بنر روکش دندان

معرفی روکش یا کراون دندان

روکش دندان، موردی است که اغلب نام آن را بعد از عصب کشی دندان شنیده‌اید. پس به احتمال زیاد سوالات زیادی درباره آن دارید. روکش دندان در واقع نوعی کلاهک به شکل تاج دندان است که از جنس‌های مختلفی، معمولا فلز و سرامیک، ساخته می‌شود. به طور معمول وقتی دندانپزشک برای عصب کشی دندان و رسیدن به پالپ آن ناچار به تراشیدن بخش زیادی از دندان می‌شود، برای افزایش ماندگاری و مراقبت از بخش باقی مانده از دندان، بر روی آن روکشی قرار می‌دهد. اما آیا فقط بعد از عصب کشی، از روکش دندان استفاده می‌شود؟ خیر! برای دندان‌های ترک خورده، شکسته، دندان‌هایی که دچار تغییر رنگ شده و نمی‌توان با استفاده از روش‌های دیگر آنها را ترمیم کرد، همچنین به عنوان تاج ایمپلنت دندان از روکش دندان استفاده می‌شود. جالب است بدانید در برخی موارد حتی برای محافظت از دندان‌های کودکان نیز می‌توان این روش را به کار برد. از درد روکش دندان می‌ترسید؟ نگران نباشید! حین انجام آن داروی بی‌حسی تزریق می‌شود و دردی احساس نخواهید کرد و پس از آن نیز با مصرف داروی مسکن و رعایت نکات ساده‌ای که دندانپزشک به شما آموزش خواهد داد، به آسانی قادر به تحمل درد و ناراحتی پس از آن خواهید بود. روکش دندان گران است؟ قیمت آن به نوع و جنس روکش و محل قرارگیری آن بستگی دارد و برای اطلاع از آن، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید. با توجه به عملکرد و نقشی که روکش در حفظ دندان دارد، ارزش پرداخت هزینه را دارد. از طرفی برخی بیمه‌ها هزینه این درمان را تحت پوشش قرار می‌دهند. این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که اگر از روکش مرغوب استفاده شود و مراقبت‌های لازم مانند رعایت بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید، می‌توانید تا سال‌های زیادی (حدودا تا 15 سال) از مزایای آن بهره ببرید.

ثبت

آنلاین
وقت ملاقات
درخواست وقت ملاقات

    روکش یا کراون دندان چیست؟ | بررسی و معرفی انواع، قبل و بعد و سوالات

    روکش دندان
    فهرست محتوا (کلیک کنید)

    امروزه برای افزایش استحکام دندان‌های ترمیم‌شده و همچنین زیبایی بیشتر آنها، از انواع روکش استفاده می‌شود. روکش‌ها می‌تواند روی دندان‌های بزرگسالان و حتی کودکان قرار بگیرد. با کمک چنین درمانی، دندان ترمیم‌شده دوامی به‌مراتب بیشتر از حالت عادی خواهد داشت.

    در این مقاله با مدینو همراه باشید تا با بررسی مراحل قراردادن روکش روی دندان و همچنین قیمت انجام چنین درمانی، بیشتر با آن آشنا شوید. همچنین برخی از عوارضی که ممکن است با قراردادن روکش با آنها مواجه شوید را معرفی خواهیم کرد.

    روکش دندان چیست؟

    آشنایی با روکش دندان

    روکش دندان ترمیمی است که ساختاری مشابه با آناتومی دندان بیمار داشته و می‌تواند علاوه‎بر زیبایی، استحکام لازم برای آن را فراهم کند. دقت داشته باشید، ترمیم‌‌های معمولی ممکن است نسبت به نیروهای جویدنی از مقاومت بالایی برخوردار نباشد. اما زمانی که روکش روی دندان قرار می‌گیرد، مقاومت آن افزایش پیدا کرده و می‌توان برای مدت طولانی‌تری از دندان استفاده کرد.

    موارد کاربرد روکش دندان برای بزرگسالان

    موارد کاربرد روکش دندان برای بزرگسالان

    در این روزها از انواع روکش برای شرایط زیر استفاده می‌شود:

    1. برای دندان‌هایی که نیاز به ترمیم وسیعی دارد، نیاز است از روکش برای افزایش استحکام آن در برابر شکستگی و ترک‌خوردگی استفاده شود.
    2. دندان‌هایی که درمان ریشه می‌شود، معمولا برای دسترسی به کانال‌ها، دندانپزشک مجبور است تراش نسبتا وسیعی روی سطح آن‌ها ایجاد کند. در این شرایط، توصیه می‌شود برای افزایش مقاومت دندان، از روکش استفاده شود.
    3. گاهی اوقات دندان بیمار شکل آناتومی درستی ندارد. این موضوع می‌تواند علاوه‌بر زیبایی، بر عملکرد سایر دندان‌ها نیز موثر باشد. به همین دلیل، با کمک روکش می‌توان شکل آن را اصلاح کرد.
    4. برخی مواقع دندان‌ها دچار تغییر رنگ شده و نمی‌توان با روش‌های دیگر آن را اصلاح کرد. در این شرایط استفاده از کامپوزیت و لمینت ممکن است هزینه زیادی به بیمار تحمیل کند. این در حالی است که استفاده از روکش، یک گزینه مناسب برای درمان آن خواهد بود.
    5. علاوه‌بر این‌ها، امروزه برای دریافت درمان‌هایی مثل بریج، باید از روکش روی دندان‎های پایه استفاده شود.

    موارد کاربرد روکش دندان برای کودکان

    ممکن است برای دندان‌های کودکان از روکش استفاده شود. این درمان برای اهداف زیر به‌کار گرفته می‌شود:

    1. به‌جای کشیدن دندان، می‌توان آن را ترمیم و سپس روکش کرد. با این کار، دندان حفظ شده و در زمان مناسب خواهد افتاد. این موضوع در رویش مناسب آن تاثیرگذار است.
    2. روکش علاوه‌بر افزایش استحکام دندان، می‌تواند برای پیشگیری از پوسیدگی وسیع آن در کودکان موثر باشد.
    3. کودک شما می‌تواند با داشتن دندان روکش‌شده، همانند سابق مواد غذایی دلخواه را مصرف کرده و این موضوع به رشد و تکامل وی کمک زیادی خواهد کرد.
    4. با توجه به اینکه کودکان معمولا غیرهمکار بوده و دندانپزشک مجبور است از بیهوشی برای آن‌ها استفاده کند، می‌توان به‌کمک روکش و پیشگیری از پوسیدگی، از دفعات متعدد مراجعه جلوگیری کرد.

    قیمت روکش دندان چقدر است؟

    قیمت روکش بسته به نوع، جنس و دندان مدنظر متفاوت است. همچنین دقت داشته باشید که بیمه‌ها معمولا زمانی هزینه آن را تقبل می‌کنند که برای اهداف درمانی مورد استفاده قرار بگیرد. این یعنی اگر شما برای زیبایی از چنین درمانی استفاده کنید، همانند ونیر کامپوزیت و لمینت، بیمه هزینه‌ای بابت آن پرداخت نخواهد کرد.
    برای اطلاع از قیمت روکش دندان مناسب خود، با کلینیک مدینو تماس بگیرید؛ همکاران ما آماده ارائه تمام راهنمایی‌های لازم و پاسخ به سوالات شما در این خصوص هستند.

    روکش دندان چند سال ماندگاری دارد؟

    به‌طور معمول، ترمیم‌های معمولی بین ۳ تا ۵ سال دوام دارد. این در حالی است که اگر از روکش روی آن‌ها استفاده شود، ماندگاری آن بین ۵ تا ۱۰ سال متغیر خواهد بود. هرچه روکش باکیفیت‌تر بوده و بیمار نکات مراقبتی را بهتر رعایت کند، دوام بالاتری خواهد داشت.

    مراحل قرار دادن روکش روی دندان

    مراحل قرار دادن روکش روی دندان

    برای قراردادن روکش روی دندان‌های مختلف، به‌طور معمول مراحل زیر طی می‌شود:

    1. ابتدا دندانپزشک دندان را ترمیم کرده و پروگنوز آن را بررسی خواهد کرد. درصورتی‌که ازنظر دندانپزشک استحکام آن دندان کافی نباشد، به بیمار توصیه می‌کند از روکش روی آن استفاده کند.
    2. در مرحله بعد، دندانپزشک مجبور است قسمتی از ترمیم و حتی گاهی اوقات خود دندان را بتراشد. با این کار، اندازه دندان کوچک‌تر شده و فضای کافی برای قرار گرفتن روکش فراهم می‌شود.
    3. در ادامه، دندانپزشک با استفاده از مواد مخصوصی از دندان قالب‌گیری می‌کند.
    4. قبل از ارسال قالب به لابراتوار، دندانپزشک با توجه به سایر دندان‌ها، رنگ‌های مناسب برای روکش را به بیمار پیشنهاد می‌دهد. اما این بیمار است که باید رنگ نهایی را انتخاب کند.
    5. سپس قالب‌گرفته شده به لابراتوار ارسال می‌شود تا روکشی مطابق با آناتومی دندان طراحی شود.
    6. پس از آماده‌شدن روکش، دندانپزشک آن را با مواد مخصوصی به دندان باند می‌کند.
    7. در ادامه اگر نیاز باشد، دندانپزشک تغییراتی روی روکش اعمال می‌کند که مشکلی در جویدن بیمار ایجاد نکند.

    چه دندان‌هایی را نمی‌توان روکش کرد؟

    دقت داشته باشید، گاهی اوقات نمی‌توان از روکش برای دندان‌ استفاده کرد. در ادامه برای این شرایط را بیان کرده‌ایم:

    1. گاهی اوقات مقدار زیادی از تاج دندان شکسته و فقط ریشه در لثه باقی مانده است. در این شرایط، روکش دندان هم نمی‌تواند استحکام کافی برای دندان را فراهم کند.
    2. گاهی اوقات نیز، دندان ممکن است نیاز به عصب کشی داشته باشد. در این شرایط، دندان باید در ابتدا درمان ریشه شده و سپس از روکش برای آن استفاده شود. در غیر این صورت، روکش برای آن به‌کار نخواهد رفت.

    مزایای روکش دندان

    مزایای روکش دندان

    روکش دندان مزایای بسیاری به‌همراه دارد. این بخش از مقاله به بررسی مزایای روکش اختصاص داده شده است:

    1. این نوع ترمیم می‌تواند به‌خوبی برای درمان دندان‌های شکسته و پوسیده به‌کار گرفته شود.
    2. روکش می‌تواند از دندان در برابر پوسیدگی و سایش محافظت کند.
    3. بیمار می‌تواند با کمک روکش دندانی، به‌خوبی مواد غذایی مختلف را بجود.
    4. استفاده از روکش می‌تواند زیبایی قابل قبولی برای دندان‌ها ایجاد کند.
    5. دوام و ماندگاری روکش‌های دندانی معمولا بین ۵ تا ۱۰ سال است. گاهی اوقات ممکن است تا ۱۵ سال هم ماندگاری داشته باشد.

    انواع روکش‌های دندان

    انواع روکش‌های دندان

    امروزه انواع مختلفی از روکش‌ها با توجه به متریالی که برای آن به‌کار می‌رود، در بازار موجود است:

    1. روکش‌های تمام فلزی

      علت اصلی استفاده از چنین روکش‎‌هایی، مقاومت و دوام بسیار بالای آن‌هاست. علی‎رغم اینکه چنین روکش‌هایی از زیبایی کافی برخوردار نیست، اما می‌تواند در برابر نیروهای حاصل از جویدن به‌خوبی مقاومت کند.

    2. روکش‌های سرامیکی

      روکش‌های سرامیکی شاید رایج‌ترین نوع این محصولات باشد که امروزه خیلی از دندانپزشکان از آن‌ها استفاده می‌کنند. دقت داشته باشید، در چنین روکش‌هایی، بیشتر به جنبه زیبایی آن‌ها توجه شده است تا مقاومتشان.

    3. روکش‌های PFM

      روکش‌های PFM ترکیبی از ۲ نمونه قبلی است. در واقع در ساختار آن علاوه سرامیک، از فلز نیز استفاده شده است. به همین دلیل، مقاومت و زیبایی این‌چنین روکش‌هایی، ایده‌آل خواهد بود. یکی دیگر از مزایایی که می‌توان برای انواع PFM ذکر کرد، هزینه پایین‌تر آن‌ها نسبت به انواع تمام سرامیکی است.

    4. روکش‌های استیل

      شاید دیده باشید که برخی از دندان‌های شیری کودکان رنگ کاملا متفاوتی نسبت به سایر دندان‌ها دارد. چنین دندان‌هایی معمولا با روکش‌های استیل ترمیم می‌شود. چنین روکش‌‌هایی با توجه به هزینه ارزان‌تر و مقاومت بالایی که دارد، گزینه ایده‌الی برای دندان‌های شیری است؛ چراکه بعد از مدتی خواهد افتاد.

    آیا روکش دندان عوارض دارد؟

    عوارض روکش دندان

    روکش دندان علی‌رغم اینکه یک درمان بسیار عالی برای دندان‌هاست، می‌تواند با عوارضی همراه باشد:

    1. گاهی ممکن است لثه بیمار در چند روز ابتدایی حساس و ملتهب شود.
    2. به‌دلیل عدم تنظیم‌بودن بایت بیمار، احتمال ناراحتی در روزهای اول وجود دارد. این شرایط باید برای اصلاح آن اقدام شود.
    3. گاهی اوقات به‌دلیل کیفیت پایین ترمیم، احتمال شل‌شدن روکش وجود دارد.
    4. احتمال واردشدن آسیب به برخی انواع آن مثل روکش‌های تمام سرامیکی بالاتر است.
    5. درصورتی‌که بیمار به‌خوبی از آن مراقبت نکند، روکش بعد از مدتی خواهد افتاد.

    علائم نشان دهنده نیاز به تعویض روکش دندان

    دقت داشته باشید، اگر علائم زیر در شما به‌صورت ادامه‌دار باقی بماند، نیاز به تعویض روکش خواهید داشت:

    1. درد تیز و تیرکشنده‌ای که پس از چند روز از بین نرود.
    2. تورم و التهاب لثه شدید
    3. درصورتی‌که در اطراف دندان تحلیل لثه وجود داشته باشد، باید برای تعویض آن اقدام کنید.
    4. درصورت وارد‌شدن آسیب به گوشی، نمی‌توان آن را ترمیم کرد و باید تعویض شود.
    5. درصورتی‌که روکش دچار تغییر رنگ شود.

    سوالات متداول

    بله، درد دندان تا چند روز اول طبیعی است. اگر شدت آن افزایش یابد، باید با دندانپزشک تماس بگیرید.
    انتخاب بهترین روکش، بسته به شرایط دندان متفاوت است. گاهی ممکن است نیاز به مقاومت زیادی نداشته باشید و از انواع تمام سرامیکی استفاده کنید. اما گاهی باید مقاومت را بر زیبایی ترجیح داده و از انواع تمام فلزی کمک بگیرید.
    بسته به اینکه برای چه هدفی قصد استفاده از روکش را دارید، پاسخ این سوال متفاوت خواهد بود. به‌عنوان مثال، اگر صرفا برای زیبایی بخواهید روی دندان خود روکش قرار دهید، روش‌های خیلی بهتری مثل کامپوزیت و لمینت نیز وجود دارد.
    روکش‌های استیل ازجمله ارزان‌ترین و به‌صرفه‌ترین روکش‌ها است. البته از این نوع روکش بیشتر برای کودکان استفاده می‌شود.
    بسته به شرایط دندان، ممکن است نیاز باشد از روکش روی دندان‌های عصب کشی شده استفاده شود. اما گاهی اوقات استحکام آن به‌قدر کافی بوده و نیازی به استفاده از روکش نخواهد بود.
    درصورتی‌که قسمتی از روکش بشکند، باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا تدابیر لازم را انجام دهد. در اغلب اوقات، نیاز است آن را تعویض کنید.
    سیاه‌شدن دندان ممکن است به‌دلیل پوسیدگی باشد. البته گاهی اوقات به‌دلایل مختلف مثل وجود ترمیم آمالگام زیر آن چنین تغییر رنگی مشاهده می‎شود.
    بله، روکش دندان برای زیبایی دندان‎ها نیز قابل استفاده است.
    گاهی اوقات ممکن است به‌دلایلی مثل درمان ریشه یا حتی زیبایی، از روکش برای دندان استفاده شود.
    ۵/۵ - (۳ رای)

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    ×

     

    درود!

    چگونه می‌توانیم به شما کمک کنیم؟

    × چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟