خانمهای باردار در دوره پر از چالش بارداری، با مشکلات مختلفی روبرو میشوند که یکی از آنها بدرنگ شدن دندانها است. به دلیل تغییرات بدن و ترشح هورمونهای بارداری، رنگ دندانها در این دوره با قبل از بارداری متفاوت خواهد بود. به همین خاطر فکر کامپوزیت کردن دندانها در بارداری ممکن است در این دوران ایجاد شود. باتوجهبه اینکه کامپوزیت یک فرایند ترمیمی از نوع غیرتهاجمی است و معمولاً نیازی هم به حذف و تراشیدن بخشهای دندان ندارد، این سؤال به وجود میآید که آیا در دوران حاملگی هم میتوان با خیال راحت کامپوزیت ونیر انجام داد؟ “کلینیک مدینو” شما را در یافتن پاسخ راهنمایی خواهد کرد.
آیا در بارداری میتوانم دندانهایم را کامپوزیت کنم؟
فرایند ترمیمی “کامپوزیت” شامل پوشاندن لایهای از دندان با موادی از جنس رزین میشود تا تمامی نقصهای آن بهخوبی پوشش داده شود. با اینکه کل فرایند درمان از ریسک خاصی برخوردار نیست و خطری هم جنین را تهدید نمیکند، ولی همچنان نظر پزشکها این است که زنان در دوره بارداری کامپوزیت انجام ندهند. در ادامه، در مورد دلایل ممنوعیت ونیر در بارداری توضیح میدهیم.
به این دلایل بهتر است در دوران بارداری کامپوزیت نکنید
-
حساس شدن لثهها
حتماً شنیدهاید که در دوره بارداری، حجم خونی که در بدن تولید میشود، بسیار زیاد است. بر اثر همین افزایش حجم خون، شدت حساسیت افزایشیافته و تأثیر مستقیمی بر روی میزان خونریزی میگذارد. در طی فرایند کامپوزیت، به دلیل افزایش حساسیت لثهها در زنان باردار، آسیبهای بیشتری به سطح لثهها وارد میشود. در نتیجه، حجم و شدت خونریزی هم همزمان افزایش یافته و مدتزمان بیشتری طول میکشد تا این عوارض رفع شود.
-
تاثیرات اشعه ایکس
قبل از انجام کامپوزیت، پزشک درخواست تصاویر اشعه ایکس از دندان بیمار را میدهد. قرارگرفتن در معرض اشعه ایکس برای سلامت جنین بسیار خطرناک است. هر چند که امروزه شاهد پیشرفتهای زیادی در خصوص این مسئله هستیم و میتوان با راهکارهایی مثل کاهش درجه تشعشعات اشعه ایکس و استفاده از لباسهای مخصوص، از بروز آسیب جلوگیری کرد، ولی بااینحال، باز هم نمیتوان گفت که این راهکارها به طور صددرصد مانع بروز هر نوع آسیبی میشوند.
-
افزایش سطح استرس و اضطراب
انجام هر کار جدیدی با میزانی از استرس و اضطراب همراه است و این امر در مورد کامپوزیت هم صدق میکند. بسیاری از زنان باردار از ترس دردی که فکر میکنند در حین کامپوزیت آن را تجربه خواهند کرد، دچار استرس و اضطراب میشوند. این حالت برای سلامت جنین مضر است و بنابراین، باید حتماً آرامش را در اولویت قرار داد.
-
ایجاد حالت تهوع
باز ماندن دهان و انجام فرایندهای کامپوزیت موجب تشدید حالت تهوع در زنان باردار میشود. ممکن است این حالت بهقدری شدید باشد که نتوان فرایند را ادامه داد. برای پیشگیری از حالت تهوع، بهتر است دردوران بارداری کامپوزیت نکنید.
-
تزریق داروی بی حسی
ممکن است این فرایند ترمیمی همراه با تزریق داروی بیحسی باشد. ترکیبات داروی بیحسی هم برای سلامت جنین مضر است.
تمامی این دلایل فقط باهدف حفظ سلامت مادر و نوزاد در نظر گرفته شدهاند. با یک نتیجهگیری کلی، بهتر است بهترین زمان را برای انجام کامپوزیت در نظر بگیرید که در ادامه در مورد آن بیشتر صحبت میکنیم.
بهترین زمان برای کامپوزیت کردن دندان در حاملگی
باتوجهبه دلایلی که در بخشهای قبل ذکر کردیم، بهترین زمان برای کامپوزیت، قبل از بارداری است. ممکن است بنا به دلایلی، این فرایند در این دوران انجام شود. در این صورت، کدام دوره مناسب است؟ سهماهه اول، دوم یا سوم؟ پزشکها بر این باورند که سهماهه دوم میتواند زمان خوبی برای انجام این رویکرد باشد. در این دوره، جنین مقداری رشد کرده و آسیبپذیری سهماهه اول را ندارد.
در سه ماه سوم بارداری، کامپوزیت برای مادران باردار به فرایندی سخت تبدیل میشود. علت این امر به رشد جنین و بزرگشدن ناحیه شکم ارتباط دارد. در نتیجه، درازکشیدن برای یک مدتزمان طولانی برای زنان باردار سخت و طاقتفرساست.
در کل، سهماهه دوم بارداری را برای کامپوزیت کردن میتوان در نظر گرفت. البته، این امر نیاز به تأیید دو پزشک هم دارد که شامل متخصص زنان و زایمان و دندانپزشک میشود.
نکاتی برای مراقبت از دندانهای کامپوزیت شده در بارداری
- توجه به بهداشت دهان و دندان
رعایت بهداشت دهان و دندان در هر دورهای، بهخصوص در دوره بارداری بسیار مهم است. به دلیل حساسیت لثهها در بارداری، از مسواکهای نرم استفاده کنید. در مورد بهترین برند خمیردندان کامپوزیت هم بهتر است با پزشک مشورت کنید. در کل، خمیردندانی مناسب است که احتمال پوسیدگی را کاهش دهد تا در دوره بارداری نیاز به کامپوزیت مجدد وجود نداشته باشد. - حذف عادات مضر
بسیاری از عادات برای دندانهای کامپوزیت شده مضر هستند. ناخن جویدن یکی از این عادت مضر است که برای حفظ ساختار ونیر، باید آن را کنار بگذارید. - توجه به رژیم غذایی
رژیم غذایی دوره بارداری باید سرشار از مواد مفید باشد و تاحدامکان، از مصرف مواد قندی یا اسیدی خودداری کرد. رژیم غذایی ناسالم به کامپوزیت دندان آسیب جدی وارد میکند. - ویزیت منظم توسط دندانپزشک
از آنجایی که در دوره بارداری ترمیم کامپوزیتها فرایند دشواری است، با بررسی و معاینات دقیق دندانپزشک میتوان این روند را به تعویق انداخت. به بیانی دیگر، دندانپزشک با ارائه توصیهها و راهنماییهای لازم در خصوص مراقبتهای بعد از درمان، به شما کمک میکند تا در این دوره حساس دچار مشکل نشوید.