از نخ دندان استفاده کنید. - از سمت دیگر دهانتان برای جویدن استفاده کنید.
تا مدتی پس از پر کردن دندانها سعی کنید از طرف مقابل دهانتان برای جویدن غذا استفاده کنید تا حساسیت ایجاد در دندان از بین رفته و دوباره به حالت عادی خود بازگردد.
همچنین این کار باعث میشود تا مواد پرکننده موجود در دندان فرصت پیدا کرده و کاملا سفت و مقاوم شوند. - از مصرف نوشیدنیهای شیرین یا اسیدی خودداری کنید.
همچنین این نکته را نیز باید بدانید که ممکن است پوسیدگی دندان زیر مواد پرکننده ایجاد شود! البته این مشکل زمانی که بیش از حد از مواد قندی و شیرین استفاده کنید، رخ میدهد و باعث گسترده شدن پوسیدگیهای دندان میشود.
بنابراین برای اینکه بتوانید از وقوع این مشکل جلوگیری کنید، باید پس از مصرف خوراکیهای دارای قند و شیرین، به خوبی مسواک زده و از نخ دندان استفاده کنید تا شیرینی از دهان شما خارج شده و مینای دندان تخریب نشود. - با ملایمت و به آرامی غذا را بجوید.
جویدن یا گاز گرفت شدید باعث ایجاد فشار زیادی روی دندان و همچنین استخوان فک میشود. همین موضوع دندان پر شده را نیز تحت تأٍثیر قرار داده و باعث ایجاد آسیب بیشتر میشود.
از این رو بهتر است تا مدتی پس از ترمیم و پر کردن دندان خود، علاوه بر پرهیز از خوردن و مصرف مواد غذایی سفت یا جویدنی، مواد غذایی را به آرامی و با ملایمت از سمت دیگر دهان خود بجوید. - در هنگام جویدن، دهان خود را بسته نگه دارید.
دندانهای ترمیم شده و پر شده تا مدتی پس از درمان حساس هستند. از این رو برای کاهش این حساسیت موجود، بهتر است در هنگام جویدن و میل کردن مواد غذایی، دهان خود را بسته نگه دارید.
البته رعایت این موضوع یک اصل اخلاقی محسوب میشود و از آداب مودبانه غذا خوردن به حساب میآید. همچنین علاوه بر اینها، از ورود هوای سرد به داخل دهان نیز جلوگیری میکند. در این شرایط حساسیت دندان تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و به حالت عادی و طبیعی خود بر میگردد. - به هیچ عنوان مواد غذایی مانند آجیل، شکلاتهای سفت و… را نجوید!
از جمله مواد غذایی که پس از ترمیم و پر کردن دندان باید از خوردن و جویدن آنها تا مدتی صرف نظر کنید، آجیل، یخ و شکلاتهای سفت است. جویدن این مواد غذایی باعث میشود فشار زیاد به دندانهای ترمیم شده وارد شود و در نتیجه آن، مواد پر کننده از دهان خارج شوند.
بعد از پر کردن دندان چه غذاهایی بخورم؟
حال شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شده باشد که پس از ترمیم و پر کردن دندان، چه مواد غذایی را مصرف کنیم؟
برای جواب به این سوال باید گفت که این موضوع تا حد بسیار زیادی به نوع مواد پر کننده به کار رفته بستگی دارد! برای مثال اگر از مواد پرکننده سفید یا کامپوزیت برای ترمیم دندان استفاده شده است، این ماده در عین درمان با استفاده از نور آبی در دندان سفت و مقاوم میشود.
همین موضوع به شما اجازه میدهد تا بتوانید به راحتی پس از درمان، بدون هیچ مشکلی به مصرف مواد غذایی بپردازید. ولی باید توجه داشته باشید که حتما باید از مصرف نوشیدنیها یا غذاهای رنگی مانند قهوه، چای و… پرهیز کنید.
همچنین ماده پر کننده دیگری که برای پر کردن دندانها مورد استفاده قرار میگیرد، آمالگام است! این ماده مانند کامپوزیت به سرعت سفت نمیشود و از این رو باید تا مدتی پس از درمان و ترمیم، از خوردن و جویدن مواد غذایی با دندان پر شده پرهیز کنید!
از جمله مواد غذایی مناسب پس از ترمیم دندانها میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- سوپ ملایم
- انواع اسموتی
- ماکارونی نرم
- پنیرهای نرم
- پوره سیب زمینی
آیا قهوه خوردن بعد از پر کردن دندان مجاز است؟
نوشتن قهوه، چای و مایعات از این قبیل پس از پر کردن و ترمیم دندانها به هیچ عنوان توصیه نمیشود! زیرا از آنجایی که پس از درمان و ترمیم، هنوز لثه و دندان بی حس است و همین موضوع باعث میشود با مصرف نوشیدنیهای داغ، چیزی احساس نکنید و دهانتان در این صورت بسوزد.
همچنین نکته دیگری که باید در این خصوص اضافه کرد این است که ماده پر کننده مانند کامپوزیت که برای پر کردن دندانها مورد استفاده قرار میگیرد، در صورت میل کردن نوشیدنیهایی مانند قهوه ممکن است کامپوزیت تغییر رنگ دهد.
بعد از ترمیم و پر کردن دندان کدام مواد غذایی را نخورم؟
همچنین برای اینکه بتوانید نتایج به دست آمده پس از ترمیم و پر کردن دندان را تا حد زیادی تثبیت کرده و از گسترش پوسیدگی تا حد امکان جلوگیری کنید، باید از مصرف برخی از مواد غذایی خودداری کنید که در ادامه مهمترین آنها را به شما معرفی میکنیم؛
- خوراکیهای سفت مانند مغز بادام
- خوراکیهای جویدنی مانند شکلات
- خوراکی چسبنده مانند آدامس
- نوشیدنیها یا غذایهای خیلی سرد یا گرم
نبایدهای بعد از پر کردن دندان که باید بدانید
لازم است پس از ترمیم و پر کردن دندان از انجام برخی از اقدامات به طور کامل خودداری کنید که در ادامه به شما معرفی میکنیم:
- مصرف خوراکیهای سفت و چسبنده
بهتر است بعد ترمیم و پر کردن دندان، تا حد امکان از مصرف خوراکیهای چسبنده و سفت خودداری کنید. این خوراکیها ممکن است به مواد پر کننده که روی دندان شما قرار گرفتهاند، آسیب وارد کنند. - مصرف نوشیدنیهای خیلی سرد یا گرم
مصرف نوشیدنها و خوراکیهای خیلی گرم یا سرد میتوانند تا حد زیادی به بافتهای داخلی دهان شما آسیب جدی وارد کنند! پس سعی کنید تا حد امکان از مصرف خوراکیها و نوشیدنیهای داغ یا سرد تا زمانی که اثر بی حسی از دهان شما از بین میرود، خودداری کنید.
البته بعد از بین رفتن اثر بی حسی نیز شما باید از خوردن نوشیدنیهای داغ یا سرد جلوگیری کنید زیرا ممکن است به بافت دهان شما آسیب وارد کرده و باعث ناراحتی شما شوند. - لمس کردن دندان ترمیم شده با زبان یا دست
اگر با دست خود به مواد پرکننده موجود در دهان خود دست بزنید، این امکان وجود دارد که میکروبهای موجود روی دست شما وارد دهان شده و به دندان ترمیم شده منتقل شوند. همچنین این کار ممکن است باعث جا به جایی مواد پرکننده از روی دندان شما نیز شود! - وجود درد مداوم و نادیده گرفتن آن
بعد از بین رفتن اثر بی حسی پس از ترمیم و پر کردن دندان، ممکن است درد خفیفی را در ناحیه دندان ترمیم شده حس کنید که این موضوع کاملا طبیعی است و این درد پس از مدتی خود به خود از بین میرود. اما اگر التهاب و درد موجود در طولانی مدت و به مدت یک یا چند هفته ادامه داشته باشد، لازم است که حتما به دندانپزشک معالج خود مراجعه کنید. - داشتن دندان قروچه
اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که عادت به دندان قروچه دارید، باید سعی کنید که از آن جلوگیری کنید. دندان قروچه میتواند مواد پرکننده موجود روی دندان را جا به جا کند و حتی در برخی موارد باعث ایجاد ترک و افتادن آنها میشود.
برای حل این مشکل به شما پیشنهاد میکنیم که از نایت گارد یا محافظ دندانها استفاده کنید. البته بهتر است برای کسب اطلاعات تکمیلی و دریافت راهکار مناسب برای این موضوع، با دندان پزشک خود مشورتی داشته باشید. - استعمال دخانیات
استعمال دخانیات مانند سیگار، قلیان یا حتی مصرف مشروبات الکلی تا حد زیادی میتوانند تأثیر مخربی روی سلامت دهان شما داشته باشند و باعث شوند که مواد پرکننده به کار رفته روی دندان، به مرور مقاومت و کیفیت اولیه خود را از دست دهند.
راهکارهایی برای رفع حساسیت دندان بلافاصله بعد از پر کردن آن
وجود درد و احساس ناراحتی پس از درمان و ترمیم دندان تا حد زیادی طبیعی است و این دردها به مرور زمان از بین میروند. با این حال در ادامه راهکارهایی را به شما معرفی میکنیم که کمک میکنند بتوانید دردهای موجود را کاهش دهید:
- تا حد امکان با دهان خود نفس نکشید.
- با مشورت دندانپزشک معالج، از خمیر دندانهای ضد حساسیت استفاده کنید.
- از داروهای مسکن بدون تجویز پزشک مثل ایبوپروفن استفاده کنید.
- با آب نمک دهان خود را شستشو دهید تا التهابها و دردهای موجود را کاهش دهید.
- تا حد امکان از مصرف خوراکیهای قندی و اسیدی خودداری کنید.