هر نوع عمل جراحی حتی کوچک و جزئی میتواند عوارض و خطراتی به همراه داشته باشد. در خصوص عمل جراحی فک نیز این موضوع کاملا صدق میکند و از این رو اگر قصد انجام آن را دارید باید با عوارض جراحی فک در کوتاه مدت و بلند مدت به صورت کامل آشنا شوید. در ادامه این مطلب از مدینو قصد داریم تا به بررسی و معرفی عوارض عمل فک بپردازیم از این رو به شما پیشنهاد میکنیم که در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
آیا جراحی فک خطرناک است؟
اگر چه امروزه تکنولوژیهای مدرن حوزههای زیبایی و درمانی فک و دهان شاهد پیشرفتهای بزرگی بوده است ولی جراحی فک نیازمند تجربه و دانش زیادی از طرف متخصص است. جراحی فک میتواند با عوارض و خطرات مختلفی همراه باشد. از این رو لازم است که حتما برای انجام عمل جراحی فک حتما از قبل به یک کلینیک معتبر و با تجربه مراجعه کنید.
خطرات و عوارض عمل فک
به صورت کلی اگر جراح فک دارای دانش و تخصص کافی در این زمینه باشد، عوارض و خطرات پس از این عمل جراحی بسیار محدود و کم خواهند شد.
عوارض کوتاه مدت جراحی فک
جراحی فک معمولا میتواند عوارض کوتاه مدتی به دنبال داشته باشید که شامل موارد زیر میشوند:
۱. عفونت: احتمال ایجاد عفونت پس از عمل جراحی فک به خصوص برای افراد دیابتی بسیار بالا است. البته دندانپزشک متخصص برای جلوگیری از ایجاد عفونت یا گسترش آن معمولاً آنتیبیوتیک برای شما تجویز میکند. در صورتی که دیابت فرد کنترل نشده باشد، ممکن است مشکلاتی را برای فرد بیمار به وجود بیاورد. از این رو لازم است که ابتدا با پزشک مشورت کرده و سپس برای جراحی فک اقدام کند.
۲. تورم: یکی از شایعترین عوارض پس از این جراحی، تورم است که معمولا پس از چند روز از درمان به خودی خود از بین میرود. زمانی که جراحی فک نیازمند به برش بیشتری در ناحیه بافت نرم داشته باشد، تورم نیز بیشتر میشود. همچنین تورم موجود پس از جراحی نیز ممکن است تا مدتی روی هم قرار دادن دندانهای آسیا را محدود و سخت کند.
۳. ایجاد کبودی: در بعضی مواقع یک سری کبودیهای در ناحیه گردن فرد پس از جراحی مشاهده میشود که این کبودیها ممکن است به سمت قفسه سینه نیز پیشروی کنند. این عارضه اکثرا در افراد مسن و به دلیل شکننده بودن رگهای خونی رخ میدهد. کبودی پس از عمل فک مشکل خاصی را برای افراد به وجود نمیآورد و پس از ۱ الی ۲ هفته به طور کلی از بین میرود.
۴. خونریزی: شدت خونریزی معمولا پس از ۲۴ ساعت از جراحی بسیار کم میشود. در صورتی که شدت خونریزی کم نشد، حتما دندانپزشک معالج خود را از این موضوع مطلع کنید تا در صورت نیاز اقدامات لازم انجام گیرد.
۵. عوارض جانبی ناشی از بی حسی: همان طور که میدانید برای اکثر خدمات دندانپزشکی و جراحی کف از بی حسی استفاده میکنند. در برخی موارد تزریق داروهای بی حسی ممکن است با عوارض و خطراتی همراه باشد. برای مثال میتوان گفت ممکن است پس از جراحی فرد نتواند دهان خود را باز کند و به تریسموس مبتلا شود. یا در برخی موارد به دلیل تزریق اشتباه ممکن است ماهیچه بی حس شده و صورت به صورت موقتی فلج شود. در این شرایط به شما پیشنهاد میکنیم تا حد امکان از خوردن و جویدن مواد غذایی مختلف یا داغ پرهیز کنید زیرا به دلیل بی حسی ممکن است قسمتی از بافت نرم گاز گرفته یا دچار آسیب شود.
عوارض بلند مدت جراحی فک
پس از جراحی فک ممکن است برخی از عوارض تا طولانی مدت با ما همراه باشند که در ادامه برخی از مهمترین آنها را به شما معرفی میکنیم:
- آسیب به عصب: در برخی موارد ممکن است در حین جراحی برخی از عصبهای موجود در ناحیه دهان و دندان کشیده شده و و دچار آسیب شوند. در این شرایط در بافتها و نواحی فک، چانه و گونه حساسیت وجود خواهد داشت.
- تحت تأثیر قرار گیری سینوس بینی: در صورتی که عمل جراحی روی فک بالایی انجام شود، احتمال اینکه سینوس بینی تحت تأثیر قرار بگیرد، زیاد است.
- ایجاد اختلالات در فک: پس از جراحی فک عملکرد دهان تا مدتی دچار اختلال میشود. دلیل اصلی این موضوع نیز وجود التهاب و تورم در این ناحیه است. این مشکل ممکن است تا ۶ هفته پس از درمان و جراحی فک وجود داشته باشد و به مرور زمان بهبود یافته و کاهش پیدا کند.
در صورت بروز عوارض ناشی از جراحی فک چه اقداماتی انجام دهیم؟
از جمله بهترین راهکارهای برای کاهش عوارض جراحی فک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پیروی از دستورات پزشک متخصص: استفاده منظم از داروهای تجویز شده، پیروی از راهنماییهای مراقبتی پس از حراجی، رعایت رژیم غذایی میتوانند در کاهش عوارض و بهبود سریعتر کمک کنند.
- مراقبت از محل جراحی: پس از درمان، بهداشت محل جراحی باید رعایت شود. برای پاکسازی خونریزی باید از پدهای گازی تمیز و مرطوب استفاده شود.
- استراحت کافی و مناسب: بدن برای بهبود به زمان کافی نیاز دارد. استراحت مناسب و کافی و اجتناب از انجام فعالیتهای سنگین میتواند باعث بهبود سریعتر شوند.
- تغذیه مناسب: مواد غذایی نرم و حاوی پروتئین و ویتامین C و… میتوانند باعث سریعتر شدن بهبود بافتهای آسیب دیده میشوند.
برای پیشگیری از عوارض عمل فک چه کنیم؟
به طور کلی عوارض مختلفی ممکن است پس از جراحی فک در بیمار ایجاد شوند که همگی این عوارض قابل پیشبینی نیستند و در صورتی که مراقبت و نکات بهداشتی توسط بیمار به درستی رعایت شوند، میتوان از بروز عوارض و خطرات جراحی فک جلوگیری کرد. در ادامه برخی از مهمترین مراقبت های بعد از جراحی فک را به شما معرفی میکنیم.
- تا مدتی باید از انجام فعالیتها و ورزشهای سنگین خودداری شود.
- با توجه به اینکه جراحی در ناحیه فک انجام شده است باید از جویدن مواد غذایی سفت جلوگیری شود. تا حد امکان پس از جراحی از غذایهای آبکی و نرم استفاده شود.
- یکی از مهمترین نکاتی که باید پس از جراحی رعایت شود، استفاده نکردن از مسواک است. تا زمانی که پزشک متخصص اجازه نداده است سعی کنید از مسواک زدن خودداری کنید.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک متخصص مانند مسکن یا آنتی بیوتیک را به صورت کامل و سر موقع مصرف شوند.
- از مصرف نوشیدنیهای الکلی یا استعمال دخانیات تا بهبودی کامل خودداری شود.
- برای کاهش تورم و التهاب پس از جراحی بهتر است از کمپرس گرم و سرد استفاده شود.
در صورت مشاهده چه علائمی باید فورا پزشک را در جریان بذاریم؟
پس از عمل فک ممکن است در ناحیه فک یا صورت خود احساس سفتی یا ناراحتی داشته باشد که این موضوع بسیار طبیعی و به مرور زمان از بین میرود. تا دو هفته پس از جراحی، صورت تا حدودی ورم کرده و کبود میشود. در صورتی که این علائم به خودی خود از بین نرفتند باید برای جلوگیری از بروز عوارض بیشتر به پزشک متخصص خود مراجعه کنید.