برخلاف تصور اکثر افراد علاوه بر درمان جرم گیری دندان، جرمگیری لثه نیز وجود دارد. هر کدام از این دو نوع روش، علاوه بر اینکه باعث از بین رفتن پلاکهای موجود در دندانها و لثهها میشوند، میتوانند عوامل مختلف عفونت زا، پلاکتها و… را نیز از بین ببرند. اگر میخواهید با درمان جرم گیری لثه و فرق آن با جرم گیری دندان آشنا شوید، ادامه این مطلب از دکتر آزاده رشیدی را از دست ندهید.
جرم گیری عمیق لثه یا روت پلنینگ چیست؟
دندانپزشکان معمولا از درمان جرم گیری لثه یا روت پلنینگ به عنوان گام اول برای درمان بیماری لثه استفاده میکنند. این روش میتواند باکتریها و تارتار را در بالا و پایین لثه به صورت کامل از بین ببرد. اگر بخواهیم این موضوع را در یک مثال قابل فهم برای شما توضیح دهیم، میتوان گفت که اگر جرم گیری معمولی را مانند یک کارواش برای خودرو در نظر بگیریم، جرم گیری عمیق لثه مانند شستن ماشین با دقت بالا و توجه به جزئیات است. با استفاده از این روش درمانی میتوان به تمامی سوراخها و گوشههایی که ممکن است باکتریها در آنها رشد کرده و باعث بروز عفونت و بیماری شوند، دسترسی داشت و به صورت کامل تمیز کرد.
دلیل نیاز به انجام جرم گیری لثه
به صورت کلی جرمگیری عمیق لثه یا روت پلنینگ شامل تکنیکهای خاصی است که برای از بین بردن پلاکها، جرمها و باکتریهای موجود در زیر خط لثه یا ریشه دندان مورد استفاده قرار میگیرند. این درمان میتواند تا حد زیادی از بروز و گسترش بیماریهای مختلف لثه و همچنین از دست دادن دندانها پیشگیری کند.
مراحل و نحوه انجام جرم گیری عمیق لثه
در زمانهایی که فاصله بین دندانها زیاد و عمیق شود، امکان ایجاد جرم و دیگر رسوبات فراهم میشود؛ در این شرایط درمان جرم گیری لثه تجویز میشود که طبق مراحل زیر این درمان توسط یک دندانپزشک متخصص انجام میشود:
- تزریق داروی بی حسی موضعی: همان طور که گفته شد، درمان جرم گیری عمیق لثه یک روش غیر تهاجمی محسوب میشود که از این رو نیازی به بیهوشی ندارد و به صورت سرپایی و با تزریق داروی بی حسی موضعی انجام میشود. آنجایی که ممکن است به دلیل وجود عفونت یا ایجاد سطح صاف برای برداشتن جرمها و رسوبات مختلف، این درمان همراه با درد و احساس ناراحتی باشد، از داروی بی حسی موضعی استفاده میشود.
- تراش دادن و تخلیه جرمها و رسوبات: پس از اینکه از داروی بی حسی موضعی استفاده شد، دندانپزشک متخصص با استفاده از تجهیزات مخصوص خود، اقدام به تراشیدن جرمها و پلاکهای موجود بین دندان و لثه میکند. از آنجایی که این کار بسیار حساس است باید با استفاده از ابزارهای مخصوص اسکیلر و اولتراسونیک انجام شود. پس از اینکه به صورت کامل جرمها و رسوبات از محل مورد نظر برداشته شد، تمام محیط به طور کامل توسط متخصص پریو پاکسازی میشود.
- استفاده از فیبر آنتی بیوتیک در محل جرمگیری: پس از اینکه فرایند جرم گیری لثه به صورت کامل انجام شد و متخصص از این موضوع مطمئن شد که فرایند تمیز کاری و جرم گیری عمیق لثه به صورت کامل و بدون اشتباه انجام شده است، محل مورد نظر را با استفاده از فیبر آنتی بیوتیک پر میکند. این فیبرها به عنوان یک عامل موثر از بروز عفونت جلوگیری کرده و باعث کاهش درد و تسریع در فرایند بهبودی میشوند.
- انجام معاینه نهایی در فرایند درمان: در نهایت دندانپزشک متخصص برای هر فرد یک جلسه نهایی برای معاینه در نظر میگیرد تا با انجام بررسی کامل وضعیت لثههای فرد، از انجام جرمگیری عمیق لثه به صورت کامل اطمینان حاصل کند.
جرم گیری زیر خط لثه چگونه انجام میشود؟
در فرایند جرم گیری زیر خط لثه، دندانپزشک تمامی پلاکها و جرمها موجود روی دندانهای شما را از بین میبرد. این جرمگیری هم در بالا و هم در پایین لثه انجام میشود تا پاکت پرودنتال بهصورت کامل انجام شود. پس از برداشته شدن پلاکها، دندانپزشک سطح ناهموار ریشه دندان را صاف میکند. این کار میتواند به لثهها کمک کند تا بتوانند دوباره به دندانهای شما بچسبند.
هزینه جرم گیری لثه
عوامل مختلفی میتوانند روی میزان هزینهای درمان تأثیر داشته باشند که از جمله آنها میتوان به نوع بیماری و عفونت ایجاد شده، میزان رشد آن، وضعیت بیماری پریودنتال، شرایط مطب و کلینیک دندانپزشکی، توانایی متخصص و… اشاره کرد.
همچنین در کنار موارد ذکر شده، اینکه بیمار برای کسب نتیجه مطلوب به چند جلسه درمانی و همچنین به چه روشهای درمانی جانبی نیاز دارد نیز میتوانند روی میزان هزینه جرم گیری عمیق دندان تأثیر داشته باشد.
مدت زمان و تعداد جلسات جرم گیری لثه
تعداد جلسات مورد نیاز برای انجام درمان جرم گیری لثه به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله اصلیترین آنها میتوان به میزان سلامتی و وضعیت لثهها و شرایط فرد، سرعت عمل دندانپزشک و متخصص لثه اشاره کرد. ولی به صورت کلی جرم گیری عمیق لثه در شرایط عادی در دو جلسه درمانی و هر جلسه بین ۳۰ تا ۴۵ دقیقه انجام میشود.
برای جرم گیری عمیق لثه به کجا مراجعه کنم؟
در حال حاضر کلینیکهای درمانی زیادی وجود دارند که میتوانید برای انجام جرم گیری عمیق لثه خود به آنها مراجعه کنید. ولی در این بین، کلینیک درمانی مدینو با دارا بودن بروزترین تجهیزات دندانپزشکی، تکنسین مجرب و متخصص و همچنین محیطی آرام، میتواند بهترین خدمات جرم گیری عمیق لثه را به شما ارائه دهد. برای دریافت مشاوره رایگان در این خصوص با ما در ارتباط باشید.
تفاوت جرم گیری لثه و جرمگیری دندان
هر دو روش درمانی برای از بین بردن جرمها و پلاکهای موجود روی دندان یا لثه مورد استفاده قرار میگیرند، با این تفاوت که از روش جرم گیری دندان برای حذف پلاکهای موجود روی قیمتهای قابل مشاهده دندان استفاده میشود ولی روش جرم گیری عمیق لثه برای پاکسازی پلاکها و جرمهای موجود در لایههای عمیق نواحی بین لثه و دندان یا زیر لثه و خط مرزی دندان و لثه کاربرد دارد. در کل باید اضافه کرد که هر دو روش درمانی کاربردها و اهمیت خاص خود را دارند.
مراقبتهای بعد از جرمگیری لثه
پرعایت یک سری نکات و مراقبتهای توصیه شده توسط دندانپزشک پس از درمان، میتواند روند بهبودی شما را تا حد زیادی سریعتر کند و از بروز عوارض و مشکلات بیشتری جلوگیری کند. اصلیترین مراقبتها پس از جرم گیری عمیق لثه شامل موارد زیر میشوند:
- مصرف به موقع دارویها تجویز شده: دندانپزشک یا متخصص لثه با توجه به شرایط بیمار و وضعیت جسمی وی ممکن است داروهایی تجویز کند. فرد باید داروهای تجویز شده را به موقع مصرف کند و از مصرف داروهای تجویز نشده بدون مشورت با دندانپزشک متخصص خودداری کند.
- رعایت بهداشت کامل دهان و دندان: در صورت رعایت کامل بهداشت دهان و دندان و مراقبت در زمینه آسیبهای احتمالی، نه تنهای دندانهای سالمی خواهید داشت، بلکه میتوانید از ایجاد جرمها و پلاکها در دندان و لثه خود جلوگیری کنید. از جمله این نوع مراقبتها میتوان به مسواک و خمیر دندان مناسب، استفاده مناسب و به موقع از نخ دندان، داشتن برنامه غذایی سالم و… اشاره کرد.
- پیگیری معاینات بعدی: پس از اینکه فرایند جرم گیری لثه تمام شد، پزشک متخصص برای فرد مراجعه کننده یک وقت معاینه بعدی را مشخص میکند. در این معاینه نهایی، وضعیت دهان و لثه به صورت کامل و برای آخرین بار بررسی میشود و در صورت وجود پلاک یا جرم در لثه، سریعاً اقدام به درمان آنها میشود.
آیا جرم گیری لثه عوارض دارد؟
با اینکه این شیوه روش درمانی غیر تهاجمی محسوب میشود و عوارض و خطرات خاصی در پی ندارد، ولی در صورتی که این درمان به صورت اصولی و درست انجام نشود، ممکن است عوارض احتمالی به همراه داشته باشد که شامل موارد زیر میشوند:
-
لق شدن دندانهای فرد
لق شدن دندانها پس از جرم گیری لثه بسیار نادر است و تنها در صورت بروز پیدا میکند که دندانپزشک متخصص از تجربه کافی برخوردار نباشد و در حین درمان به ریشه دندان آسیب رسانده باشد.
-
تشدید بیماریهای لثه
پس از درمان جرمگیری لثه اگر به صورت کامل جرمها و پلاکهای لثه پاکسازی نشوند، ممکن است در آینده باعث ایجاد آسیب و حتی بروز عفونت در لثه شوند.