کامپوزیت دندان یکی از بهترین روشهای اصلاح طرح لبخند و زیباسازی دندانهاست. در این روش لایهای سرامیکی روی دندانها قرار میگیرد و لکهها و نواقص آنها را به طور کامل میپوشاند. نتایج کامپوزیت به قدری فوق العادهاند که این روزها این روش جز پر تقاضاترین خدمات دندان پزشکی میباشد.
اما برای کسب نتیجه مطلوبتر از این روش، میبایست به برخی مراقبتهای مهم نیز توجه داشت. مراقبتهای پس از کامپوزیت دندان شامل موارد مختلفی میشوند. در ادامه این مطلب تصمیم گرفتهایم به بررسی تمامی این مراقبتها پرداخته و به پرسشهایتان در این خصوص نیز پاسخ دهیم. پس در ادامه با مدینو همراه باشید.
چرا مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان مهم هستند؟
مراقبتهای پس از کامپوزیت ونیر مهماند، بسیار مهم! همانطور که میدانید این روش سالها ماندگاری دارد. اما اگر مراقبتهای لازم انجام نشوند، ممکن است ماندگاری کامپوزیت آن بسیار کاهش یافته و نمیتوان انتظار داشت که نتایج بلند مدت داشته باشد.
از طرفی نیز، باید به دندانهای اصلی که زیر لایه کامپوزیت قرار گرفته اند نیز توجه داشت. چرا که اگر مراقبتهای لازم صورت نگیرند، این دندانها به مرور دچار پوسیدگی و عفونت شده و از بین میروند. پس هرگز این اقدامات را نادیده نگیرید.
مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان در کوتاه مدت
خوب، اول از همه برویم به سراغ مراقبتهای کوتاه مدت که مربوط به ۲۴ ساعت اول بعد از انجام کامپوزیت هستند. این مراقبتها عبارتاند از:
- احتمالا بلافاصله بعد از انجام کامپوزیت، دچار التهاب یا تورم خواهید شد. این کاملا طبیعی است و میتوانید برای کاهش آن از قرقره آب نمک یا کمپرس سرد استفاده کنید.
- بهداشت را رعایت کنید، حتی در همان چند ساعت اول! پس استفاده از نخ دندان و مسواک فراموش نشود.
- یکی دیگر از اقدامات پس از کامپوزیت دندان، نخوردن نوشیدنیهای حاوی رنگدانه است. مثل چای، قهوه، یا آبمیوه و … بهتر است این موارد تا ۲۴ ساعت بعد از انجام درمان مصرف نشوند.
- ممکن است بعد از این روش با مشکلاتی مثل تیزی دندانها، جویدن دشوار و … روبرو شوید. در این صورت میبایست به پزشک مراجعه کنید تا در صورت نیاز اصلاحاتی روی دندانهایتان صورت گیرند.
- در یک الی دو ساعت اول بعد از انجام کامپوزیت، لثه یا فک شما بی حس است. پس در این تایم از گاز زدن غذاهای سفت خودداری نمایید. چرا که باعث آسیب دیدگی لثه و دندانهایتان خواهند شد.
مراقبتهای بعد از کامپوزیت در بلند مدت
و اما میرسیم به مراقبتهای پس از کامپوزیت دندان در بلند مدت که باید به صورت جدیتر رعایت شوند. این مراقبتها عبارتاند از:
- بهداشت را رعایت کنید.
بهتر است روزانه حداقل دو مرتبه از مسواک و نخ دندان استفاده کنید. در واقع هرگز اجازه ندهید پلاک و جرم روی دندانهای شما تجمع کند. چون این مسئله در دراز مدت باعث بروز لکههای زرد و تیره بر روی لایههای کامپوزیتی خواهد شد. - دندان قروچه را درمان کنید.
دندان قروچه عارضهای است که گاها به صورت ناخودآگاه بروز پیدا میکند. در این عارضه فرد به محض داشتن اضطراب و استرس، برای آرامش خود دندانهایش را روی یکدیگر فشار میدهد. حال اگر دندان قروچه درمان نشود باعث ترک برداشتن کامپوزیتها و آسیب دیدگی آنها خواهد شد. پس حتما به فکر درمان آن باشید یا هنگام خواب از محافظهای دندانی استفاده کنید. - مراجعه به پزشک فراموش نشود.
یکی دیگر از مراقبتهای پس از کامپوزیت ونیر، مراجعه به دندانپزشک است. بهتر است وضعیت دندانهایتان به طور مرتب توسط پزشک مورد بررسی و چکاپ قرار گیرد تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری گردد. - عادات نادرست را اصلاح کنید.
عادات نادرست را ترک کنید، عاداتی مثل باز کردن درب نوشابه با دندان یا شکستن آجیل با دندان و … چرا که این موارد میتوانند سیب شکستگی و ترک برداشتن کامپوزیتها شوند. - سیگار و قلیان ممنوع!
سیگار و قلیان کشیدن میتواند رنگ دندانهای کامپوزیت شده را تیره و کدر کند. پس سیگار و قلیان را ترک کرده یا استعمال آنها را محدود کنید.
تغذیه مناسب پس از کامپوزیت دندان
به طور کلی افرادی که کامپوزیت انجام دادهاند باید بیشتر از غذاهای نرم و آبکی مثل سوپها، میوهها، برنج، مرغ، ماکارونی، حبوبات کاملا پخته، سبزیجات و … استفاده کنند.
در مقابل میبایست مصرف غذاهای سفت و حاوی رنگدانه مثل پفک، قهوه، سس قرمز، شیرینی و شکلات، چای، برخی مغزها و … را محدود نمایند. همچنین بهتر است بعد از هر وعده غذایی آب بنوشند تا ذرات غذا همان لحظه از روی دندانهایشان پاک شده و وقتی برای تجمع و تبدیل شدن به پلاک نداشته باشند.
راهکارهایی برای رفع درد و حساسیت بعد از کامپوزیت دندان
ممکن است با وجود انجام مراقبتهای پس از کامپوزیت دندان، بازهم درد و حساسیت خفیف یا شدیدی را تجربه کنید. مخصوصا هنگام خوردن غذاهای گرم و سرد یا زمانی که هوای سرد را تنفس میکنید. حال این مسئله کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد. اما اگر بعد از مدت زمان یک هفته، همچنان درد و حساسیت ادامه داشت به پزشک مراجعه نمایید تا وضعیت دندانهایتان مورد بررسی قرار گیرند. پزشک احتمالا به شما راهکارهای زیر را توصیه خواهد کرد:
- مصرف غذاهای اسیدی مثل گوجه فرنگی، آلو، لیمو و … را محدود کنید.
- دهانتان را با آب و نمک شستشو دهید تا حساسیت و التهاب کاهش یابد.
- از داروهای مسکن و ضد التهاب استفاده کنید.
- از خمیر دندان ضد حساسیت استفاده نمایید.
- غذا و نوشیدنیهایی که مصرف میکنید باید دمای معتدل داشته باشند، نه خیلی سرد و نه خیلی گرم.
ویژگیهای مسواک مناسب بعد از کامپوزیت دندان
از دیگر نکات مراقبتی پس از کامپوزیت دندان میتوان به استفاده از مسواک مناسب اشاره کرد. مسواک شما باید کاملا نرم بوده و سر آن تقریبا کوچک باشد. چرا که مسواک زبر باعث خراش دادن لایههای کامپوزیتی خواهد شد. همچنین بهتر است سایز فرچه مسواک نیز متناسب با سایز و فرم دندانهایتان انتخاب شود. در حالت کلی توصیه میشود برای انتخاب مسواک مناسب حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
معرفی ویژگیهای نخ دندان مناسب برای کامپوزیت
نخ دندان کشیدن نیز جز مهمترین مراقبتها پس از کامپوزیت میباشد. در انتخاب نخ دندان نیز حتما از پزشک کمک بگیرید، اما به طور کلی نخ دندان باید نازک و بسیار نرم باشد تا بتواند به راحتی لا به لای دندانها حرکت کرده و ذرات غذا را خارج کند.
دهانشویه مناسب برای کامپوزیت دندان کدام است؟
دهانشویه شما باید ضد حساسیت بوده و فاقد الکل و فلوراید باشد. چرا که الکل و فلوراید میتوانند سبب آسیب دیدگی لایههای کامپوزیتی و تغییر رنگ آنها شوند. همچنین به هیچ عنوان از دهانشویههای حاوی مواد ساینده استفاده نکنید، چون باعث سایش و نازک شدن کامپوزیتها خواهند شد. در نهایت نیز برای انتخاب دهان شویه مناسب حتما نظر پزشک را جویا شوید.
عوارض رعایت نکردن مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان
رعایت نکردن مراقبتهای پس از کامپوزیت دندان، بی شک عوارض و مشکلاتی را به همراه خواهد داشت که مهمترین آنها عبارتاند از:
- تغییر رنگ و لک شدن دندانها
- پوسیدگی دندانهای زیرین
- درد و التهاب
- عفونت لثه
- بوی ناخوشایند دهان
- شل شدن و افتادن کامپوزیتها
- لب پر شدن و شکستگی کامپوزیتها
- و در نتیجه ظاهر نازیبا و ناخوشایند دندانها