یکی از درمانهای بسیار ضروری در دندانپزشکی که معمولا خیلی از افراد به دلیل تصورات اشتباه، از انجام آن سر باز میزنند، جرمگیری دندان است. با توجه به اینکه بسیاری از افراد اصول مسواک زدن را به درستی رعایت نمیکنند، معمولا بعد از مدتی در قسمتهایی از دندانهایشان، جرم مشاهده میشود. به همین دلیل، نیاز است هر چند مدت یک بار، برای حذف جرمهای دندانی اقدام کنند.
اما آیا جرمگیری برای دندان آسیبزا است؟
اصلا چرا باید برای جرمگیری دندانها اقدام کنید؟
در ادامه با مدینو همراه باشید تا بیشتر به بررسی این درمان در دندانپزشکی و مزایا و معایب آن بپردازیم. همچنین، هزینه انجام آن در سال جدید بررسی شده است.
جرم گیری دندان چیست؟
جرم گیری دندان یکی از درمانهایی است که معمولا ماهیت پیشگیری کننده از بروز مشکلات جدیتر دارد. پلاک دندانی یکی از مهمترین عواملی است که میتواند سبب پوسیدگی دندان، التهاب لثه و خیلی از مشکلات دیگر شود. پلاک معمولا اتصال سستی با دندان ایجاد میکند و به راحتی میتوان آن را با کمک مسواک و نخ دندان حذف کرد.
اما اگر فرد به درستی از مسواک استفاده نکند، پلاک روی سطح دندان تا چند روز باقی مانده و سبب رسوب آن میشود. در این زمان، به آن جرم گفته میشود که حذف آن با ابزارهای مخصوص دندانپزشکی امکان پذیر است. به پروسه حذف این موارد از سطوح مختلف دندان، جرمگیری گفته میشود.
آیا جرمگیری به دندان آسیب میرساند؟
این تصور که جرمگیری میتواند به دندان آسیب وارد کند، کاملا اشتباه است. دقت داشته باشید، جرم دندان معمولا سطوح زبری دارد و همین عامل سبب میشود تا پلاک بتواند راحتتر در این نواحی تجمع پیدا کند.
با توجه به اینکه پلاک یکی از مهمترین عوامل در بروز مشکلات دندانی است، تجمع جرم در دهان میتواند مشکلات بسیاری ایجاد کند. دندانپزشک با حذف جرم نه تنها به دندان آسیبی وارد نمیکند، بلکه میتواند از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری کند.
دلایل نیاز به جرم گیری دندان
در ادامه برخی از مهمترین دلایل نیاز به جرمگیری دندان را بیان کردهایم:
- جرمگیری دندان میتواند از بروز پوسیدگی پیشگیری کند.
- تجمع جرم سبب بدرنگ شدن دندانها شده و میتوان به کمک این درمان، سطوح آن را مثل سابق زیبا و صاف کرد.
- یکی از مهمترین عواملی که سبب بوی بد دهان میشود، تجمع جرم است.
- درصورت عدم برداشتن جرمهای دندانی، ممکن است فرد به بیماری پریودنتال مبتلا شده و مشکلات بسیار جدیتری بروز پیدا کند.
قیمت جرم گیری دندان
قیمت جرمگیری دندان بسته به میزان جرم و شدت آن متفاوت است. دقت داشته باشید، گاهی اوقات نیاز به درمانهای مکمل بوده و بر هزینه آن اضافه خواهد شد. به عنوان مثال، در صورت ابتلای فرد به بیماری پریودنتال، نیاز است اقدام لازم برای درمان و کاهش علائم آن انجام شود.
مزایای جرم گیری دندان چیست؟
جرمگیری دندان از مزایای زیادی برخوردار است که در ادامه به بررسی آنها پرداختهایم:
- پیشگیری از بروز پوسیدگی
- زیبایی دوباره دندانها
- یک روش ایمن و بدون خطر است.
- هزینه انجام آن نسبت به سایر روشها کمتر است.
- پیشگیری از بروز بیماریهای مختلف لثه
معایب جرم گیری دندان چیست؟
جرمگیری دندان ممکن است با معایبی هم همراه باشد:
- با توجه به اینکه در اکثر مواقع جرمگیری بدون بیحسی انجام میشود، ممکن است با درد نسبتا کمی مواجه شوید.
- خونریزی از لثه ممکن است اتفاق بیفتد.
- ممکن است بعد از برداشتن جرم، دندان کمی نسبت به سرما و گرما حساس شود.
انواع روشهای جرم گیری دندان
بهطور کلی ۳ روش برای انجام جرمگیری وجود دارد:
- انجام جرمگیری با ابزارهای دستی
گاهی اوقات در صورتی که جرم دندانی خیلی زیاد نباشد، دندانپزشک از ابزارهای دستی برای انجام چنین درمانی استفاده میکند. در این روش، از ابزارهایی مختلفی مثل سیکل اسکیلر و انواع کورت کمک گرفته میشود. - انجام جرمگیری با اولتراسونیک
گاهی تعداد زیادی از دندانها جرم گرفته و نمیتوان آنها را با ابزارهای دستی حذف کرد. در این شرایط، دندانپزشک از اولتراسونیک استفاده میکند. - جرمگیری با لیزر
امروزه روشهای جدیدتری هم به این حوزه معرفی شده است. استفاده از لیزر، یک روش ایمن است که میتوان به راحتی با کمک آن، جرم دندانی را حذف کرد.
نحوه جرم گیری دندان چگونه است؟
برای انجام جرمگیری، مراحل زیر طی میشود:
- معاینه و بررسی روش مورد نیاز برای جرمگیری دندان
- در مرحله بعد، دندانپزشک وسایل دستی یا سایر دستگاهها را زیر جرم قرار داده و با حرکت آنها، این عامل را به راحتی حذف میکند. دستگاههای اولتراسونیک با حرکت ویبرهای که دارند، راحتتر این کار را انجام میدهند.
- در ادامه دندانپزشک با استفاده از ابزارهای مخصوص، سطوح ریشه را صاف میکند.
- در مرحله نهایی، برای حذف لکههای سطحی و از بین رفتن زبریهای ایجاد شده، از بروساژ با خمیرهای مخصوص استفاده میشود.
شستوشوی دندان در دندانپزشکی چیست؟
به طور معمول در حوزه دندانپزشکی، جرمگیری را با نام شستوشوی دندان نیز میشناسند. در این روش، معمولا تمامی دبریهای اطراف آن حذف میشود.
جرم گیری عمیق دندان چیست و چگونه انجام میشود؟
منظور از جرمگیری عمیق دندان، حذف این عوامل در بالا و حتی زیر لثه است. خیلی از اوقات زمانی که جرم در بالای لثه تشکیل میشود، نشان دهنده این است که در زیر خط لثه هم میتوان مقداری جرم پیدا کرد. با توجه به اینکه نیاز است جرم را به صورت عمقیتر حذف کرد، به آن جرمگیری عمیق گفته میشود.
عوارض جرم گیری دندان
جرمگیری یکی از روشهای ایمن در دندانپزشکی محسوب میشود. به همین دلیل، عوارض زیادی به همراه نخواهد داشت. بعد از جرمگیری ممکن است با حساسیت دندانی مواجه شوید که طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد.
روشهای خانگی برای جرم گیری دندان در منزل
یکی از تصورات اشتباه این است که میتوان در خانه نیز به جرمگیری دندان پرداخت. این در حالی است که روشهای خانگی، نمیتواند چنین عواملی را حذف کند. صرفا ممکن است برخی علائم ناشی از وجود جرم در دهان کاهش پیدا کند. به همین دلیل، توصیه بر این است که حتما با انجام درمان اصولی، چنین عواملی را از روی سطوح دندان حذف کنید. در ادامه برخی از روشهای خانگی مرسوم ذکر شده است:
- استفاده از جوش شیرین با توجه به خاصیت سایندگی که دارد، ممکن است تا حدودی موثر باشد. با این حال، با توجه به عوارضی که میتواند بههمراه داشته باشد، خیلی توصیه نمیشود.
- هیدروژن پراکساید یکی از دیگر محصولاتی است که صرفا میتواند در کاهش بوی بد دهان موثر باشد.
- سرکه سیب نیز یکی دیگر از مواردی است که گاهی اوقات برای کاهش علائم وجود جرم در دندان مورد استفاده قرار میگیرد.
- گلیسرین خاصیت ضد عفونی داشته و در کاهش علائم موثر است.