معایب و عوارض کامپوزیت ونیر دندان در حدی نیستند که شما را از انجام این درمان منصرف کنند. اکثر مضرات کامپوزیت قابل کنترل و درمان هستند. در این مقاله از دکتر مریم السادات علوی قصد داریم به بررسی و معرفی این موارد بپردازیم و نکات لازم جهت پیشگیری از آنها را در انتهای مقاله بیان نماییم.
آیا کامپوزیت ونیر درمان بدون عارضهای است؟
به طور کلی ونیر کامپوزیت یک روش درمان اصولی برای اصلاح طرح لبخند و ترمیم دندانها است. در این درمان یک لایه نازک برای برطرف کردن عیوب ظاهری دندان، روی سطح دندان قرار میگیرد. این روش درمانی مانند هر روش دیگری ممکن است معایب و مضراتی داشته باشد که در ادامه برای آشنایی بیشتر شما برخی از مهمترین عوارض ونیر کامپوزیت دندان را به شما معرفی میکنیم.
عوارض ونیر کامپوزیت چیست؟
به طور کلی عوارض و مضرات ونیرهای کامپوزیتی به دو دسته عوارض شایع و عوارض خطرناک تقسیم میشوند که در ادامه هر کدام از این عوارض را به طور کامل به شما معرفی میکنیم.
عوارض شایع
رایجترین عوارض این روش شامل موارد زیر میشوند:
-
ساختار ضعیف نسبت به دندانهای طبیعی
معمولا روکش کامپوزیت دندان ۵ تا ۷ سال ماندگار است و بعد از گذشت زمان ممکن است لبههای آن زبر شده و دچار آسیب شوند. به طور معمول طول عمر روکش کامپوزیت برای دندانهای جلو نسبت به دندانهای عقب کمتر است.
-
ایجاد ناهماهنگی در رنگ و ظاهر دندانها
تغییر رنگ رزین کامپوزیت ونیر پس از خشک شدن آن امکان پذیر نیست و در صورت که رنگ کامپوزیت با رنگ دندانهای مجاور هماهنگ نباشد ممکن است باعث ایجاد بی نظمی و ناهماهنگی شود. همچنین میزان ضخامت و هم تراز بودن کنارههای روکش نیز دارای اهمیت بالایی است.
-
ایجاد حساسیتهای دندانی
به طور معمول دندانپزشک قبل از اینکه روکشهای کامپوزیت را روی دندان قرار دهد باید کمی از مینای دندان را بتراشد تا اتصال بهتری بین روکش و دندان ایجاد شود. در برخی مواقع همین کار باعث ایجاد حساسیتهای دندانی میشود که البته این مشکل موقتی است و پس از مدتی خود به خود از بین میرود.
-
تغییر رنگ و ظاهر روکش کامپوزیت دندان
رزین کامپوزیت دارای ساختاری متخلخلی است و از این رو به تدریج احتمال تغییر رنگ و ایجاد لکه روی آن زیاد است. همچنین کشیدن سیگار و دخانیات، مصرف چای، قهوه و نوشیدنیهای گازدار احتمال بروز این مشکل را دو برابر میکنند. برای افزایش ماندگاری بهتر است حتما دستورالعملهای دندانپزشک خود را مورد توجه قرار دهید.
عوارض خطرناک
همچنین کامپوزیت ممکن است برای برخی افراد که دارای بیماریهای دهان و دندان هستند، عوارض و مضرات زیادی داشته باشد که در ادامه برخی از مهمترین آنها را به شما معرفی میکنیم.
- احساس درد زیاد
با وجود بدون درد بودن این روش، این امکان وجود دارد که برخی از بیماران تا مدتی پس از درمان احساس درد و ناراحتی در ناحیه دندان، بافت لثه و فک خود داشته باشند. در صورت ادامه دار بودن این عوارض حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. - بروز تروما
اکثر کسانی که اقدام به کامپوزیت دندان کردهاند، در معرض بروز تروما قرار دارند. به همین دلیل نیاز است که بخشی از مینای دندان تراشیده شده و برداشته شود. این موضوع باعث ایجاد نکروز یا مرگ بافت داخلی همبند پالپ دندان شده و باعث ایجاد مشکلات بعدی مثل پوسیدگی شدید دندان شوند. - ایجاد التهاب و عفونت در بافت لثه
از آنجایی که مدت زمان نسبتا زیادی طول میکشد که روکش کامپوزیت دندان با بافت لثه سازگاری پیدا کند، این احتمال وجود دارد که روی بافت لثه التهاب و عفونت ایجاد شود. از این رو دندانپزشک معالج در جلسات بعدی درمان توجه زیادی به وجود التهاب و ناراحتی در بافت لثه میکنند.
کامپوزیت یا لمینت؛ کدام عوارض بیشتری دارد؟
به صورت کلی باید گفت که عوارض کامپوزیت دندان و لمینت اکثرا مشترک هستند ولی با این حال باید اضافه کرد که عوارض کامپوزیت دندان بیشتر از لمینت دندان است زیرا لمینت یک روکش مقاومتر است و طول عمر بالا تری نسبت به کامپوزیت دارد و همچنین طبیعیتر خود را جلوه میکند. همچنین در برخی موارد میزان حساسیت دندانها در لمینت دندان کمتر از کامپوزیت دندان است زیرا نیازی به تراشیدن مینای دندان ندارد. البته حرف ما به این معنی نیست که کامپوزیت ونیر روش نامناسبی محسوب میشود!
آیا عوارض ناشی از ونیر کامپوزیتی طولانی مدت هستند؟
برخی از عوارض کامپوزیت دندان مثل حساسیتهای دندانی یا حس ناراحتی در دندانها بر اثر قرارگیری آنها روی هم معمولا موقتی هستند و پس از یک یا دو هفته به خودی خود از بین میروند. ولی در این بین برخی از عوارض کامپوزیت دندان ممکن است در طولانی مدت با بیمار همراه باشند مانند ایجاد تورم در بافت لثه.
مدت زمان این عوارض ارتباط مستقیمی با میزان رعایت بهداشت دهان و دندان توسط فرد بیمار دارند. از این رو باید گفت که برخی از مضرات کامپوزیت ممکن است تا مدتی با شما همراه باشند. در صورت تداوم یافتن عوارض و وجود درد و عفونت حتما با دندانپزشک معالج خود مشورت کنید.
چگونه عوارض ایجاد شده از ونیر کامپوزیت دندان را درمان کنیم؟
از مهمترین روشهای درمان و جلوگیری از بروز عوارض ایجاد شده پس از کامپوزیت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برای درمان و بهبود حساسیت ایجاد شده باید از مسواک مناسب و خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس استفاده کنید. البته این مشکل پس از مدتی به صورت خود به خود از بین میروند.
- برای رفع مشکل تغییر رنگ یا ظاهر روکش کامپوزیت باید دوباره به دندانپزشک معالج خود مراجعه کنید. رزین کامپوزیت دارای ساختاری بتونه ای است و به همین دلیل به راحتی میتواند نواحی مورد نظر را ترمیم کند.
- برای تسکین درد پس از درمان میتوانید از مسکن و داروهای ضد درد تجویز شده استفاده کنید. همچنین در صورت بروز و گسترش التهاب و عفونت در لثه لازم است از آنتی بیوتیک و داروهای ضد التهاب استفاده کنید.
- یکی از شایعترین عوارض کامپوزیت، پوسیدگی دندان است که در صورت بروز این مشکل اگر به موقع برای درمان اقدام نکنید ممکن است پوسیدگی ایجاد شده گسترش پیدا کرده و در این صورت زمینه کشیدن دندان را فراهم میکند. دندانپزشکان معمولا از روشهایی مانند پرکردن دندان، روت کانال و… برای درمان پوسیدگی ایجاد شده و جلوگیری از گسترش آن استفاده میکنند.
چگونه دچار عوارض بعد از کامپوزیت نشویم؟
برای اینکه بتوانید عوارض بعد از کامپوزیت را کاهش دهید باید دستوالعمل های داده شده توسط دندانپزشک متخصص را رعایت کنید. در ادامه برخی از مهمترین مراقبتهای بعد از انجام کامپوزیت دندان را به شما معرفی میکنیم:
- خودداری از مصرف خوراکیها و نوشیدنیهای سرد یا گرم در روزهای نخستین پس از درمان
- جلوگیری از مصرف دخانیات یا نوشیدنیهای رنگین مانند قهوه، نوشابه و… برای پیشگیری از تغییر رنگ کامپوزیت
- شستشوی دهان و دندان پس از مصرف خوراکی و نوشیدنیهای حاوی رنگ
- پالیش به موقع ونیر کامپوزیت برای برگشت رنگ آن
- رعایت کامل بهداشت دهان و دندان و مسواک منظم آن
- اجتناب از مصرف مواد غذایی سفت و سخت
- مراجعه به دندانپزشک در بازههای زمانی مشخص