از آن جایی که هر نوع عمل جراحی تهاجمی میتواند عوارض و خطراتی داشته باشد، ایمپلنت دندان نیز از این قاعده مستثنی نیست. البته یک سری دستورالعملها و راهکارها وجود دارند که در صورت رعایت آنها میتوان تا حد زیادی از بروز عوارض و خطرات پس از ایمپلنت دندان جلوگیری کرد.
در ادامه این مقاله قصد داریم تا به صورت کامل و جامع به بررسی و معرفی عوارض کوتاه مدت و بلند مدت ایمپلنت و راهکارهای پیشگیری از بروز این مشکلات بپردازیم. پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
با عوارض ایمپلنت دندان آشنا شوید!
همان طور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد، عوارض ایمپلنت دندان به دو دسته عوارض کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم میشوند! در صورت بروز هر کدام از این عوارض لازم است به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
عوارض کوتاه مدت ایمپلنت دندان
از مهمترین عوارض شایع کوتاه مدت ایمپلنت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد پس از ایمپلنت دندان
- ایجاد تورم، التهاب و خونریزی در ناحیه جراحی شده
نباید عوارض کوتاه مدت درمان را جدی گرفت! در این شرایط اگر عوارض کوتاه مدت ایمپلنت شدت پیدا کرده و طولانیتر شدند لازم است به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید.
عوارض بلند مدت ایمپلنت
این عوارض نیز شامل مشکلات و ناهنجاریهایی میشود که در مدت زمانی طولانی پس از درمان نیز همچنان وجود دارند و خود را بروز میدهند. از اصلیترین عوارض بلند مدت کاش به روش ایمپلنت میتواند موارد زیر را نام برد:
- ایجاد عفونت در لثه و فک
- بروز التهاب و تورم در محل درمان
- ایجاد شکستگی در یکی از اجزای ایمپلنت
- لق شدن ایمپلنت دندان به دلایل مختلف
- جدا شدن تاج دندان
- بروز عفونت در اطراف محل مورد نظر
- وارد شدن پایه ایمپلنت به حفره سینوس
- ایجاد شکستگی در یکی از اجزا
در بسیاری از موارد، وجود مشکلات سینوسی نیز در دسته بندی عوارض بلند مدت کاشت دندان به روش ایمپلنت قرار میگیرند. از این رو اگر مدت زیادی پس از کاشت، مشکلات سینوسی برای شما به وجود آمد، باید هر چه سریعتر به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
این افراد بیشتر در معرض عوارض بعد از ایمپلنت هستند
کسانی که دارای مشکلات زیر هستند، واجد شرایط برای کاشت دندان با ایمپلنت نیستند؛ زیرا این احتمال وجود دارد که ایمپلنت به درستی نصب نشود یا اینکه عوارض پس از آن باعث شکست این درمان شود. افراد زیر بیشتر در معرض عوارض این روش قرار دارند:
- افرادی که سیگار میکشند: استعمال سیگار و دخانیات روند بهبود طبیعی بدن را کند کرده و بر یکپارچگی استخوان نیز تأثیر زیادی دارند! از این رو افرادی که دخانیات و سیگار مصرف میکنند، نمیتوانند از این روش درمانی استفاده کنند. بیماران سیگاری با عوارض مثل خطر عفونت و شکستگی دندان رو به رو هستند. البته اگر این افراد تا مدتی قبل و پس از درمان از مصرف سیگار خودداری کنند، میتوانند از این درمان برای کاشت دندان استفاده کنند.
- افرادی که دارای بیماریهای لثه هستند: بیماریهای جدی و درمان نشده لثه میتوانند این بافت مهم را به مرور زمان از بین برده و حتی باعث تخریب استخوان نیز شوند. از این رو تا زمانی که بیماری لثه درمان و تحت کنترل قرار نگیرد، ایمپلنت دندان فایدهای ندارد!
- بیمارانی که از سلامت عمومی خوبی برخوردار نیستند: ایمپلنت دندان یک درمان چند ماهه بوده و یک جراحی تهاجمی نیز محسوب میشود که نیاز به بیهوشی دارد. بنابراین برای اینکه بتوانید کاندیدای مناسبی برای این درمان باشید، باید از سلامت عمومی کافی برخوردار باشید.
- بیمارانی که برخی داروهای خاص را مصرف میکنند: برخی داروها مانند استروئیدها یا داروهای رقیق کننده خون میتواند در روند جراحی و ایمپلنت دندان تأثیر بگذارند و این درمان را دچار اختلال کنند. البته در خصوص اینکه مصرف این نوع داروها تا مدتی متوقف شود یا به طور کامل کنار گذاشته شود، حتما با دندانپزشک متخصص باید مشورت شود.
عوارض پیوند استخوان برای کاشت ایمپلنت چیست؟
یکی از جراحیهای جانبی و لازم برای ایمپلنت دندان، پیوند استخوان است. اگر در فک استخوان کافی برای ایمپلنت دندان وجود نداشته باشد این جراحی ضرورت پیدا میکند. در ادامه برای آشنایی بیشتر شما برخی از مهمترین عوارض این روش درمانی را معرفی میکنیم:
- بروز درد، تورم و کبودی
- اگر استخوان از لگن گرفته شود، تا ۲ الی ۴ هفته در این ناحیه درد احساس خواهید کرد.
- ایجاد تورم در فک به مدت ۱ الی ۲ هفته
- احتمال بروز عفونت بر اثر پیوند استخوان
- بالا رفتن احتمال شکست درمان در افراد سیگاری
- قرار گیری ایمپلنت در مواد و استخوان پیوندی نسبت به استخوان طبیعی باعث بروز برخی عوارض و مشکلات پس از درمان میشود.
چگونه عوارض ناشی از کاشت دندان به روش ایمپلنت را درمان کنیم؟
بهترین اقداماتی که در صورت بروز عوارض ایمپلنت باید انجام دهید، مراجعه به دندانپزشک خود است. تا زمانی که با دندانپزشک خود ملاقات میکنید لازم است از مصرف مواد غذایی سفت که باعث لق شدن ایمپلنت میشود خودداری کنید. همچنین در صورت ایجاد شکستگی در ایمپلنت، قطعه شکسته شده را به هیچ عنوان دور نریزید و آن را تا زمانی که به دندانپزشک خود ملاقات میکنید، نگه داری کنید.
اگر پس از درمان دچار درد غیرقابل تحمل در قسمت دندان یا فک شدید، حتما از مسکن قوی تجویز شده توسط پزشک معالج خود استفاده کنید. همچنین زمانی که دچار خونریزی شدید، میتوانید از گاز استریل برای جلوگیری از خونریزی بیشتر استفاده کنید.
البته در صورت بند نیامدن خونریزی حتما لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید تا اقدامات لازم را برای درمان انجام دهد.
چگونه از عوارض پس از ایمپلنت دندان پیشگیری کنیم؟
روشهای اصولی برای پیشگیری از بروز عوارض و مشکلات ایمپلنت دندان شامل موارد زیر میشوند:
- کاهش مصرف سیگار و دخانیات: کاهش مصرف سیگار و دخانیات میتواند عوارض پس از جراحی و ایمپلنت دندان را به حداقل برساند. از این رو تا حد امکان از مصرف و استعمال دخانیات پس از درمان خودداری کنید.
- مراجعه به متخصص با تجربه: شما میتوانید با مراجعه به دندانپزشک متخصص و با تجربه تا حد زیادی از بروز عوارض و خطرات ایمپلنت دندان جلوگیری کرده و این درمان را بدون مشکل خاصی پشت سر بگذارید.
- استفاده از ایمپلنت دندان با کیفیت: طبق تحقیقات انجام شده مشخص شده است که یکی از اصلیترین دلایل بروز عوارض ایمپلنت دندان در طولانی مدت، عدم استفاده از ایمپلنت با کیفیت است! از این رو با مراجعه به مراکز و کلینیکهای معتبر، از دندانپزشک معالج خود درخواست کنید که از مواد ایمپلنت با کیفیت استفاده کند.