یکی از مهمترین کارهایی که پس از جراحی دندانها به خصوص دندان عقل انجام میشود، کشیدن بخیه دندان است. در این میان ممکن است یک سری سوالات در ذهن شما ایجاد شود؛ چه زمانی باید برای آن اقدام کنیم؟ آیا این کار درد دارد؟ و اینکه آیا همه آنها باید کشیده شوند؟
در ادامه این مطلب برای آشنایی بیشتر شما با فرایند کشیدن بخیه دندان قصد داریم به بررسی این موضوع پرداخته و در خصوص نکات مربوط به آن با شما صحبت کنیم، پس در ادامه این مطلب با دکتر آزاده رشیدی از کلینیک مدینو همراه باشید.
آیا هر بخیه دندانی را باید کشید؟
در صورتی که دندانپزشک متخصص پس از جراحی از بخیههای غیر جذبی استفاده کند، باید در زمان مشخص شده به مطب دندانپزشک خود مراجعه کرده و بخیههای دندان خود را بکشید. ولی در صورتی که از بخیهها و نخهای جذبی استفاده شده باشد، دیگر نیازی به مراجعه حضوری نیست و نخها پس از مدتی خود به خود از بین میروند.
آیا کشیدن بخیه دندان درد دارد؟
کشیدن نخ بخیه دندان معمولا با درد همراه نیست. ولی ممکن است در حین انجام بیمار حس کند که چیزی در لثه در حال حرکت است. همچنین ممکن است به دلیل اینکه بخیهها در طی چند روز شل شدهاند، بیمار چیزی احساس نکند!
چقدر پس از جراحی دندان باید بخیه آن را کشید؟
در صورتی که دندانپزشک از بخیههای غیر جذبی استفاده کرده باشد، باید یک هفته پس از بخیه برای کشیدن نخهای بخیه به مطب مراجعه کنید. البته معمولا خود متخصص دندانپزشک زمان دقیق را به شما اعلام میکند.
نحوه کشیدن بخیه دندان توسط دندانپزشک
متخصص معمولا برای کشیدن بخیه دندان طبق مراحل زیر عمل میکند:
-
ضدعفونی ناحیه مورد نظر
دندانپزشک متخصص برای کاهش خطر ایجاد عفونت، معمولا از محلولهای ضدعفونی در محل مورد نظر استفاده میکند.
-
بالا آوردن نخ بخیه دندان
دندانپزشک ابتدا نخ را کمی بالا تری از بافت لثه قرار میدهد تا بتواند بتواند آن را برش دهد. اگر نخ بخیه به بافت لثه نزدیک شده باشد، نمیتوان بدون ایجاد آسیب به لثه از قیچی استفاده کرد!
-
بریدن نخ
دندانپزشک متخصص با استفاده از قیچی مخصوص خود نخ بخیه را برش میدهد. این کار باید با دقت بالا انجام شود تا به بافت لثه آسیبی وارد نشود!
-
کشیدن نخ بخیه
در ادامه دندانپزشک قسمتی از نخ بخیه را با دست خود میگیرد و آن را به آرامی میکشد. هرچقدر که این فرایند آرامتر انجام شود، آسیب کمتری به بافت لثه وارد میشود. همچنین اگر به سرعت کشیده شود، این امکان وجود دارد که بافت لثه آسیب ببیند و بیمار کمی احساس درد کند.
-
ضد عفونی کردن مجدد محل بخیه
پس از قرار دادن نخ بقیه در بافت لثه، برای جلوگیری از ریسک عفونت باید با استفاده از محلولهای ضدعفونی، ناحیه مورد نظر را پاکسازی و ضد عفونی کرد.
مراقبتهایی که بعد از کشیدن بخیه لثه باید انجام دهید
پس از کشیدن بخیه دندان باید به یک سری نکات و مراقبتها توجه داشت که در ادامه برخی از مهمترین آنها را به شما معرفی میکنیم:
- استفاده از محلول آب نمک: توصیه میشود که پس از دو روز از آب نمک گرم استفاده شود! استفاده از محلول آب نمک میتواند باعث کاهش عفونت پس از فرایند بخیه شود.
- عدم استفاده از دهانشویه: با توجه به این مورد که در اکثر دهانشویهها الکل وجود دارد، توصیه میشود که از مصرف دهانشویهها پس از کشیدن بخیه لثه خودداری کنید. این محلولها میتوانند زخمهای موجود در بافت لثه را تحریک کرده و باعث ایجاد درد و ناراحتی شوند.
- استفاده از مسواک مناسب: توجه داشته باشید که در هنگام استفاده از مسواک، آن در محل بخیه تماس ندهید! ناحیه اطراف بخیه را با مسواک تمیز کنید تا پلاکها و باکتریهای موجود از بین بروند.
عوارض نکشیدن یا دیر کشیدن بخیه دندان
برای جلوگیری از بروز عوارض و مشکلات حتما در زمان مشخص شده برای کشیدن بخیه دندانها به مطلب دندانپزشک مراجعه کنید. در صورتی که بخیه دندانها را دیرتر از زمان تعیین شده بکشید، ممکن است در ناحیه بخیه شده التهاب ایجاد شود. این التهاب نیز به دلیل وجود جسم خارجی (نخ بخیه) در داخل بافت لثه است. برخی مواقع نیز به این دلیل است که نخ بخیه باید گیر افتادن غذا میشود و در نتیجه تجمع پلاکهای بیشتر، ممکن است این موضوع باعث ایجاد بیماریهای لثه شود.
اگر بخیه زودتر از موعد مقرر از جای خود خارج شد، باید چیکار کرد؟
بهترین زمان برای کشیدن بخیهها، زمانی که است خود متخصص دندانپزشک برای شما مشخص میکند. در این صورت زخم با استفاده از نخ بخیه بسته شده و مشکل خاصی دیگر برای شما ایجاد نمیکند. ولی اگر نخ زودتر از زمان مشخص شده خارج شود، باید برای جلوگیری از بروز عوارض و مشکلات دیگر به مطلب دندانپزشک متخصص مراجعه کنید.